Για οκτώ χρόνια δεν είχε καταφέρει καμία ομάδα που διοργάνωσε το Προολυμπιακό τουρνουά να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την "κατάρα" έσπασε αρχικά η Ελλάδα στο ΣΕΦ κόντρα στην Κροατία, τη σκυτάλη πήρε η Ισπανία απέναντι στις Μπαχάμες και το "γλυκό" ολοκληρώθηκε με το εξαιρετικό Πουέρτο Ρίκο που επικράτησε με 79-68 της Λιθουανίας και προκρίθηκε στο Παρίσι.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το Πουέρτο Ρίκο με εξαιρετικό Αλβαράδο

Μπορεί να μην ήταν από την αρχή το φαβορί στο Προολυμπιακό τουρνουά που διεξαγόταν στην έδρα του το Πουέρτο Ρίκο, αλλά σε συνδυασμό με την υποστήριξη του κόσμου κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κερδίζοντας στον τελικό με 79-68 τη Λιθουανία.

Οι οικοδεσπότες είχαν δείξει από τους ομίλους τις "άγριες" διαθέσεις τους, κερδίζοντας την Ιταλία και εξασφαλίζοντας την πρόκριση ως πρώτη στα ημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε το Μεξικό και με μία εύκολη 20άρα (88-68) προκρίθηκε στον τελικό που βρήκε απέναντι της την παρέα του Μάριους Γκριγκόνις.

Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο ήταν ντέρμπι, με τις δύο ομάδες να είναι άστοχες έξω από τα 6.75 αλλά να παραμένουν κοντά στο σκορ, με τους γηπεδούχους να προηγούνται με τέσσερις πόντους (39-35). Οι 13.500 οπαδοί που βρέθηκαν στο Σαν Χοσέ έδωσαν τη δική τους ώθηση στην ομάδα που στο δεύτερο μέρος μπήκε αλλαγμένη.

Ο Χοσέ Αλβαράδο μπήκε με το μαχαίρι στα... δόντια στο δεύτερο ημίχρονο και με μία εξαιρετική εμφάνιση με 23 πόντους και 6 ριμπάουντ οδήγησε τη χώρα του στο μεγαλύτερο ραντεβού του καλοκαιριού, ενώ από πλευράς Λιθουανίας ξεχώρισε ο Γιοκουμπάιτις με 16 πόντους με τον Μάριους Γκριγκόνις να είναι πληθωρικός αλλά άστοχος με 8 πόντους, 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Final: Lithuania 🇱🇹 vs Puerto Rico 🇵🇷 | Highlights | FIBA OQT 2024 Puerto Rico