Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις διασταυρώσεις των νοκ άουτ αγώνων του Euro 2024 καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι το μεγάλο τελικό της 14ης Ιουλίου, θα διαπιστώσει ότι ο σεναριογράφος της διοργάνωσης επέλεξε να δώσει μια μεγάλη ευκαιρία στα περισσότερα αουτσάιντερ να μιμηθούν το παράδειγμα της Ελλάδας του 2004 και να συγγράψουν ένα δικό τους θαύμα.

Πόσο εύκολο, είναι, όμως, να ζήσουμε μέσα σε είκοσι χρόνια ένα έπος ανάλογο με εκείνο που μας είχαν χαρίσει στα γήπεδα της Πορτογαλίας ο Ότο Ρεχάγκελ και τα παιδιά του; Ενδιαφέρουσα συζήτηση χωρίς όμως εύκολη απάντηση, κι ας έχουν δώσει μέχρι τώρα ουκ ολίγα δικαιώματα τα φαβορί με τις προβληματικές τους εμφανίσεις.


Η πρώτη φάση του Euro 2024 άνοιξε τον δρόμο στα αουτσάιντερ

Ας δούμε, όμως, όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται ενόψει της συνέχειας της τελικής φάσης. Γνωρίζουμε ότι η μία φιναλίστ θα προέρχεται από τη δεξαμενή που περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα φαβορί για την κούπα: Την οικοδέσποινα Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Μοιάζει σχεδόν αδύνατο να "σπάσει" η συγκεκριμένη τετράδα είτε από το κατώτερο των προσδοκιών Βέλγιο, είτε από Δανία, Σλοβενία ή Γεωργία.


Ουσιαστικά οι "τρικολόρ" του Κιλιάν Εμπαπέ… έβγαλαν μόνοι τους τα ματάκια τους, καταφέρνοντας να μην τερματίσουν στην πρώτη θέση του 4ου ομίλου και διευκόλυναν πρακτικά το δρόμο των αουτσάιντερ προς μια μεγάλη έκπληξη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d29ahe8z5ozt)
Γιατί με τη μεταφορά τους στο "πάνω μέρος" του ταμπλό, έδωσαν την ευκαιρία σε ομάδες όπως η Αυστρία, η Ελβετία (κατά πρώτο λόγο), η Τουρκία, η Ρουμανία και η Σλοβακία (χωρίς μεγάλες πιθανότητες) να κυνηγήσουν το όνειρο ενός δικού τους "εθνικού παραμυθιού" απέναντι σε τρεις "μεγάλες δυνάμεις" που μέχρι τώρα εμφανίζουν οφθαλμοφανές έλλειμα ποιότητας κυρίως στην επιθετική τους λειτουργία:  Την Αγγλία (αλήθεια, ποιος υπερυπολογιστής ανέδειξε τα "λιοντάρια" του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ υπ’ αριθμόν ένα φαβορί για τον τίτλο…), την Ιταλία και την Ολλανδία.
 

Άλλο όμιλοι, άλλο νοκ άουτ στο Euro

Αν δεχτούμε ότι οι ομάδες θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν την ίδια εικόνα στα νοκ άουτ με εκείνη που συνόδευσε τα παιχνίδια της πρώτης φάσης, η Αυστρία του "φιλόσοφου" Ραλφ Ράνγκνικ ή η Ελβετία του Μουράτ Γιακίν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες διάκρισης από την… βαρετή Αγγλία, την άνοστη Ιταλία ή την αλλοπρόσαλλη Ολλανδία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d297ycajdkvl)

Αν θέλουμε, ωστόσο, να είμαστε ειλικρινείς πλην της Αυστρίας που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του προπονητή της και ξεχώρισε με τις εμφανίσεις της στους ομίλους, τα υπόλοιπα αουτσάιντερ εκμεταλλεύτηκαν περισσότερο την έλλειψη ενέργειας και σύγχρονων ιδεών των φαβορί και λιγότερο τις δικές τους ικανότητες.

Τα νοκ άουτ, όμως, είναι μια ολοκληρωτικά διαφορετική υπόθεση. Σε παιχνίδια χωρίς αύριο μετράει η ουσία και όχι οι εντυπώσεις. Για παράδειγμα η Αγγλία προκάλεσε… θλίψη στους υποστηρικτές της με το εξαντλητικά κουραστικό ποδόσφαιρο που εμφάνισε. Μόνο που παράλληλα με την επιθετική της "ξηρασία" παρουσίασε και μια από τις πιο συνεπείς αμυντικές γραμμές της πρώτης φάσης, δεχόμενη μόλις ένα γκολ σε τρεις αγώνες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d29ez4wbamqx)

Η Αυστρία που εντυπωσίασε με την… προσπέραση Γαλλίας και Ολλανδίας στον 4ο όμιλο, δέχτηκε γκολ σε όλα τα παιχνίδια της. Πόσο εύκολο είναι να σκοράρει δύο φορές και πάνω στα νοκ άουτ, αν δεν βρει λύση στη θωράκιση της οπισθοφυλακής της;

Ναι, η ομάδα του Ράνγκνικ φαντάζει ως η μεγαλύτερη απειλή για τα φαβορί κυρίως γιατί ο Γερμανός τεχνικός πλεονεκτεί σε εμπειρία και ικανότητα των περισσότερων εκ των 24 προπονητών που κάθονται στους πάγκους των αντιπάλων της.

Επαναλαμβάνουμε, πάντως, δεν είναι τόσο εύκολο να υπάρξει νέα Ελλάδα! Θαύματα στο ποδόσφαιρο γίνονται κάθε μισό αιώνα, όχι κάθε είκοσι χρόνια!

* To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".