Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πως θα ένιωθες σήμερα αν η Μαρία Σάκκαρη ήταν κόρη σου;
Η σημαία και το διαδικτυακό bulling
Οι σημαιοφόροι της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 και το αδιανόητο διαδικτυακό bulling στο οποίο υποβλήθηκε η Μαρία Σάκκαρη, μια γυναίκα που υπογράφει ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
Κατερίνα Στεφανίδη, Άννα Κορακάκη, Μαρία Σάκκαρη, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Μαρία Πρεβολαράκη…
Το να επιχειρεί κανείς να δώσει απάντηση στο ποια Ελληνίδα αθλήτρια άξιζε περισσότερο να κρατήσει την ελληνική σημαία στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων υπάγεται σε καθαρά υποκειμενικά κριτήρια και όχι αντικειμενικά.
Ποιος είναι, για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος Αργεντινός αθλητής όλων των εποχών; O Χουάν Κάρλος Ζαμπάλα, ο Ντέλφο Καμπρέρα, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Λιονέλ Μέσι ή ο Μανού Τζινόμπιλι;
Η απάντηση εξαρτάται καθαρά από τα κριτήρια επιλογής. Πως αξιολογείται ο κορυφαίος αθλητής μιας χώρας; Παίζει ρόλο η δημοφιλία του αθλήματος που πρωταγωνιστεί; Μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ με τη σκοποβολή και την ξιφασκία; Μπαίνουν στην ίδια δεξαμενή τα ομαδικά και τα ατομικά αθλήματα; Όταν η συζήτηση επικεντρώνεται σε αμιγώς αθλητικές παραμέτρους και ενδιαφέρουσα είναι και θεμιτή…
Αυτό που συνέβη, όμως, τα τελευταία 24ωρα από τη στιγμή που διέρρευσε η υποψηφιότητα της Μαρίας Σάκκαρη για τη θέση της δεύτερης σημαιοφόρου στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του κοινωνικού… bulling και αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η κατρακύλα που υφίσταται καθημερινά η χώρα μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Μια αθλήτρια που υπογράφει ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, έπεσε θύμα ενός χυδαίου λιθοβολισμού επειδή επέλεξε στην προσωπική της ζωή να ερωτευτεί το γιο του πρωθυπουργού της χώρας.
Ο διαδικτυακός "λιθοβολισμός" της Μαρίας Σάκκαρη
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ένα κορίτσι που θυσίασε τα πάντα στη ζωή της, που έδωσε μάχη με την κατάθλιψη και που κατόρθωσε να επιβιώσει στον σκληρό και απάνθρωπο κόσμο του επαγγελματικού τένις ανεβάζοντας την Ελλάδα στην ελίτ ενός εκ των πλέον δημοφιλών αθλημάτων του κόσμου, "κρίθηκε" μη ικανή να κρατήσει την ελληνική σημαία.
Αν δεν ήταν ζευγάρι με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και πάλι η υποψηφιότητά της θα είχε προκαλέσει αντιδράσεις (εδώ υπήρξαν διαφωνούντες – ήμαρτον! - και με την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε ρόλο σημαιοφόρου στην τελετή έναρξης), αλλά σίγουρα δεν θα είχε δημιουργηθεί το… τσουνάμι αντιφρονούντων που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν "χαριστική" και με "πολιτικό υπόβαθρο" την επιλογή της κορυφαίας Ελληνίδας τενίστριας όλων των εποχών. Μιας αθλήτριας που συμπεριλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στη λίστα των τεσσάρων πιο δημοφιλών εκπροσώπων του ελληνικού αθλητισμού σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Γιατί για όσους αδυνατούν να καταλάβουν τη δυναμική του τένις στον κόσμο των σπορ, οι τέσσερις Έλληνες αθλητές με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στην Υφήλιο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη.
Να βλέπεις το παιδί σου να έχει πετύχει ένα θαύμα και να ισοπεδώνεται στα social media...
Πόσο τραγικό αλήθεια; Αντί να απολαμβάνουμε τα πολλαπλά θαύματα του ελληνικού αθλητισμού που καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την επιλογή λαμπαδηδρόμων, σημαιοφόρων ή πρεσβευτών, παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε έναν διαδικτυακό μικρόκοσμο μιζέριας και ξεκατινιάσματος που δεν αποτελεί αποκλειστικά εγχώριο προϊόν, αλλά δεδομένα γνωρίζει στη χώρα μας… ξεχωριστή άνθιση!
Απλά σε όλους όσοι έσπευσαν να… πετροβολήσουν τη Μαρία Σάκκαρη τα τελευταία 24ωρα (ιδιαίτερα σε όσους είναι γονείς ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδιά) ας αναλογιστούν το εξής: Πως θα τους φαινόταν αν ο γιος τους ή η κόρη τους κατάφερνε να συμπεριλαμβάνεται επί σειρά ετών στην κορυφαία δεκάδα παγκοσμίως στο είδος του (στον αθλητισμό, την τέχνη, τις επιστήμες) και όταν θα ερχόταν μια στιγμή απόλυτης εθνικής περηφάνιας που ονειρεύεται να ζήσει κάθε Έλληνας, να ερχόταν η… κυρά Μαριγώ από τα Μέγαρα, ο CBK90 από το Λουτράκι, ο Βαγγέλας από την Κόρινθο, ο Στάθης από τους Αμπελόκηπους και να δημιουργούσαν ένα κίνημα ισοπέδωσης του παιδιού τους στα social media…
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".