Ήταν δυνατόν να μας αφήσουν οι “αιώνιοι” χωρίς… μεταγραφικό σασπένς το φετινό καλοκαίρι; Η αναβίωση της κόντρας ΠαναθηναϊκούΟλυμπιακού – και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο διεκδίκησης τίτλων και ευρωπαϊκών τροπαίων στο μπάσκετ, μοιάζει δεδομένο από τώρα ότι θα επισκιάσει οποιδήποτε άλλο γεγονός της επόμενης σεζόν στον ελληνικό αθλητισμό.

Υπό αυτό το πρίσμα η μετακόμιση του Λούκα Βιλντόζα από το ΟΑΚΑ στο Στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας" προσθέτει ακόμη περισσότερο… αλατοπίπερο στη διαμάχη των δύο συλλόγων, ένα χρόνο μετά την αντίστροφη διαδρομή που ακολούθησε ο Κώστας Σλούκας.

Ο Βιλντόζα θυμίζει Σλούκα… στο κίνητρο

Χωρίς να συγκρίνουμε, εννοείται, μεγέθη, αξίες και σημασίες μετακίνησης οι δύο περιπτώσεις μοιάζουν να έχουν ένα πολύ σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: Το κίνητρο των δύο παικτών να αποδείξουν στους προπονητές τους (ο μεν διεθνής Έλληνας γκαρντ στον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο δε Αργεντινός στον Εργκίν Αταμάν) ότι έπραξαν λάθος με την "υποτίμηση της αξίας και του ρόλου τους" στο διάστημα της συνεργασίας τους.

Οι εντυπώσεις, βέβαια, προσφέρονται για ίντριγκα και σαπουνόπερα την περίοδο των μεταγραφών, πλην όμως μια επιλογή ενίσχυσης κρίνεται αποκλειστικά με αγωνιστικά κριτήρια. Θα βοηθήσει ο Λούκας Βιλντόζα τον Ολυμπιακό; Αυτή είναι η ουσία!

Για να δοθεί τεκμηριωμένη απάντηση θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος για τον οποίο αποκτάται ένας εξαιρετικός παίκτης με φοβερά στοιχεία στο παιχνίδι του, ανεξαρτήτως αν δεν κατάφερε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του φορώντας την πράσινη φανέλα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0oan8lb8qah)

Πλην της απόκτησης του Τάιλερ Ντόρσεϊ (ο οποίος αντικαθιστά τον Κάνααν ουσιαστικά στην εξίσωση του ρόστερ) οι “ερυθρόλευκοι” χρειάζονται απαραίτητα την προσθήκη δύο χαρισματικών σκόρερ που θα προσδώσουν στην επίθεση του Ολυμπιακού την αξιοπιστία και τον πλουραλισμό που τόσο πολύ έλειψαν τη χρονιά που ολοκληρώθηκε.

Ένας να "πατάει" στις θέσεις 2-3 και ένας στις θέσεις 3-4. Θα λέγονται Βεζένκοφ, Κλάιμπερν, Μίχαλιουκ, Φουρνιέ; Όποιες κι αν είναι οι επιλογές, πρέπει να προέρχονται από το πάνω ράφι και να εμπεριέχουν σχεδόν μηδαμινό βαθμό ρίσκου.

Ο ρόλος για τον οποίο έρχεται ο Βιλντόζα στον Ολυμπιακό

Αν, λοιπόν, ο Βιλντόζα έρχεται να καλύψει μία από αυτές τις δύο θέσεις, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθεί με επιτυχία στο συγκεκριμένο ρόλο, γιατί το σκοράρισμα δεν είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του.

Είναι πιο καλός και πιο αξιόπιστος επιθετικός από τον Γουόκαπ και τον Γουίλιαμς – Γκος, αλλά δεν μπορεί να μπει στη “ζυγαριά” με παίκτες του επιθετικοί οίστρου ενός Φουρνιέ ή ενός Μίχαλιουκ.

Αν, αντίθετα, ο Αργεντινός έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση του πόιντ γκαρντ δίπλα στους υπάρχοντες “άσους”, τότε ο Ολυμπιακός αποκτά μια σούπερ λύση στο πλευρό των Γουόκαπ-Γκος που του επιτρέπει να προσφέρει διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι του, αλλά και βάθος για να καλύψει οποιεσδήποτε απουσίες μπορεί να δημιουργηθούν από προβλήματα τραυματισμών κατά τη διάρκεια μιας πολύ απαιτητικής σεζόν για όλους τους αθλητές.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cxws7lz9lapd)

Θα έλεγε κανείς, μάλιστα, ότι παρόντος και του Μήτρου-Λονγκ η συνύπαρξη στην ίδια ομάδα τριών παικτών της αξίας των Γουόκαπ – Γκος – Βιλντόζα μοιάζει με πολυτέλεια. Και πέρσι, πάντως, ανάλογη τριάδα είχε στο μυαλό του ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον Κώστα Σλούκα… τρίτο κομμάτι του παζλ των πόιντ γκαρντ.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Η μεταγραφή του Λούκας Βιλντόσα θα αξιολογηθεί καλύτερα όταν θα έχει ολοκληρωθεί το "ερυθρόλευκο" ρόστερ. Όταν θα γνωρίζουμε στην πράξη το ρόλο για τον οποίο θα έχει αποκτηθεί.

Ο… προ Παναθηναϊκού Βιλντόσα πάντως είναι ικανός να ξεπεράσει στην ιεραρχία τόσο τον Γουόκαπ, όσο και τον Γκος γιατί κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει αφενός την τεράστια αξία του και αφετέρου τις ηγετικές του ικανότητες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"