Σε παιχνίδι που η Σλοβενία είχε την περισσότερη ώρα σκορ πρόκρισης, ο Λούκα Ντόντσιτς και η παρέα του νίκησαν τη Νέα Ζηλανδία με σκορ 104-78 και εκπλήρωσαν τις Γραφές, που ήθελαν τις δύο ομάδες από την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία να προκρίνονται από τον α' όμιλο του προολυμπιακού τουρνουά του ΣΕΦ στα ημιτελικά. Οι Σλοβένοι, που ηττήθηκαν με κατεβασμένα τα χέρια από τους Κροάτες στην πρεμιέρα, επεδίωξαν ακόμα και τη διαφορά των 29 πόντων, ενώ οι Ωκεάνιοι έκαναν τα πάντα για να την κατεβάσουν από τους 10, όμως δεν κατέστη εφικτό. Ίσα ίσα, που οι Σλοβένοι έχασαν για ένα σουτ την πρώτη θέση του ομίλου. 



Σλοβενία-Νέα Ζηλανδία: Έψαξε το θαύμα

Ίσα ίσα, που η βιασύνη των Νεοζηλανδών έφερε το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού, ώστε η Σλοβενία να φτάσει στη διαφορά των 29 πόντων. Ουδέν προμήνυε ότι θα γινόταν τέτοιο θρίλερ, ειδικά από τη στιγμή που το σκορ ήταν 94-77 με 2' να απομένουν για τη λήξη. 

Ωστόσο, η ομάδα του Πέρο Κάμερον πήγαινε σε επιθέσεις των πέντε δευτερολέπτων και διαρκή άστοχα τρίποντα, με τη Σλοβενία να φτάνει στο 102-77 και τον Ντόντσιτς να έχει τρεις βολές με 18,9'' να απομένουν. Ο Σλοβένος σούπερ σταρ έβαλε δύο, το σκορ πήγε στο 104-77. Έπειτα ο Λι' Άφα είχε μία στις δύο βολές, με 17,8'' για τη λήξη. Ο Νεοζηλανδός έβαλε τη μία και η Σλοβενία είχε δύο ευκαιρίες, με τον Χρόβατ και τον Ντόντσιτς, στην εκπνοή, να αστοχούν σε δύο τρίποντα. 



Έτσι, η Σλοβενία θα τεθεί απέναντι στην εθνική Ελλάδος μπάσκετ στον ημιτελικό του προολυμπιακού το Σάββατο 6 Ιουλίου (17:30). Η "γαλανόλευκη" παίζει απέναντι στην Αίγυπτο (4/7-21:00) και το πιθανότερο είναι ότι θα νικήσει και θα πάρει την πρώτη θέση του ομίλου της. Η Ελλάδα έχει +27, η Αίγυπτος -13 και η Δομινικανή Δημοκρατία -14, ως εκ τούτου στους Αφρικανούς η νίκη δίνει πρόκριση, για να μείνει δεύτερη πρέπει να ηττηθεί με 14 πόντους και για να μείνει εκτός πρέπει να χάσει με 16. 

Σλοβενία-Νέα Ζηλανδία: Από νωρίς σκορ πρόκρισης

Οι Σλοβένοι μπήκαν πιο δυνατά στο παρκέ και καθοδηγούμενοι απο τον Ντόντσιτς, που ήταν άστοχος πίσω από τη γραμμή αλλά και πάλι έκανε ένα απίθανο τριπλ νταμπλ, με 36 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ, έφτασαν να προηγούνται 12-2 στο 4', παίρνοντας το πρώτο σκορ πρόκρισης της βραδιάς. 





Η Νέα Ζηλανδία είναι σίγουρα πεισματάρα, αλλά όχι ομαδάρα, όπως η Κροατία την έκανε να μοιάζει. Έφτασε λίγο πριν το ημίχρονο τη διαφορά στους 5 πόντους, παρ' ότι βρέθηκε πίσω με 18 στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Οι παίκτες του Κάμερον μείωσαν στους 5, 44-39, όμως αυτή ήταν η τελευταία αντεπίθεσή της. 

Οι Σλοβένοι μετέτρεψαν με ένα σερί 13-0 το 49-43 σε 62-43 και έφτασαν και τη διαφορά ακόμα και στους 25, 71-46, πριν βγει η περίοδος. Οι Ζηλανδοί έμειναν από καύσιμα και οι Σλοβένοι σάλπισαν αντεπίθεση στο τέλος, που παραλίγο να μετουσιωθεί σε νίκη 29 πόντων και την πρώτη θέση στον όμιλο. 

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα προολυμπιακά τουρνουά δίνουν ένα εισιτήριο.