Το 2024 μοιάζει για τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη με χρονιά βγαλμένη από παραμύθι. Πριν από ένα χρόνο, διάβαζε παντού ότι η καριέρα του στον Παναθηναϊκό AKTOR όδευε προς πρόωρο και άδοξο φινάλε.

Σήμερα, δώδεκα μήνες μετά, αναγνωρίζεται ως ένας από τους παίκτες-κλειδιά της επικής επιστροφής του "Επτάστερου" στην κορυφή του ευρωπαϊκού και του ελληνικού μπάσκετ. Ένας "εξολοθρευτής" στην άμυνα, με μεγάλη καρδιά στην επίθεση, έτοιμος να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε "βρωμοδουλειά" του ανατεθεί από τους προπονητές του, αλλά και ικανός να πάρει μεγάλα σουτ ικανά να αλλάξουν τη ροή μιας αναμέτρησης.

Μπορεί να αποτελέσει στα χέρια του Βασίλη Σπανούλη το "κρυφό όπλο" που παρουσίασε μετά τις αρχές του νέου χρόνου στα παρκέ της Euroleague, ο Εργκίν Αταμάν; O ίδιος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και η αυτοπεποίθηση ξεχειλίζει. Όχι άδικα!

Παναγιώτης Καλαϊτζάκης: "Νιώθω πανέτοιμος να ανταπεξέλθω σε όποιο ρόλο μου αναθέσει ο προπονητής μου"

"Νιώθω απόλυτα έτοιμος να ανταπεξέλθω σε όποιον ρόλο επιλέξει να μου αναθέσει ο προπονητής μου. Το έκανα και στο final 4 της Euroleague, σε μια διοργάνωση που πέφτουν πάνω όλοι οι προβολείς του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εκεί τα φώτα είναι τα πιο λαμπρά. Πιο λαμπρά δεν γίνονται", υποστηρίζει ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης και συμπληρώνει:

"Τόσο στον Παναθηναϊκό, όσο και σε όλες τις ομάδες που έχω αγωνιστεί, προσπαθώ πάντα να δίνω ενέργεια, να βοηθάω την ομάδα και το ίδιο νιώθω έτοιμος να πράξει και στην εθνική μας".

Ο διεθνής άσος του Παναθηναϊκού AKTOR ανήκει στην κατηγορία των Ελλήνων παικτών που προέρχονται από την ολοκλήρωση μιας καταπληκτικής σεζόν σε ατομικό επίπεδο, φορώντας τη φανέλα των συλλόγων τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cuvv3qcufw3l)

Ο Σλούκας, ο Μήτογλου, ο Παπανικολάου, ο Καλάθης. Μήπως το Προολυμπιακό τουρνουά διεξάγεται φέτος σε ιδανικό timing για την εθνική μας ομάδα, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι παίκτες του Σπανούλη βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση;

"Δεδομένα μετράει η ατομική κατάσταση κάθε παίκτη που θα αγωνιστεί σε Προολυμπιακό και – πρώτα ο Θεός – και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι η κατάσταση που θα βρεθεί η ομάδα ως σύνολο. Είμαστε καλά, οι περισσότεροι έχουμε ρυθμό καθώς ουσιαστικά δεν ξεκουραστήκαμε μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων με τους συλλόγους μας. Μπορεί να μη βοηθάει την ξεκούρασή μας η συγκεκριμένη πραγματικότητα, αλλά δεδομένα βοηθά στην προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό συγκρότημα στα πολύ απαιτητικά παιχνίδια που θα δώσουμε".

"Έχουμε τρομερούς αμυντικούς στην εθνική ομάδα"

Αν κάποιος παρακολουθήσει μια προπόνηση της εθνικής ομάδας στο "Ειρήνης και Φιλίας" μία είναι η λέξη που θα… βαρεθεί να ακούει: "Άμυνα, άμυνα, άμυνα!". Η ειδικότητα του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη!  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cuvt9m5ju2nt)

"Η άμυνα θα είναι το κλειδί της επιτυχίας μας. Το επαναλαμβάνει διαρκώς ο προπονητής μας κι αυτή είναι η αλήθεια. Έχουμε τρομερούς αμυντικούς στην ομάδα όπως ο Γουόκαπ, ο Παπανικολάου, ο Καλάθης, οι αδελφοί Αντετοκούνμπο κι αυτό θέλουμε να πετύχουμε: Να δαγκώνουμε σίδερα πίσω. Να ελέγχουμε τα ριμπάουντ και να μπορούμε να τρέχουμε στην επίθεση και να εκμεταλλευτούμε την αθλητικότητα που μας χαρακτηρίζει ως ομάδα. Για να αξιοποιήσουμε, όμως, το επιθετικό μας trsansition πρέπει να είμαστε αυτοί που πρέπει στην άμυνα».

Στα 25 του χρόνια ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης αποτελεί ένα από τα πιο ελπιδοφόρα project του ελληνικού μπάσκετ και έναν από τους πιο φιλόδοξους εκπροσώπους της νέας γενιάς της εθνικής μας ομάδας. Αποτελεί πηγή έμπνευσης η συνύπαρξή του με έναν προπονητή που διαθέτει την προσωπικότητα του Βασίλη Σπανούλη, αλλά και με συμπαίκτες που έχουν γράψει ιστορία στα παρκέ;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cujyt8c2htvd)

"Ο προπονητής μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της τελευταίας εικοσαετίας που μέχρι στιγμής πραγματοποιεί και ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στην προπονητική του καριέρα. Εμείς οι νεότεροι έχουμε το προνόμιο να αγωνιζόμαστε δίπλα σε σπουδαίους αθλητές, όπως ο Γιάννης, ο Σλούκας, ο Παπανικολάου που έχουν διαγράψει μια μοναδική πορεία στην καριέρα τους. Ποιος νέος αθλητής δεν ονειρεύεται να βαδίσει στα δικά τους βήματα; Δεδομένα, λοιπόν, αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους εμάς τους “μικρούς” που ξεκινάμε τώρα την παρουσία μας στην εθνική".

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Απογευματινή".