Το Προολυμπιακό τουρνουά της Ρίγας είχε αρκετά σκαμπανεβάσμα και έκπληξεις. Στον μεγάλο τελικό προκρίθηκαν η Λετονία και η Βραζιλία όπου διεκδίκησαν το πολυπόθητο εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η "σελεσάο" έκανε μία απίστευτη πρώτη περίοδο και με συντήρηση στο δεύτερο δεκάλεπτο πήγε στα αποδυτήρια με την υπέρ της διαφορά των 16 πόντων (33-49). Στο δεύτερο ημίχρονο η οικοδέσποινα προσπάθησε να ρίξει τη διαφορά αλλά δεν τα κατάφερε με τη Βραζιλία να παίρνει τη νίκη και το πρώτο από τα τέσσερα εισιτήρια των Προολυμπιακών τουρνουά για το Παρίσι.

Ονειρική πρώτη περίοδος για τη Βραζιλία κόντρα στη Λετονία

Το ξεκίνημα για την Βραζιλία ήταν ονειρικό, καθώς κατάφερε στα πρώτα κιόλας τέσσερα λεπτά της αναμέτρησης να πάρει διαφορά οκτώ πόντων (5-13) δείχνοντας στην οικοδέσποινα Λετονία πως η υπόθεση πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι δύσκολη.



Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να βρουν περισσότερους διαδρόμους στην επίθεση και να απειλήσουν τη "σελεσάο", αλλά ακόμη κι όταν σκόραρε, η αντίπαλος της ήταν ακόμη καλύτερη και διατηρούσε τη διαφορά στους εννέα πόντους (11-20) δύο λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου.

Η Βραζιλία στο τελευταίο δίλεπτο του πρώτου δεκαλέπτου έπαιξε "διαστημικό" μπάσκετ και με ένα σερί 14-0 έφτασε τη διαφορά στο +23 (11-34) με τον Καμπόκλο να βάζει το... κερασάκι στην τούρτα μ' ένα τρίποντο από το... σπίτι του.


Προσπάθησε να ρίξει τη διαφορά η Λετονία - Σκόραρε με δυσκολία η Βραζιλία

Η Λετονία κατάφερε μ' ένα γρήγορο σερί 9-2 στα πρώτα τρία λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου να ρίξει τη διαφορά στους 16 (20-36), προσπαθώντας να μπει ξανά στη διεκδίκηση της αναμέτρησης, με τον κόσμο της να προσπαθεί να μπει στη ροή του αγώνα.

Οι δύο ομάδες συνέχισαν να σκοράρουν με δυσκολία, με τους φιλοξενούμενους να βρίσκουν λύσεις στην επίθεση και να διατηρούν το υπέρ τους προβάδισμα (26-42) τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου στο Προολυμπιακό τουρνουά της Ρίγας.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με τη "σελεσάο" να διατηρεί διαφορά ασφαλείας 16 πόντων (33-49) και έχει το απόλυτο πλεονέκτημα για να κερδίσει την αναμέτρηση και να πάρει το ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.


Εκτόξευσε τη διαφορά η Βραζιλία - Δεν μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό η Λετονία

Στην αρχή της τρίτης περιόδου η Βραζιλία πάτησε ξανά το γκάζι και έφτασε τη διαφορά στους 21 πόντους (37-58) προσφέροντας ακόμη και θέαμα στη Ρίγα, με τον Τζορτζίνιο να καρφώνει εντυπωσιακά μπροστά στους αμυντικούς της Λετονίας.



Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν με συνεχόμενα τρίποντα να ρίξουν τη διαφορά κάτω από τους 20 πόντους, αλλά οι φιλοξενούμενοι δε σταματούσαν να σκοράρουν, διατηρώντας το υπέρ τους προβάδισμα στο +21 (47-68) τρία λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Η εικόνα της Βραζιλίας στα πρώτα 30 λεπτά της αναμέτρησης έστειλε τους οπαδούς της να ψάχνουν εισιτήρια για το Παρίσι, με τη διαφορά να εκτοξεύεται στη μέγιστη τιμή της (46-72) και τη "σελεσάο" να βρίσκεται με το 1,5 πόδι στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Πήρε το πρώτο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού η Βραζιλία

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν περισσότερο διαδικαστικό, με την οικοδέσποινα να γνωρίζει πως δύσκολα θα μπορέσει να επιστρέψει από το -26, καθώς ακόμη και όταν έβρισκε σκορ στην επίθεση της, δε μπορούσε να σταματήσει με κανένα τρόπο την αντίπαλο της.



Η Βραζιλία - παρά το γεγονός πως η διαφορά ήταν στα... ύψη - δεν σταμάτησε να παίζει μπάσκετ, ούτε ξεκίνησε να κάνει αλλαγές, με τον "αειθαλή" Μαρσελίνιο Χουέρτας να αγωνίζεται κανονικά τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα με τη "σελεσάο" να προηγείται με 23 πόντους (65-88).

Το τελικό  έδωσε στη Βραζιλία την πρώτη θέση στο Προολυμπιακό τουρνουά της Ρίγας και αυτόματα το πρώτο από τα τέσσερα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με τη "σελεσάο" να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό κόντρα στη Λετονία.



Τα δεκάλεπτα: 11-34, 33-49, 46-72, 69-94