Διαβάζεις “εμετικά” σχόλια οπαδών ή “οπαδών” του Ολυμπιακού στο διαδίκτυο σε βάρος του Κώστα Φορτούνη και αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να έχει φτάσει σε τόσο δυσθεώρητα επίπεδα η “ανθρωποφαγία” στα social media.

Τι “προδότης”, τι “αχάριστος”, τι “εγωιστής” κι όλα αυτά για ποιον λόγο; Επειδή ο αρχηγός των κατόχων του Conference League επέλεξε να ζήσει την πρωτόγνωρη εμπειρία της συμμετοχής σε έναν αλλιώτικο ποδοσφαιρικό κόσμο, απαλλαγμένος από την καθημερινή τριβή του πρωταθλητισμού (που λίγοι μπορούν να καταλάβουν πόσο απάνθρωπη μπορεί να είναι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα) και εισπράττοντας περίπου ένα εκατομμύριο εκατομμύρια ευρώ περισσότερα στον τραπεζικό του λογαριασμό.

O Φορτούνης, ο Ολυμπιακός και μια σχέση ζωής


“Δεν είναι τα λεφτά το παν στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή”. Πολύ εύκολα όλοι εμείς οι απ’ έξω… κάνουμε κουμάντο στις ζωές και τις τσέπες άλλων. Αναρωτιέμαι πόσοι από τους επικριτές επωνύμων θα δέχονταν επαγγελματικές προσφορές που θα τους απέφεραν επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ και θα τις απέρριπταν για… συναισθηματικούς λόγους.

Για να κλείσουμε το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Και ο Φορτούνης αγαπά τον Ολυμπιακό και ο Ολυμπιακός αγαπά τον Φορτούνη. Και ο Φορτούνης νιώθει τον Ολυμπιακό ως οικογένειά του και ο Ολυμπιακός αγκάλιασε σαν παιδί του τον Φορτούνη. Δεν αλλάζουν αυτά τα δεδομένα επειδή ο διεθνής Έλληνας μέσος έλαβε – μετά από πολύ μεγάλη σκέψη – μια απόφαση που έκρινε ότι ήταν η πιο συμφέρουσα για την οικογένειά του.

Ενδεχομένως αν ο “Φόρτου” αποφάσιζε μόνο για τον εαυτό του, να μην επέλεγε να εγκαταλείψει τον Πειραιά τη σεζόν που ο Θρύλος του λιμανιού θα γιορτάσει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Το ήθελε πολύ να είναι ο αρχηγός του Ολυμπιακού σ’ αυτή τη χρονιά-ορόσημο.

Εδώ και λίγα χρόνια, όμως, ο Φορτούνης δεν είναι το άπειρο, ίσως και κάποιες φορές τεμπέλικο παιδάκι που δυσκολευόταν να πείσει τους προπονητές του να του εμπιστευτούν φανέλα βασικού. Ο Φορτούνης είναι πλέον ένας ώριμος οικογενειάρχης, ένας εξαιρετικός πατέρας, και φυσικά ένας πολύπειρος ποδοσφαιριστής που έβγαλε την τελευταία διετία τον καλύτερο εαυτό του στο χορτάρι.

Ο Φορτούνης έμεινε όρθιος όταν κανείς δεν το πίστευε


Μαθαίνοντας την είδηση του διαφαινόμενου διαζυγίου του με τον Ολυμπιακό, οι μνήμες επέστρεψαν εκείνο το “μαύρο” απόγευμα της 27ης Ιουνίου 2021 στην Αυστρία, όταν κατά τη διάρκεια του πρώτου φιλικού της καλοκαιρινής προετοιμασίας (με αντίπαλο την Βόλφσμπεργκερ) ο χαρισματικός άσος είχε υποστεί για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια ρήξη χιαστού.

Λίγοι πίστευαν τότε ότι ο Φορτούνης θα ήταν σε θέση να πατήσει ξανά γερά στα πόδια του, πόσο μάλλον να ηγηθεί της προσπάθειας των “ερυθρόλευκων” να φτάσουν στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

Αν μπορέσει κανείς να αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο “Φόρτου” (πολλές φορές και με δική του ευθύνη) καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας που φόρεσε τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο, ενδεχομένως να μπορέσει να καταλάβει λίγο περισσότερο την ανάγκη να απολαύσει κάποια χρόνια ηρεμίας φτάνοντας στη δύση της καριέρας του.

Το σίγουρο είναι ότι αξίζει να απολαύσει χωρίς την παραμικρή ενοχή το σενάριο που επέλεξε ο ίδιος να συγγράψει για τα επόμενα χρόνια και να καρπωθεί το κορυφαίο γκολ της καριέρας του που δεν είναι ούτε τα πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό, ούτε η κατάκτηση του Conference League, αλλά η θέληση και η αποφασιστικότητα που ατσαλώθηκαν μέσα του εκείνο το δύσκολο απόγευμα του 2021.

Τη στιγμή εκείνη που ο κόσμος και τα όνειρά του κατέρρεαν γύρω του σαν… χάρτινος πύργος. Άντεξε, επέστρεψε, δοξάστηκε και δικαιούται να ορίσει όπως θέλει το, ουσιαστικά, τελευταίο κεφάλαιο της διαδρομής του!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Απογευματινή”.