Οι "ήρωες" πολλές φορές δεν φορούν μπέρτα αλλά... γάντια! Πέρασαν 24 χρόνια για να βρούμε την "απόκρουση του 21ου αιώνα". Έτσι τουλάχιστον χαρακτηρίζουν την ασύλληπτη επέμβαση του γκολκίπερ της Τουρκίας, Γκιουνόκ στο 90+5' στον αγώνα με την Αυστρία που χάρισε στους Τούρκους την πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 2024. Πέρασαν 54 χρόνια από την "απόκρουση του αιώνα" του Γκόρντον Μπακς ο οποίος είχε γράψει ιστορία με την δημοφιλέστερη απόκρουση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε κεφαλιά του Πελέ σε αγώνα μεταξύ της Βραζιλίας και της Αγγλίας το 1970.


Εuro 2024: Η "απόκρουση" του αιώνα από τον Μπανκς στον... Γκιουνόκ

Μια βραδιά που θα θυμάται σε όλη του τη ζωή. Η βραδιά που έγινε σύνθημα στα χείλη όλων. Που βλέπει το όνομα του να φιγουράρει παντού και όχι αδίκως. Ο τερματοφύλακας της Τουρκίας, Γκιουνόκ έγραψε ιστορία στην Λειψία. Βρισκόμασταν στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα με την Αυστρία όπου οι Τούρκοι προηγούνταν με 2-1 όταν και ο Μπαουμγκάρτνερ λίγο έλειψε να πανηγυρίσει την ισοφάριση των Αυστριακών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2fcls1edykx)
Μετά από άψογη σέντρα, έκανε "σκαστή" κεφαλιά μέσα στην περιοχή και πολλοί σηκώθηκαν να πανηγυρίσουν το 2-2. Όμως όχι. Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης "σάστισε" στην επική, μαγική και ανεπανάληπτη απόκρουση του "φύλακα αγγέλου" γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ο Γκιουνόκ που "απογειώθηκε" στην δεξιά του γωνιά και απομάκρυνε τη μπάλα σε κόρνερ. Αντίπαλοι, συμπαίκτες, φίλαθλοι με το "στόμα" ανοιχτό. Εντέλει έμελλε να είναι αυτός που θα χάριζε την πρόκριση στην Τουρκία όμως τα... σπουδαία για τον ίδιο είναι πολλά.


Όχι απλά θα θυμάται σε όλη του τη ζωή ότι χάρισε στην εθνική του χώρα μια σπουδαία πρόκριση αλλά γιατί το έκανε και με την "επέμβαση του 21ου αιώνα". Έτσι την χαρακτηρίζουν όλοι και φυσικά ξύπνησαν "μνήμες" από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 όταν και ο Γκόρντον Μπακς είχε κάνει την "απόκρουση του αιώνα" με τη δημοφιλέστερη επέμβαση στην ιστορία σε κεφαλιά του θρυλικού "μάγου των γηπέδων" Πελέ σε αγώνα της Βραζιλίας με την Αγγλία.

Greatest Ever Goalkeeper Save - Gordon Banks Saves from Pele