Η Ελλάδα αντιμετώπισε τη Σλοβενία στον πρώτο ημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά που διεξάγεται στο ΣΕΦ, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν τη νίκη που θα τους φέρει ακόμη πιο κοντά στο όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η Εθνική Ελλάδος ξεκίνησε με απίστευτο τρόπο την αναμέτρηση, δείχνοντας στην ομάδα του Λούκα Ντόντσιτς ποιος είναι το αφεντικό με το ημίχρονο να κλείνει στο +14 (47-33) για την "Επίσημη Αγαπημένη". Στο δεύτερο μέρος οι Σλοβένοι προσπάθησαν να μπουν ξανά στον αγώνα, αλλά οι Τόμας Γουόκαπ και Γιαννούλης Λαρεντζάκης έβαλαν τέλος στη... σεμνή τελετή.

Η νίκη ήρθε με 96-68 για την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη που περιμένει τώρα τον αντίπαλο της στον τελικό, με την Κροατία και τη Δομινικανή Δημοκρατία να τίθονται αντιμέτωπες σε λίγη ώρα (6/7 - 21:00), με τη νικήτρια να διεκδικεί το εισιτήριο για το Παρίσι. 

Συγκλονιστικό πρώτο δεκάλεπτο για την Ελλάδα - Καλά κλεισμένος ο Ντόντσιτς

Το ξεκίνημα για την Ελλάδα θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς και ιδανικό με την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη να μπαίνει στην αναμέτρηση με το... μαχαίρι στα δόντια και να προηγείται με 13-0 στα πρώτα 3:30 λεπτά του παιχνιδιού.



Ο προπονητής της Σλοβενίας αναγκάστηκε από νωρίς να πάρει το πρώτο τάιμ αουτ και να βρει λύσεις για τον Λούκα Ντόντσιτς ο οποίος ήταν κλεισμένος πολύ καλά από τον Κώστα Παπανικολάου αρχικά και τον Τόμας Γουόκαπ στη συνέχεια, με τη διαφορά να βρίσκεται στο +11 (20-9) για την Ελλάδα τρία λεπτά πριν το τέλος της περιόδου.

Η Εθνική έβρισκε με κάθε τρόπο το δρόμο προς το σκοράρισμα, με τον Νικ Καλάθη να μοιράζει έξι ασίστ πριν καν τελειώσει η πρώτη περίοδος, που ολοκληρώθηκε με την Ελλάδα στο +18 (32-14) χάρις σ' ένα απίστευτο μπάζερ μπίτερ τρίποντο του Βασίλη Τολιόπουλου λίγο μπροστά από το κέντρο.



Ξεκίνησε να σκοράρει και μείωσε η Σλοβενία - Κράτησε καλή διαφορά η Ελλάδα

Στη δεύτερη περίοδο τα πράγματα δεν άλλαξαν με το πάθος της Εθνικής να κυνηγάει κάθε μπάλα να συνεχίζεται, πέφτοντας στην κάθε μπάλα με αυτοθυσία όπως συνέβη στη περίπτωση του Βασίλη Τολιόπουλου. Ο γκαρντ του Άρη βούτηξε για τη μπάλα και έδωσε ένα έτοιμο κάρφωμα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για το +22 (41-19) της Ελλάδας.



Οι Σλοβένοι όπως ήταν αναμενόμενο άρχισαν να ανεβάζουν ρυθμό και μ' ένα μικρό σερί του Ντόντσιτς έριξε τη διαφορά στους 16 (44-28) τρία λεπτά πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, με την "Επίσημη Αγαπημένη" να βρίσκει με δυσκολία σκορ στην αναμέτρηση.



Τα λάθη ξεκίνησαν για την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη που πήρε τάιμ άουτ για να ηρεμήσει τους παίκτες του, αλλά τα ελεύθερα περιφερειακά σουτ δεν μπήκαν, με την Ελλάδα να πηγαίνει στα αποδυτήρια προηγούμενη με 14 πόντους (47-33) έχοντας ως όπλο της τα δίποντα (14/21 67%).

Ο Γουόκαπ κράτησε τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα μπήκε στην τρίτη περίοδο με σκοπό να κρατήσει τη διαφορά και αν είναι δυνατόν να την αυξήσει με τον Τόμας Γουόκαπ να δείχνει πως ανά διαστήματα είναι και καλός σουτέρ ανεβάζοντας ξανά το προβάδισμα της Εθνικής στο +20 (56-36) με τρίποντες... βόμβες στα πρώτα τρία λεπτά του δεκαλέπτου.


Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να μην έβρισκε τους διαδρόμους του πρώτου ημιχρόνου, αλλά το γεγονός πως έπεφταν πάνω του δύο και τρεις παίκτες, έδινε ελεύθερα σουτ στην Εθνικής με τον Μήτογλου να κρατάει τη διαφορά στο +19 (62-43) για την Ελλάδα.

Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τη Σλοβενία να προσπαθεί με σουτ έξω από τα 6,75 κυρίως με τον Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος ήταν εύστοχος στο μπάζερ μπίτερ της περιόδου και έστειλε τη διαφορά στους 16 (66-50) δέκα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα.

Ελλάδα... έτοιμη για το Παρίσι - Απίστευτη εμφάνιση από την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη

Ό,τι δεν κατάφερε στη δεύτερη περίοδο που έπαιξε το έκανε και με το παραπάνω ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, με τον γκαρντ του Ολυμπιακού να μπαίνει με φόρα στο τέταρτο δεκάλεπτο, στέλνοντας μαζί με τον Αντετοκούνμπο τη διαφορά στο +23 (76-53) οκτώ λεπτά πριν το φινάλε του ημιτελικού.

Η Ελλάδα με ακόμη δύο τρίποντα έστειλε τη διαφορά στο +29 (82-53) μέσα σ' ένα λεπτό, με το Βασίλη Τολιόπουλο και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να πιάνουν από τα... μαλλιά την ευκαιρία που τους δίνει στην αναμέτρηση ο ομοσπονδιακός προπονητής.



Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ έκανε συντήρηση δυνάμεων στο τέλος, καθώς η διαφορά (84-57) ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν έπεφτε, με τον προπονητή της Σλοβενίας να αποσύρει στον πάγκο τέσσερα λεπτά πριν το τέλος τον Λούκα Ντόντσιτς που αποθεώθηκε από το κοινό στο ΣΕΦ.

Το τελικό έδωσε στην Ελλάδα την τεράστια νίκη στον ημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά του ΣΕΦ και πλέον βρίσκεται μία νίκη μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, περιμένοντας να μάθει τον αντίπαλο της από το άλλο παιχνίδι ανάμεσα στην Κροατία και την Δομινικανή Δημοκρατία.