Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία! Μια πολύ “βαριά” τετράδα στα ημιτελικά του Euro 2024 που ήρθε τελικά να επιβεβαιώσει ότι… θαύματα σαν εκείνο της Ελλάδας πριν από είκοσι χρόνια στα γήπεδα της Πορτογαλίας συμβαίνουν μια φορά κάθε μισό αιώνα και όχι… κάθε λίγο και λιγάκι.

Τι κι αν ιδιαίτερα Άγγλοι και Γάλλοι έχουν απογοητεύσει με τις εμφανίσεις τους ακόμη κι τους πιο φανατικούς υποστηρικτές τους; Τι κι αν τα συγκροτήματα του Ντεσάμπ και του Σάουθγκεϊτ προκαλούν… υπνηλία με τη θλιβερή απόδοσή τους;

Θέλετε το βάρος της φανέλας; Θέλετε η τύχη; Θέλετε ότι απλά έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν στα ρόστερ τους παίκτες που με μια ενέργεια είναι σε θέση να αλλάξουν τη μοίρα μιας αναμέτρησης;

Euro 2024: Τελικά… Ελλάδα δεν βρίσκεται κάθε 20 χρόνια!

Η ουσία είναι ότι όλα τα αουτσάιντερ που κάποια στιγμή φάνηκαν ικανά να βαδίσουν στα βήματα του Ότο Ρεχάγκελ και των “ηρώων” του θα παρακολουθήσουν τους ημιτελικούς της Τρίτης και της Τετάρτης από τις τηλεοράσεις έχοντας ήδη επιστρέψει στις πατρίδες τους.

Να γευτούν και μια δόση ικανοποίησης τόσο οι αναλυτές των στοιχηματικών εταιριών, όσο και οι υπεύθυνοι που επιχείρησαν να προβλέψουν τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς η τετράδα των διεκδικητών του στέμματος ήταν μία από εκείνες που συγκέντρωναν τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής.

Τι θα γίνει στο χορτάρι; Σε λίγα 24ωρα θα γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι ότι πλέον μπορούμε να δώσουμε μια πιο ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα "ποια ομάδα θα φορέσει το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης το βράδυ της 14ης Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου".

Ή για να είμαστε πιο ακριβείς να ορίσουμε την ομάδα που θα κρίνει την τελική μάχη της διοργάνωσης με τη δική της απόδοση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την Ισπανία του Λουίς ντε λα Φουέντε. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι συνολικά στο τουρνουά οι "ρόχας" παρουσιάζουν μακράν το καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα φαβορί.

Η Ισπανία βρίσκεται μια ταχύτητα πάνω από τον ανταγωνισμό

Ουσιαστικά υπερτερούν σε κάθε τομέα σύγκρισης. Οι Ισπανοί είναι πιο “φρέσκοι”, πιο σύγχρονοι ποδοσφαιρικά, πιο επιθετικοί, με πολύ μεγαλύτερη ενέργεια, φαντασία στην επιθετική τους ανάπτυξη, αξιοπιστία στη λειτουργία της αμυντικής τους γραμμής. Μοιάζουν από το ξεκίνημα του Euro 2024 να τρέχουν με μία, ή ακόμη και δύο μεγαλύτερες ταχύτητες σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Απέναντι στην οικοδέσποινα Γερμανία, μάλιστα, απέδειξαν ότι διαθέτουν και το χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα να φτάσουν μέχρι την τελική επικράτηση, παρά τον εξαιρετικά χαμηλό ηλικιακό μέσο όρο της ενδεκάδας τους και την ύπαρξη σε αυτήν ακόμη και παιδιών όπως ο 16χρονος Λαμίν Γιαμάλ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2htqqrgpegp)

Βέβαια, για να επιβιώσουν και απέναντι στους φιναλίστ του Μουντιάλ Γάλλους, θα πρέπει να ξεπεράσουν τις τεράστιες απουσίες που τους άφησε κληρονομιά ο προημιτελικός με τα "πάντσερ". Πέδρι, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν συνθέτουν μια τριάδα πολύ σημαντικών απωλειών για τον Ντε Λα Φουέντε, με τον προπονητή των Ισπανών να υποχρεώνεται να διαφοροποιήσει το 50% της αμυντικής του τετράδας.

Ανέραστη η Γαλλία, αλλά για να τη νικήσεις πρέπει να λυγίσεις την άμυνά της

Επίσης, όσο… ανέραστη κι αν είναι ποδοσφαιρικά η Γαλλία του Κιλιάν Εμπαπέ (η οποία ακόμη δεν έχει δει παίκτη της να σκοράρει σε φάση ανοιχτού γηπέδου), είναι μακράν της δεύτερης η πιο αξιόπιστη αμυντικά ομάδα της διοργάνωσης. Πόσες φορές, αλήθεια, θυμάστε τον Μενιάν να υποχρεώνεται να πραγματοποιήσει κάποια σωτήρια επέμβαση από την έναρξη του τουρνουά;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2hvvuvkbkup)

Η ουσία είναι ότι απομένουν ακόμη τρία βήματα για την ολοκλήρωση της διαδρομής του φετινού Euro και μόνο η Ισπανία μοιάζει ικανή να την πραγματοποιήσει σε υψηλές ταχύτητες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι… δεν μπορεί να ντεραπάρει!


*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".