Η Κροατία αντιμετώπισε στο δεύτερο ημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά του ΣΕΦ την Δομινικανή Δημοκρατία με στόχο τη νίκη που θα τη φέρει απέναντι στην Εθνική Ελλάδος μπάσκετ στον τελικό με το έπαθλο να είναι το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η χώρα της Καραϊβικής κατάφερε να κρατήσει χαμηλά στο σκορ την "χβράτσκα" στο πρώτο ημίχρονο και πήγε στα αποδυτήρια στο -5 (32-37), δείχνοντας πως παλέψει μέχρι τέλους για τη νίκη. Στο δεύτερο μέρος η Κροατία αν και βρήκε επιθετικές λύσεις δεν μπόρεσε να ξεφύγει στο σκορ, αλλά έφτασε στο μεγάλο αποτέλεσμα με τον Ίβιτσα Ζούμπατς να της δίνει το ροζ φύλλο αγώνα με 77-80.

Η εξαιρετική άμυνα της Δομικανής Δημοκρατίας "κλείδωσε" την Κροατία

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια της στη διοργάνωση η Κροατία ξεκίνησε πολύ άσχημα την αναμέτρηση κόντρα στη Δομινικανή Δημοκρατία σκοράροντας μάλιστα μόλις έξι πόντους στα πρώτα πέντε λεπτά του αγώνα, μένοντας πίσω στο σκορ με 12-6.



Η χώρα της Καραϊβικής γνώριζε πως για να έχει ελπίδες κόντρα στην "χρβάτσκα" θα πρέπει να περιορίσει τα επιθετικά ατού της, κάτι που κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο στο πρώτο δεκάλεπτο που έληξε με ισχνό προβάδισμα (15-16) υπέρ της Κροατίας.

Δεν έβρισκαν επιθετικό ρυθμό οι δύο ομάδες που είναι κοντά στο σκορ

Οι άμυνες συνέχιζαν να παίζουν το δικό τους ρόλο με τη Δομινικανή Δημοκρατία να συνεχίζει να εντυπωσιάζει, καθώς αν και δεν έβρισκε εύκολα το δρόμο προς το καλάθι, είχε οδηγήσει την Κροατία σε επτά λάθη στα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα, έχοντας και το προβάδισμα για ένα πόντο (26-25).

Οι Δομινικανοί έβρισκαν πόντους από τους Ντουάρτε και Φελίζ, με την Κροατία να ψάχνει συνέχεια τον Ζούμπατς, με τον σέντερ των Λος Άντζελες Κλίπερς να πραγματοποιεί ακόμη μία εξαιρετική εμφάνιση στο Προολυμπιακό τουρνουά, οδηγώντας την ομάδα του στο ημίχρονο προηγούμενη με πέντε πόντους (32-37).

Ξέφυγε η Κροατία αλλά η Δομινικανή Δημοκρατία έφερε το παιχνίδι στα ίσα

Στην τρίτη περίοδο οι δύο ομάδες έβρισκαν ευκολότερα το δρόμο προς το καλάθι, με την Κροατία να κάνει ένα επιμέρους σκορ (2-9) έφτασε τη διαφορά στο +10 (40-50) πέντε λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, δείχνοντας πως μπορεί να ξεφύγει από την αντίπαλο της.

Η χώρας της Καραϊβικής όμως από τη πλευρά της είχε διαφορετική άποψη και μ' ένα γρήγορο 13-3 έφερε το παιχνίδι στα ίσα (53-53) στο τέλος της τρίτης περιόδου, με τις δύο αντιπάλους να έχουν 10 λεπτά μπροστά τους για να διεκδικήσουν την πρόκριση στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά.


Σμιθ και Ζούμπατς έστειλαν την Κροατία στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά

Το τέταρτο και κρίσιμο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τη Δομινικανή Δημοκρατία να ευστοχεί σε δύο γρήγορα τρίποντα και σε συνδυασμό με τα νεύρα και τις τεχνικές ποινές που δεχόταν η Κροατία προηγήθηκε με πέντε πόντους (60-55) στα δύο πρώτα λεπτά.

Η "χρβάτσκα" στη συνέχεια ηρέμησε και "πλήρωσε" με το ίδιο νόμισμα την αντίπαλο της ευστοχώντας σε διαδοχικά σουτ έξω από τα 6.75 και πήρε το προβάδισμα με 67-68 πέντε λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης με τον Τζαλίν Σμιθ να βρίσκει το... χέρι του.

Ο Ζούμπατς συνέχιζε να είναι η μεγαλύτερη απειλή της Κροατίας, με τον θηριώδη σέντερ να κυριαρχεί στις δύο ρακέτες, σκοράροντας από τη μία πλευρά και καθαρίζοντας τα ριμπαουντ από την άλλη, με το σκορ να είναι στο 71-74 υπέρ της "χρβάτσα" 1:45 πριν το φινάλε του ημιτελικού.

Η Κροατία θεώρησε πως κέρδισε τον αγώνα όταν προηγήθηκε με επτά πόντους (71-78) 35" δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα, αλλά η Δομινικανή Δημοκρατία με σερί 6-0 έφερε τη διαφορά στον πόντο (77-78) με 7.6 δευτερόλεπτα να απομένουν στο χρονόμετρο.

Ο Μάριο Χεζόνια ανέλαβε τη δύσκολη ευθύνη των βολών και ευστόχησε και στις δύο για το 77-80, με τον Ντουάρτε να παίρνει το κρίσιμο τρίποντο στο φινάλε, αλλά η μπάλα του έπαιξε άσχημα παιχνίδια με τη Δομινικανή Δημοκρατία να αποκλείεται από τη συνέχεια του Προολυμπιακού τουρνουά.



Η Κροατία κατάφερε έστω και δύσκολα να κερδίσει στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης και προετοιμάζεται για τον αυριανό τελικό (7/7 - 21:00) κόντρα στην Εθνική Ελλάδος μπάσκετ, με τη νικήτρια να παίρνει το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.



Τα δεκάλεπτα: 15-16, 32-37, 53-53, 77-80