Ο Κώστας Παπανικολάου έχει δει την εθνική Ελλάδος μπάσκετ να στερείται την ολυμπιακή πρόκριση το 2012 σε παιχνίδι με τη Νιγηρία, οπότε για εκείνον είναι λίγο πιο σημαντικό το γεγονός ότι η "γαλανόλευκη" προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Ο Παπανικολάου μίλησε για αυτό, εξήρε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για την προσαρμοστικότητά του και ζήτησε χρόνο να χαρεί την πρόκριση μέσω του προολυμπιακού τουρνουά

Οι δηλώσεις του Κώστα Παπανικολάου

Για την ατάκα του Τσαρτσαρή ότι ο Παπανικολάου έχει ματώσει την φανέλα: "Μεγάλη κουβέντα να την ακούω από άνθρωπο που έχει φέρει επιτυχίες για την Εθνική, σε ευχαριστώ Κώστα. Δεν μπορώ να το πιστέψω, είναι μεγάλη τιμή για εμένα που θα βρεθούμε εκεί και θα εκπροσωπήσω την χώρα μας".

Για το αν θυμάται την πρόκριση του 2008: "Ναι, την θυμάμαι, θυμάμαι καλύτερα το 2012 που ήταν το τελευταίο Προολυμπιακό που συμμετείχα. Μιλούσαμε τότε με τον κόουτς και τον Νίκο και μου έλεγαν ότι έχω χρόνο μπροστά μου και ότι θα τα καταφέρω να βρεθώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πώς τα έφερε η τύχη, 12 χρόνια, πάλι μετά με αυτούς τους δύο ανθρώπους να μου δίνουν την ευκαιρία να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να ζήσω το όνειρό μου".

Για το στόχο της Εθνικής: "Ήρθαν τα παιδιά με τον ίδιο σκοπό, να παίξουν για τη φανέλα, αυτό είναι που χρειάζεται. Όλα τα παιδιά ήταν έτοιμα να δώσουν ό,τι χρειάζεται και γι' αυτό ήρθε η επιτυχία".

Για την προσαρμοστικότητα του Γιάννη: "Είναι μεγάλη πίστωση στον Γιάννη, για το πόσο θέλει να πετύχει. Μαγκιά του που προσάρμοσε τον εαυτό του στην υπόλοιπη ομάδα. Έχει άπειρο σεβασμό απ' όλους στα αποδυτήρια, έδειξε ότι θέλει η ομάδα να πάει ψηλά. Πρώτα πηγαίνει στον προπονητή κα μετά ο καθένας βάζει το λιθαράκι του. Το νο1 είναι ο προπονητής".

Για το ότι τους θεωρούσαν άσουτους: "Μακάρι να μας θεωρούν άσουτους και εμείς να συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας. Από την στιγμή που είπαμε ότι η άμυνα μας θα μας οδηγεί, έρχεται η αυτοπεποίθηση, μετά λύνονται τα χέρια. Σήμερα πήγαμε σε πιο στατικό παιχνίδι και λόγω άγχους, δυσκολέψαμε τον εαυτό μας με το τέμπο μας. Όταν ανοίξαμε τον ρυθμό, φτιάξαμε και μία διαφορά".

Για το πρόγραμμα των αγώνων: "Μην με πας ακόμη στη Λιλ, να απολαύσουμε τις ημέρες αυτές, να πάρουμε ανάσες. Θα είναι εδώ οι προπονητές μας να μας προετοιμάσουν όταν έρθει η ώρα".

Για το γεγονός ότι μπήκε με τα παιδιά του στο παρκέ: "Είναι η παρακαταθήκη μας τα παιδιά μας, το να τους δείξουμε τι σημαίνει μία σημαντική επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ, τι σημαίνει να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο. Θα το χρησιμοποιώ σαν ένα μεγάλο επίτευγμα".

Για το αν είναι η τελευταία μεγάλη πρόκληση: "Όταν έρθει η ώρα θα σας το πω".