Το Euro 2024 περνά στην Ιστορία του ποδοσφαίρου ως μία από τις... συλλεκτικές διοργανώσεις. Ο λόγος είναι, φυσικά, ότι η Αγγλία πέρασε στα πέναλτι σε παιχνίδι πρόκρισης. Αυτό δεν είναι σύνηθες, μάλιστα μια εποχή σπάνιζε τόσο, που εκλαμβανόταν ως φυσικό φαινόμενο.

Οι Άγγλοι, στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο κακοί στα πέναλτι. Απλώς οι ήττες τους είναι απίστευτα αξιοσημείωτες. Στο Euro 2024 νίκησαν για τέταρτη φορά σε 11 διαδικασίες, αρχής γενομένης από το 1990. Ωστόσο, το σερί τους έως το 2018 ήταν αντικειμενικά κακό. Σε επτά περιπτώσεις έως το παιχνίδι της φάσης των "16" για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, απέναντι στην Κολομβία, επικράτησαν μόνο μία φορά. Κι αυτή, στον προημιτελικό του Euro 1996 με την Ισπανία, δεν έμεινε χωρίς συνέπειες. Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι τους, τον ημιτελικό με τη Γερμανία, έχασαν στα πέναλτι. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2inbgnynquh)

Ηττήθηκαν, κιόλας, έχοντας βάλει τα πέντε πρώτα. Το έκτο εκτέλεσε ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, με τον οποίο οι Άγγλοι έχουν, την τελευταία εξαετία, τρία στα τέσσερα στη διαδικασία.

Euro 2024: Οι λεπτομέρειες που θέλουν Αγγλία


Οι Άγγλοι ενίσχυσαν στο Euro 2024 την ψυχραιμία τους από την άσπρη βούλα. Έχουν νικήσει, λοιπόν, την Κολομβία το 2018, ενώ οι άλλες δύο επικρατήσεις τους ήρθαν απέναντι στην Ελβετία. Η πρώτη, στο δυνητικά μικρό τελικό του Nations League του 2019, η δεύτερη, στον προημιτελικό του Euro 2024. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2inxl3m4pr5)

Δεν είναι σπουδαία πράγματα ούτε νίκησαν καμιά υπερδύναμη. Επιπλέον, δεν έσπασαν την κατάρα. Στον τελικό του Euro 2021 έχασαν σπαραξικάρδια στη διαδικασία, από τους Ιταλούς. Έτσι, ανέδειξαν και το στίγμα ενός ρατσισμού που εν τέλει μόνο λόγω κοινωνικής διακριτικότητας δεν χρησιμοποιείται. Όταν, όμως, το θυμικό προστάζει, κατευθείαν ο άνθρωπος τον ενεργοποιεί. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Μάρκους Ράσφορντ και του Τζέιντον Σάντσο, που έχασαν τα πέναλτι στον τελικό με την Ιταλία. 

Σε αυτήν την πορεία της Αγγλίας, πάντως, υπάρχει μια λεπτή απόχρωση που δεν θυμίζει το παρελθόν. 

Το σουτ του Στρέλετς από τη σέντρα, στο παιχνίδι της φάσης με τη Σλοβακία, φερ' ειπείν.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2dituzr4h9t)


Επίσης, το δοκάρι από την εκτέλεση κόρνερ του Σακίρι, στο 117' του προημιτελικού με την Ελβετία. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2inxl3m4pr5)


Φάσεις που τις... είχες στην Αγγλία να το τρώει και απλώς τώρα δεν έγινε. Μοιάζει, λοιπόν, η ειμαρμένη να φιλοτεχνεί ένα πεπρωμένο που θα φέρει τα "τρία λιοντάρια" στην κορυφή του Euro για πρώτη φορά. 

Όμως, μέχρι να γίνει δεν μπορείς να το πιστέψεις.