Euro 2024: Εκεί όπου γεννήθηκαν οι Γιαμάλ, Μπέλιγχαμ και η μπάλα ήταν όνειρο ζωής
Δυο ίδιες ιστορίες
Η διαδρομή των Τζουντ Μπέλιγχαμ, Λαμίν Γιαμάλ, οι οποίοι διεκδικούν το τρόπαιο του Euro 2024, με τις Αγγλία, Ισπανία αντίστοιχα, πιστοποιούν τον άγραφο κανόνα του ποδοσφαίρου πως τα μεγαλύτερα ταλέντα "γεννιούνται" εκεί όπου τα χρήματα πηγαίνουν δύσκολα
Ο τελικός του Euro 2024 ανάμεσα στην Ισπανία και την Αγγλία μονοπωλεί το ενδιαφέρον όσο και η κόντρα τον Λαμίν Γιαμάλ, Τζουντ Μπέλιγχαμ. Δύο αστέρια με κοινή σχεδόν πορεία έως την αρχή της καταξίωσης, καθώς είναι στο ξεκίνημα της καριέρας τους.
Η μπάλα όσο γυρνάει στο χορτάρι τόσο περισσότερα χρήματα φέρνει. Για να μπορέσει να τα πιάσει ένας ποδοσφαιριστής, πρέπει να γνωρίζει καλά και την σημασία τους. Να έχει «πονέσει» και να έχει περάσει δύσκολες στιγμές. Για τον λόγο αυτό υπάρχει ένας άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου, που λέει πως τα μεγαλύτερα ταλέντα «γενιούνται» στις φτωχές γειτονιές.
Βέβαια ταλέντα μπορεί να γενιούνται παντού, απλά είναι το θέμα πως εξελίσσονται, πόσες δυσκολίες περνούν για να βάλουν στόχο να κάνουν καριέρα στο ποδόσφαιρο και μέσα από αύτη να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, αυτοί και οι οικογένειες τους.
Κάπως έτσι «μπαίνουν» στο κάδρο ο Λαμίν Γιαμάλ και ο Τζουντ Μπέλιγχαμ. Δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τα οποία αύριο θα βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλο, στον τελικό του Euro 2024, ανάμεσα στην Ισπανία και την Αγγλία.
Γεννημένος στις 13 Ιουλίου του 2007 στην προβληματική γειτονιά του Ροκαφόρ του Ματαρό, μια πόλη στα περίχωρα της Βαρκελώνης, ο Λαμίν Γιαμάλ, δείχνει σε όλους το αστείρευτο ταλέντο του. Στον ημιτελικό απέναντι στην Γαλλία, έβαλε ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ κι ενώ είναι δεν είναι 17 ετών. Με πατέρα από το Μαρόκο και μητέρα από την Ισημερινή Γουινέα, η οικογένειά του εξακολουθεί να διαμένει στην προβληματική γειτονιά Ροκαφόρ.
Εκεί όπου η καθημερινότητα έχει να κάνει με το άγχος της δουλειάς για το μεροκάματο, με σκοπό να μπαίνουν στο σπίτι τα απολύτως απαραίτητα. Ο χώρος γύρω από το τοπικό δημοτικό γήπεδο γεμίζει με παιδιά και γονείς, έτοιμους να παρακολουθήσουν την ομάδα Juvenil A (κάτω των 17 ετών) της Ροκαφόντα να αγωνίζεται στο γήπεδο.
ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΓΗΠΕΔΟ
Ο Γιαμάλ δεν έπαιξε ποτέ σε αυτό το γήπεδο. Ξεκίνησε όμως στο τσιμεντένιο γήπεδο ποδοσφαίρου ακριβώς δίπλα, όπου τείνουν να παίζουν τα παιδιά που δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος εγγραφής στους τοπικούς συλλόγους. Αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία της γειτονιάς και στην κεφαλή του υπάρχει γκράφιτι: «Rocafonda». Υπάρχουν και άλλα γκράφιτι, μόνο με έναν αριθμό: 304. Είναι σε τοίχους, σε κάδους απορριμμάτων, παντού.
Αναφέρεται στον τοπικό ταχυδρομικό κώδικα: 08304. Oταν ο Γιαμάλ πανηγύρισε το πρώτο του γκολ στην Μπάρτσα, έκανε μια χειρονομία που αναφερόταν στον συγκεκριμένο κωδικό, θέλοντας να δείξει την καταγωγή του και την ταυτότητά του… Οι γονείς του βλέποντας την κλίση του, κάνοντας παράλληλα και όνειρα για μια καλύτερη ζωή, τον πηγαίνουν για δοκιμαστικό στην διάσημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα, την «Λα Μασία», σε ηλικία 7 ετών κι εκεί ξεκίνησαν όλα. Λέγεται πως ο πατέρας του, είναι φανατικός υποστηρικτής της Ρεάλ Μαδρίτης και είχε εμφανιστεί με τη λευκή φανέλα της, στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα!
Ο ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ
Βέβαια ήταν το πεπρωμένο του η καταλανική ομάδα. Όταν ο Λαμίν Γιαμάλ δεν είχε κλείσει τα δύο πρώτη έτη της ζωής του βρέθηκε στην αγκαλιά του 20χρονου Λιονέλ Μέσι, σε μια φωτογράφιση, ποτ έγινε για λογαριασμό της UNICEF. Οι γονείς του είχαν πάρει μέρος σε ένα διαγωνισμό και κέρδισαν αυτή τη φωτογράφιση, που έγινε στο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα.
Τώρα θα ζήσει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τελικό έχοντας μπει σε σύγκριση με τον επίσης νεαρό αστέρα της Εθνικής Αγγλίας, Τζουντ Μπέλιγχαμ. Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 2003 στο Στόουρμπριτζ σε μία εμπορική πόλη που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Μπέρμπινγχαμ. Κι εκεί οι οικογέγενειες παλεύουν για να φέρουν βόλτα. Η οικογένεια Μπέλιγχαμ, απλά ζούσε λίγο καλύτερο.
Ο ΓΚΟΛΤΖΗΣ ΜΠΑΜΠΑΣ
Ο πατέρας, Μαρκ Μπέλιγχαμ ήταν αστυνομικός στο επάγγελμα και είχε ένα σταθερό, αλλό όχι τόσο μεγάλο εισόδημα. Το καλό ήταν πως ήξερε καλά τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο ίδιος ήταν ένας μεγάλος γκολτζής που έκανε καριέρα σε ερασιτεχνικέ ομάδες. Ο ίδιος έχει πει πως έχει σκοράρει πάνω από 700 φορές! Από αυτή την βιομηχανική γειτονιά κοντά στο Μπέρμιγχαμ ξεκίνησε και η ιστορία του Τζουντ Μπέλιγχαμ. Από τυην ακαδημία της Μπέρμιγχα,, έφτασε στην Ρεάλ Μαδρίτης, το περσινό καλοκαίρι, με μεταγραφή πάνω από 100.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιοα τα γράφει ήδη η ιστορία...
*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή