Δύο επιβλητικές εμφανίσεις με υπέροχο μπάσκετ, πολύ υψηλοί δείκτες δημιουργίας που… βγάζουν μάτια με 64 ασίστ σε μόλις δύο σαραντάλεπτα, κέφι, χαμόγελα, διάθεση απ’ όλους, οικογενειακό κλίμα και φυσικά ένας Γιάννης Αντετοκούνμπο να πατάει ξανά παρκέ μετά από δύο μήνες και σε μόλις 14.48 συμμετοχής να αποδεικνύει ότι δεν σκοπεύει να λείψει από το ραντεβού των κορυφαίων παικτών του πλανήτη στο Παρίσι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2b19iid0otd)
Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα που έβγαλε η εθνική μας στους δύο αγώνες του τουρνουά "Ακρόπολις" απέναντι σε Μαυροβούνιο και Μπαχάμες ήταν άκρως ελπιδοφόρα ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά που ξεκινά την προσεχή Τρίτη στο Στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας".

Το διδακτικό παρελθόν της Εθνικής Ελλάδος ενόψει Προολυμπιακού

Επειδή, όμως, και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε… καεί στο χυλό των εντυπωσιακών εμφανίσεων σε φιλικά παιχνίδια, και όταν ξεκινήσουν τα επίσημα θυμόμαστε ότι… έπρεπε να φυσήξουμε έγκαιρα το γιαούρτι των μεγάλων προσδοκιών, καλό θα είναι να βαδίσουμε στη συνταγή των ήπιων τόνων που ακολουθεί ο Βασίλης Σπανούλης και να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα.

Ναι, η παρουσία του "Kill Bill" στον πάγκο της "επίσημης αγαπημένης" αποδεικνύεται και στην πράξη ότι λειτουργεί ως φάρος έμπνευσης για ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2b13gc1ifgx)


Ναι, η διεξαγωγή του Προολυμπιακού τουρνουά στη χώρα μας, δίνει στην εθνική ομάδα ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βασικών της ανταγωνιστών για το ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ναι, η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ ανεβάζει τους δυναμικούς και ποιοτικούς δείκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Οφείλουμε, ωστόσο, άπαντες να θυμόμαστε ότι στο Προολυμπιακό όχι μόνο δεν θα… κατέβουμε να παίξουμε μόνοι μας στο παρκέ, αλλά ότι θα βρούμε απέναντι μας δύο χώρες με τεράστια παράδοση στο άθλημα και συνολικά καλύτερη εικόνα από τη δική μας στις μεγάλες διοργανώσεις την τελευταία δεκαετία: Τη Σλοβενία και την Κροατία.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2b1debtp8k9)
Και θα χρειαστεί να τις κερδίσουμε και τις δύο σε αγώνες ζωής ή θανάτου για να εξασφαλίσουμε θέση στην τελική δωδεκάδα του ολυμπιακού τουρνουά δίπλα σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία, Καναδά, Σερβία, Ιαπωνία, Νότιο Σουδάν που περιμένουν ήδη στη Λιλ και το Παρίσι.

 

Αντετοκούνμπο εμείς... Ντόντσιτς οι Σλοβένοι

Επίσης εκτός από τα δικά μας φιλικά – που πάντα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων – καλό είναι να έχουμε και μια εικόνα για το πρόσωπο που εμφάνισαν οι αντίπαλοί μας σε αυτά. Για παράδειγμα, η απίστευτη φόρμα που βρίσκεται ο Μάριο Χεζόνια (και την οποία πιστοποίησε στην τελευταία αναμέτρηση της Κροατίας με τη Βραζιλία) θύμισε σε όλους ότι ο παίκτης που θα ηγηθεί της κροατικής αποστολής στο Φάληρο είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς που αγωνίζονται στην Euroleague και ένας σκόρερ ικανός να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα στην καλή του μέρα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-ctfy2nxg8sxd)

Για τον δε ηγέτη των Σλοβένων, κάθε σχόλιο περιττεύει. Με την ελπίδα ο Λούκα Ντόντσιτς να εμφανιστεί στο Προολυμπιακό καταβεβλημένος από την προσπάθεια των Ντάλας Μάβερικς στους τελικούς του ΝΒΑ απέναντι στους πρωταθλητές Σέλτικς, καλούμαστε άπαντες να αντιληφθούμε το ταλέντο και την ποιότητα του παίκτη που θα κληθούν να εξουδετερώσουν οι Έλληνες διεθνείς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cujx3e00w5ip)

Αναφερόμαστε σε ένα "φαινόμενο" του παγκόσμιου μπάσκετ, που δίνει τα πάντα για την εθνική ομάδα της χώρας του, που νιώθει ότι κουβαλάει στους ώμους του τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού και που φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην καλή του μέρα δύσκολα… πατάει φρένο.

Αισιοδοξία, λοιπόν, δεδομένα πρέπει να υπάρχει, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε εξασφαλισμένη την πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Μας περιμένουν "μάχες" στις οποίες οι νίκες θα κριθούν σε μια κλωστή!