Ό,τι συνέβη από το 109' έως το 111' του τελικού του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006 στο Βερολίνο, από την κουτουλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι, την αδυσώπητη σιωπή, την αποκάλυψη της εικόνας, την κόκκινη κάρτα του Οράσιο Ελιζόντο και τις απορίες που δεν απαντήθηκαν ποτέ με σιγουριά -αν ο Αργεντινός συμβουλεύτηκε τον τέταρτο διαιτητή για τη φάση, κάτι που τότε ήταν παράνομο, τι είπε ο Ματεράτσι στον Ζιντάν- ήταν ένα αριστούργημα. 

Παγκόσμιο Κύπελλο 2006: Τα τελευταία βήματα

Μια θεατρική παράσταση γεμάτη με σουρεαλιστικά στοιχεία. Εναλλαγή ταχύτητας και βλεμμάτων. Αστραπιαίες μεταβολές συμπεριφορών. Συστολή και διαστολή, την ίδια στιγμή. Ο Γάλλος με το νούμερο 10, με καταγωγή από το Αλγέρι που στα παιδικάτα του τον φώναζαν Γιαζίντ, και που συναπτώς στεκόταν, μόνο με το φιζίκ του και την εστέτ του ανάμεσα στον Ζαν Μαρί Λε Πεν και την πραγματικότητα. Με δεμένο ώμο. Ένα πέναλτι σκαφτό, που βρήκε οριζόντιο δοκάρι, με την μπάλα να περνά εξ ολοκλήρου τη γραμμή του τέρματος του Τζίτζι Μπουφόν, νωρίς. Απέναντι στα... ξαδέλφια του, τους μεγάλους φαρσέρ. Απέναντι στον Μάρκο Ματεράτσι, ουκ ολίγες φορές καρικατούρα ποδοσφαιριστή, πολλάκις... χασάπη. 

The final steps of Zidane the player. 🇫🇷​ #OTD | #FIFAWorldCup

Δημοσιεύτηκε από FIFA World Cup στις Τρίτη 9 Ιουλίου 2024



Μια κραυγή, μετά την απόκρουση του Μπουφόν στην κεφαλιά του, λίγο πριν την καταιγίδα. Λίγο πριν την κουτουλιά. Χτύπημα στο στέρνο του Ιταλού αμυντικού ήταν η τελευταία επίσημη στιγμή του ποδοσφαιριστή Ζινεντίν Ζιντάν. Η FIFA, κατά τη 18η επέτειο του τελικού, στις 9 Ιουλίου 2006, τίμησε την ίδια τη στιγμή, με ένα βίντεο που έχει για λεζάντα "Τα τελευταία βήματα του Ζιντάν του ποδοσφαιριστή", τον Γάλλο αρτίστα, έναν ποδοσφαιριστή που ακόμα και τώρα, μετά την πληρότητα που άφησε η εποχή των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, μοιάζει να λείπει από τους αγωνιστικούς χώρους όλου του κόσμου.  

Η Ιταλία κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι, μετά το χαμένο χτύπημα του Νταβίντ Τρεζεγκέ και το εύστοχο ενός εθνικού ήρωα, του Φάμπιο Γκρόσο. Εκείνη η στιγμή, όμως, σχεδόν υπερκαλύπτει το ανδραγάθημα του νικητή. 


Italy - France world cup 2006 final | Highlights | FHD 60 fps