Ο Βασίλης Σπανούλης, αν μη τι άλλο, έχει την ευκαιρία να περάσει στους διεθνείς, με τους οποίους θα παλέψει για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 μέσω του προολυμπιακού τουρνουά στο ΣΕΦ, τη φιλοσοφία του για το μπάσκετ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε στους αθλητές της εθνικής Ελλάδος στην πρωινή προπόνηση της Δευτέρας, 1 Ιουλίου. Με αυτούς, άλλωστε, θα υπερασπίσει την έδρα. Με αυτούς θέλει, κιόλας, να ταξιδέψει για το Παρίσι. 

Βασίλης Σπανούλης: Τα χνάρια του... μπαρουτοκαπνισμένου

Η ομιλία του Σπανούλη δεν είναι εκείνη του χαρούμενου, άπειρου, στρατιώτη που πάει στον πόλεμο. Μπορεί ο ίδιος να μην έχει διαβεί ακόμη το ποτάμι που θα του επιτρέψει να είναι έμπειρος προπονητής, αλλά είναι ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όταν λέει στους παίκτες του, "δεν υπάρχει καμία πίεση", τους δείχνει πώς προετοιμαζόταν ο ίδιος για τα πολύ μεγάλα παιχνίδια. Εξάλλου, ποιος θα διαφωνήσει με έναν μπασκετάνθρωπο που ανήκει στην επίλεκτη κατηγορία εκείνων που "σκότωσαν" τους Αμερικανούς σε μονό ματς; Και που, μάλιστα, το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ο ημιτελικός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2006; 

Εκεί, άλλωστε, εδράζει και ο σεβασμός των παικτών. Δηλαδή, απέναντι σε κάποιον που, όχι μόνο δεν αποφεύγει τις δυσκολίες αλλά, ορμάει πάνω σε αυτές. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η ατάκα του Βαγγέλη Αγγέλου: "Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με παρόντες τον Μπους, τον Μπιν Λάντεν, τον Βασίλη και μια μπριζόλα, να' στε σίγουροι ότι θα την φάει ο Σπανούλης".



Ο Σπανούλης, λοιπόν, είπε στους παίκτες του: "Δεν υπάρχει καμία πίεση. Πίεση έχει αυτός που δεν έχει προπονηθεί καλά, που δεν έχουν καλή χημεία, που είναι ανασφαλείς. Εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Το δείξαμε και στα φιλικά, το δείχνουμε και στις προπονήσεις. Είμαστε εδώ, να παίξουμε το μπάσκετ, να κερδίσουμε και να πάρουμε αυτό που θέλουμε".

Η εθνική Ελλάδος ξεκινά τις υποχρεώσεις της στις 3 Ιουλίου (21:00), με αντίπαλο τη Δομινικανή Δημοκρατία. Τα παιδιά της Καραϊβικής έρχονται δίχως τους πυλώνες τους. Είναι γνωστό, εξάλλου, πως οι Αλ Χόρφορντ και Καρλ Άντονι Τάουνς δεν θα δώσουν το "παρών".