Η περασμένη περίοδος ήταν για τον Κώστα Αντετοκούνμπο εκείνη της άνδρωσης. Η χρησιμότητά του στις επιτυχίες του Παναθηναϊκού AKTOR υπήρξε αναμφισβήτητη και έδειξε ένα "αμυντικό τέρας", που οπωσδήποτε μπορεί να προσφέρει σπουδαία λεπτά στην άμυνα, αναχαιτίζοντας όλα τα πικ ν ρολ, από κάθε γωνία, λόγω της ικανότητάς του να βρίσκεται σε κλάσματα δευτερολέπτου από το ένα σημείο στο άλλο.

Η εθνική ομάδα χρειάζεται οπωσδήποτε ένα τέτοιο στοιχείο στο παιχνίδι της, ενώ, κυρίως με τον Νικ Καλάθη στον πόιντ γκαρντ, ένα σέντερ που θα μπορεί να κάνει πολύ ψηλά το σκριν και με δύο δρασκελιές να βρίσκεται στη ρακέτα, προκειμένου να τελειώνει με έμφαση φάσεις.

Φυσικά, η συμμετοχή του στην εθνική ομάδα έπειτα από διάλειμμα ενός χρόνου, μια και απείχε του Παγκόσμιου Κυπέλλου εξαιτίας καθαρισμού που έκανε στο γόνατο, συμπίπτει με τη συμμετοχή και του αδελφού του, Γιάννη.

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο τώρα, και παρ’ ότι το 2021, στο προηγούμενο προολυμπιακό τουρνουά, και το 2022, στο Eurobasket, προερχόταν από μια θητεία στους Λος Άντζελες Λέικερς και ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή, έχει πολύ περισσότερες παραστάσεις από τον υψηλό ανταγωνισμό και στα 25 του δείχνει ότι είναι άτρομος. Δεν ήταν λίγες, εξάλλου, οι φορές που μέσα στη χρονιά άλλαξε το ρυθμό σε παιχνίδια του Παναθηναϊκού AKTOR, αλλοιώνοντας μπάλες ή ακόμα και απλώς φοβίζοντας τους αντιπάλους.

Στο Final 4 της Euroleague στο Βερολίνο, δε, περιέφερε τον εαυτό του με παρρησία και περίσσια αυτοπεποίθηση και αυτό έδωσε στον Έργκιν Αταμάν τον αέρα που ήθελε, τόσο στον ημιτελικό με τη Φενέρμπαχτσε όσο και στον τελικό με τη Ρεάλ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που στην ερώτηση που του έγινε από το "S" για το περιγραφόμενο και ως ανυπόφορο άγχος που υπάρχει σε ένα ολυμπιακό τουρνουά, εκείνος απάντησε ως εξής: "Δεν θα έλεγα ότι είναι αγχώδης διοργάνωση. Το προολυμπιακό που έπαιξα εγώ πριν από τρία χρόνια δεν θα έλεγα ότι είναι αγχώδες, νομίζω πως ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και μια κατάσταση η οποία σε βοηθά να γίνεσαι καλύτερος ως παίκτης και να βελτιώνεσαι".


Προολυμπιακό τουρνουά: Το όνειρο της οικογενείας

Στο προηγούμενο προολυμπιακό, με προπονητή τον Ρικ Πιτίνο και χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ -μια και έπαιζε στα playoffs του NBA όπου κατέκτησε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή με τους Μιλγουόκι Μπακς- η εθνική Ελλάδος έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στη Βικτόρια του Καναδά, αλλά δεν υπήρξε ιδιαιτέρως ανταγωνιστική απέναντι στους Τσέχους.

Τότε, ο Κώστας Αντετοκούνμπο ήταν άγουρος και βοήθησε με τον ενθουσιασμό του νέου, όμως κουβάλησε και την απειρία του. Ένα χρόνο μετά, στελέχωσε την εθνική ομάδα για το Eurobasket, όμως η "γαλανόλευκη" ηττήθηκε στον προημιτελικό της διοργάνωσης από τη Γερμανία. Σίγουρα, τόσο εκείνος όσο και ο αδελφός του, με τον οποίο αντάμωσε πολύ συχνά από τα τέλη Μαΐου, που ο δεύτερος βρέθηκε στο Βερολίνο, και έπειτα, θεωρούν ότι έχουν μισοτελειωμένους λογαριασμούς. Και η οικογένεια Αντετοκούνμπο θέλει οπωσδήποτε να δει δύο από τα τέσσερα αγόρια της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, στο Παρίσι, και εν δράσει στο ολυμπιακό τουρνουά. Για να γίνει αυτό, πρέπει η Ελλάδα να πάρει το ένα εισιτήριο που δίνει το προολυμπιακό του ΣΕΦ, που αρχίζει την Τρίτη, 2 Ιουλίου, και ολοκληρώνεται την Κυριακή, 7 του μήνα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2f3mlw992n5)

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο, φυσικά, διαθέτει τη συνειδητότητα για να καταλάβει τη σημασία της διοργάνωσης: "Είναι ένα πολύ σημαντικό τουρνουά για εμάς, διότι το προολυμπιακό οδηγεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι μια πολύ γρήγορη αλλαγή από τη σεζόν των ομάδων στην Εθνική. Νομίζω ότι όλοι οι παίκτες είναι έτοιμοι, έχουμε έρθει με το σκεπτικό να δεθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να γίνουμε μια ομάδα".

Έχει, επίσης, και ένα δυνητικό καθήκον, να προσφέρει στην οικογένειά του. Απάντησε καταφατικά στην ερώτηση για το αν τα τέσσερα αδέλφια, τόσο ο Γιάννης και ο ίδιος όσο και οι Θανάσης και Άλεξ, ονειρεύονταν στα παιδικάτα τους να παίξουν μαζί στην Εθνική, ενώ τόνισε ότι είναι ευγνώμων που φοράει τη φανέλα της ομάδας την ίδια εποχή με τον αδελφό του: "Είναι, είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Όταν έχεις μια ευκαιρία να παίξεις με τον αδελφό σου και την οικογένειά σου είναι μια πολύ ωραία εμπειρία, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και πάρα πολύ ευγνώμων για αυτές τις εμπειρίες και αυτές τις στιγμές".

Προολυμπιακό τουρνουά: Το μικρό καλάθι


Η Εθνική έχτισε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση με το "Ακρόπολις", ενώ και η σιγουριά του ομοσπονδιακού προπονητή, Βασίλη Σπανούλη, ότι "θα είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει", είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική για τα παιχνίδια με Δομινικανή Δημοκρατία (3/7-21:00) και Αίγυπτο (4/7-21:00) και πιθανότατα, για την επικείμενη αναμέτρηση είτε με τη Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς είτε με την Κροατία είτε και με τις δύο μαζί. Πάντως, προς το παρόν στο περιβάλλον των Αντετοκούνμπο κρατούν μικρό καλάθι.

Ο Έλληνας μάνατζέρ τους, που ήταν και στο τεχνικό επιτελείο της εθνικής ομάδας στη θριαμβευτική διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στη Σαϊτάμα, το 2006, όταν η «γαλανόλευκη» κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, Γιώργος Πάνου, αρνήθηκε ευγενικά να κάνει σχόλιο και παρέπεμψε μετά το τουρνουά. "Κάτσε να είναι σώοι και αβλαβείς, να παίξουν στην εθνική ομάδα και να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά θα πούμε ό,τι θέλεις". 


Δημοσιεύτηκε στο "Secret" των "Παραπολιτικών".