Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τη δημοσίευση ενός άρθρου στην τελευταία σελίδα της “Απογευματινής” που αναφερόταν στην αύξηση των πιθανοτήτων να ζήσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικό “εμφύλιο” σε τελικό της Euroleague.

Από το βράδυ της Πέμπτης, το συγκεκριμένο σενάριο ήρθε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκπροσωπηθεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ όχι από μία, αλλά από δύο “dream teams”. Γιατί τέτοιες ομάδες πάνε πλέον να δημιουργήσουν τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός AKTOR.

O Βεζένκοφ και η… θρυλική αντεπίθεση του Ολυμπιακού

Κι αν για τους πρωταθλητές Ευρώπης, οι διαθέσεις τους είχαν φανεί με την απόκτηση του Λορέντζο Μπράουν (και αναμένεται να επιβεβαιωθούν τις επόμενες εβδομάδες με μια πολύ "ηχηρή βόμβα" με… άρωμα ΝΒΑ) για τους "ερυθρόλευκους" το βουλοκέρι της θρυλικής αντεπίθεσης τοποθετείται με δύο λέξεις: Σάσα Βεζένκοφ!

Ο περσινός MVP της Euroleague και ένας από τους πιο "σεσημασμένους εκτελεστές" που πάτησαν τα τελευταία χρόνια τα ευρωπαϊκά παρκέ, επιστρέφει – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – στο "σπίτι" που ανδρώθηκε, βελτιώθηκε και εν τέλει μεγαλούργησε μπασκετικά!

Η συμφωνία του Βούλγαρου άσου με τον Ολυμπιακό έχει σφραγιστεί, και μοναδική (εξαιρετικά δύσκολη) περίπτωση να ναυαγήσει το come back που ονειρεύονται τα εκατομμύρια των φίλων της πειραϊκής ομάδας, είναι να βρεθεί τις επόμενες 48 ώρες άλλη ομάδα πλην των Ράπτορς να καταθέσει πρόταση στον πρώην άσο των Σακραμέντο Κινγκς. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί μεσούσης της σεζόν με την απόκτηση του Φίλιπ Πετρούσεφ από τους "ερυθρόλευκους".

Σχεδόν πάντα όταν ένας παίκτης εκφράζει δημόσια την επιθυμία του να μην αγωνιστεί στο ΝΒΑ, αυτή γίνεται σεβαστή απ’ όλους τους οργανισμούς της αμερικανικής λίγκας και ποτέ δεν βρίσκεται ομάδα διατεθειμένη να προσφέρει εγγυημένο συμβόλαιο σε έναν αθλητή που θα αγωνιστεί σε αυτή… με το ζόρι.

O Βεζένκοφ γυρίζει για να γίνει ο νέος Σπανούλης

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η επιστροφή του Βεζένκοφ συνιστά τη μεταγραφή της χρονιάς στην Euroleague! Μια "βόμβα μεγατόνων" που οριοθετεί τη δυναμική του Ολυμπιακού των αδελφών Αγγελόπουλων όχι μόνο για την επόμενη χρόνια, αλλά για την επόμενη πενταετία.

Γιατί ο Σάσα γυρίζει στο λιμάνι της καρδιάς του για να ηγηθεί, για να γίνει ουσιαστικά ο Σπανούλης της επόμενης λαμπρής "ερυθρόλευκης" σελίδας.Βλέπετε, πιο σημαντική λεπτομέρεια ακόμη και από τα μυθικά εκατομμύρια που θα εισπράξει, είναι η διάρκεια του συμβολαίου που θα υπογράψει το οποίο θα είναι τετραετούς ή πενταετούς διάρκειας. Ο Βεζένκοφ, δηλαδή, δεν επιστρέφει απλά για να φορέσει ξανά την ερυθρόλευκη φανέλα, αλλά γυρίζει απόλυτα συνειδητοποιημένος ότι το ΣΕΦ θα είναι το σπίτι στο οποίο πιθανότατα θα ολοκληρώσει την καριέρα του.

Περιττό, βέβαια, να αναφέρουμε ότι με την επιστροφή του μπαίνει τέλος στην "αστεία" συζήτηση που διοχετεύτηκε οργανωμένα σε media και social media περί αλλαγής στη διοικητική ηγεσία της πειραϊκής ΚΑΕ.

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι όχι μόνο σήκωσαν το… αγωνιστικό γάντι που τους πέταξε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με την αναγέννηση του δικού του Παναθηναϊκού AKTOR, αλλά ετοιμάζονται να απαντήσουν με τη δημιουργία του κορυφαίου ρόστερ που θα έχει εμφανίσει ο Ολυμπιακός επί των δικών τους ημερών.

Και βέβαια το γεγονός ότι ο Βεζένκοφ αρνήθηκε την ακόμη μεγαλύτερη πρόταση των "πράσινων" αποδεικνύει ότι στο οικοδόμημα του Ολυμπιακού έχουν γαλουχηθεί τα τελευταία χρόνια και πολύ ισχυρές προσωπικές σχέσεις, καθώς ο Σάσα επέλεξε να γυρίσει στην "οικογένειά του" βάζοντας το οικονομικό του συμφέρον σε δεύτερη μοίρα.

Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα; Την… μεταγραφική απάντηση του Παναθηναϊκού και μια "μετωπική σύγκρουση" των δύο "αιωνίων" που θα μείνει στην ιστορία και θα καθηλώσει ολόκληρη την Ευρώπη!

Ο "υπερπληθυσμός" του Ολυμπιακού και η επόμενη μέρα

Η επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ στον Πειραιά, δημιουργεί πλέον ένα πρόβλημα… υπερπληθυσμού στη θέση "4", με τον Βούλγαρο να προστίθεται στο εξαιρετικό δίδυμο των Πίτερς – Πετρούσεφ. Πως θα διαχειριστεί το… μποτιλιάρισμα ο Γιώργος Μπαρτζώκας; Χωράνε και οι τρεις εξαιρετικοί παίκτες στο ίδιο ρόστερ;

Τρία είναι ουσιαστικά τα σενάρια που θα οδηγήσουν στην απάντηση: 1) Η πιθανή μετατόπιση του Πίτερς σε θέση "3", η οποία εξαρτάται από το κατά πόσο τη θεωρεί εφικτή ο Μπαρτζώκας, αλλά και πόσο θέλει να την υπηρετήσει ο ίδιος ο παίκτης.

2) Ενδεχόμενη λύση της συνεργασίας του Ολυμπιακού με κάποιον πάουερ φόργουορντ και ταυτόχρονη απόκτηση παίκτη που θα "πατάει" περισσότερο στο "3" και θα έχει μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα.

3) Ενδεχόμενο αίτημα κάποιου εκ των Πίτερς, Πετρούσεφ να μη συνεχίσουν στην ομάδα, θέλοντας να βρουν ρόλο βασικού στο ρόστερ άλλης ομάδας της Euroleague.

Αν επισημοποιηθεί η επιστροφή του Βεζένκοφ το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού είναι ότι δεν έχει την παραμικρή πίεση χρόνου για να λάβει την τελική του απόφαση. Αν πάντως Πίτερς ή Πετρούσεφ έχουν ένσταση για το ρόλο τους, είναι δεδομένο ότι αμφότεροι θα είναι περιζήτητοι στην αγορά. Άρα και… πανίσχυρο διαπραγματευτικό όπλο του Ολυμπιακού σε ενδεχόμενο trade από την Euroleague αν δεν προχωρήσει η πολύκροτη απόκτηση του Εβάν Φουρνιέ!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Απογευματινή”.