Η Αγγλία βρίσκεται ξανά ένα βήμα από τον εξορκισμό της κατάρας που συνοδεύει την εθνική της ομάδας, αλλά ο τελικός του Euro 2024 με την Ισπανία απαιτεί σωρεία υπερβάσεων Ξεκαθαρίζω ότι ακολουθεί κείμενο ενός… παθολογικά ερωτευμένου φιλάθλου (και κατ’ επέκταση δημοσιογράφου) με το αγγλικό ποδόσφαιρο! Ενός πιτσιρικά που τη δεκαετία του ’80 περίμενε πως και πως να ξεκινήσουν τα μεσημέρια του Σαββάτου οι «Αθλητικοί Παλμοί» στην ΕΡΤ 2 για να μπορέσει να δει τον Γιάννη Αργυρίου, τον Κώστα Δεληγιάννη και τον Άκη Παναγιωτόπουλο να του χαρίζουν μια μικρή… τζούρα εικόνων από το αγγλικό πρωτάθλημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είχε ακόμη την αίγλη και τη δυναμική της σύγχρονης .

Καλά ρε τους… ξυλοκόπους αγάπησες; Δεν λάτρεψες την Βραζιλία του ’82 και την Αργεντινή του Μαραντόνα και ερωτεύτηκες την Αγγλία του Μάρινερ και του Μπρούκινγκ;” με ρώταγαν μεγαλώνοντας φίλοι και συνάδελφοι και δεν σας κρύβω ότι η σχέση κάθε υποστηρικτή (ιδιαίτερα μη Άγγλου) με τα “τρία λιοντάρια” εμπεριέχει και αρκετή δόση… μαζοχισμού!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2olo5cbdb1t)
Πλην όμως στα δικά μου μάτια η αγάπη για την εθνική Αγγλίας αποτελούσε ένα είδος… ιερής υποχρέωσης απέναντι σε ολόκληρο το αγγλικό ποδόσφαιρο. Στην αθλητική κουλτούρα μιας χώρας που τιμά τον “βασιλιά των σπορ” όσο καμιά άλλη στον πλανήτη. Που μας χάρισε ορισμένες από τις πλέον ερωτεύσιμες ομάδες στην ιστορία του αθλήματος. Τη Λίβερπουλ του Σάνκλι και του Πέισλι. Την Τότεναμ του Αρντίλες. Τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ. Την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ. Και φυσικά εσχάτως τη Λίβερπουλ του Κλοπ και τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ.

Το ποδόσφαιρο αξίζει να επιβραβεύσει στον τελικό του 2024 την Ισπανία


Το βράδυ της Κυριακής, λοιπόν, η… καρδιά του υπογράφοντος θα βρυχάται στους ρυθμούς του Κέιν, του Σάκα, του Μπέλιγχαμ, αν και στυγνά ποδοσφαιρικά η ομάδα που αξίζει να επιβραβευτεί με την κατάκτηση του 2024 είναι η Ισπανία. Θα είναι πραγματικά οξύμωρο να ξορκίσει η Αγγλία μια κατάρα έξι δεκαετιών σε μια διοργάνωση που ουσιαστικά έχει παίξει καλό ποδόσφαιρο για ένα ημίχρονο (το πρώτο του ημιτελικού με την Ολλανδία) και ο προπονητής της καταφέρνει να βιάζει από το ξεκίνημα του τουρνουά κάθε έννοια ποδοσφαιρικής λογικής. Μα καλά, θα αναρωτηθείτε, μπορεί να είναι τόσο κακός προπονητής ο Σάουθγκεϊτ και παράλληλα να έχει οδηγήσει την εθνική της χώρας του σε δύο διαδοχικούς τελικούς ευρωπαϊκού πρωταθλήματος;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2m5pt2go2w9)

Ναι, ο πρώην διεθνής Άγγλος άσος είναι ένας εξαιρετικά μέτριος προπονητής που λειτουργεί ως χαλινάρι στην πιο χαρισματική και ταλαντούχα γενιά ποδοσφαιριστών που έχει βγάλει το νησί από τα χρόνια του Μπόμπι Τσάρλτον, του Μπόμπι Μουρ και του Γκόρντον Μπανκς. Το γεγονός αυτό δεν θα μειώσει σε τίποτα την υστεροφημία του σε περίπτωση που καταφέρει να οδηγήσει τα “λιοντάρια” στην πρώτη κατάκτηση τροπαίου μετά το 1968. Σερ θα τον κάνει ο Κάρολος!

Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, αν υπάρχουν “ποδοσφαιρικοί θεοί” η Ισπανία θα είναι η ομάδα που θα επιβραβευτεί το βράδυ της Κυριακής όχι μόνο για την εμφανή ανωτερότητά της καθ’ όλη τη διάρκεια του , αλλά γιατί η φιλοσοφία της εμπιστοσύνης σε νέα παιδιά και της ανάπτυξης των ακαδημιών αξίζει να ανταμειφθεί με το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στα χέρια του Λαμίν Γιαμάλ, του Νίκο Γουίλιαμς και του τραυματία Πέδρι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2lb7jladysh)

Ξεκάθαρο φαβορί η Ισπανία, αλλά έχει άστρο η Αγγλία


Είναι φαβορί η Ισπανία στον τελικό; 100%! Το είχαμε επισημάνει πριν ξεκινήσουν τα προημιτελικά ότι η έκβαση της διοργάνωσης εξαρτάται αποκλειστικά από τους Ίβηρες, καθώς υπερτερούν σε όλους τους τομείς έναντι των λοιπών διεκδικητών του ευρωπαϊκού στέμματος. Απλά είναι τέτοιο το “άστρο” της Αγγλίας στα γήπεδα της Γερμανίας και τόσο ιδιαίτερη η νοοτροπία του “ ” που την έχει βοηθήσει να επιβιώσει με τόσο μέτρια εικόνα που σε κάνει να αναρωτιέσαι: Ρε μήπως ήρθε η στιγμή να γυρίσει σπίτι;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Απογευματινή”.