Υπάρχει ένα καταρχάς οξύμωρο στη δήλωση μεταμέλειας της Ομοσπονδίας Γυμναστικής της Ιαπωνίας για τον αποκλεισμό της Σόκο Μιγιάτα, αρχηγού της ομάδας ενόργανης που δεν θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η ίδια η ποινή, που είναι ο αποκλεισμός, συνδυάζεται με την επιθυμία του προέδρου της, Ταντάσι Φουγίτα, να καταλάβει ο κόσμος την πίεση στην οποία διενεργούσε η 19χρονη. 

Η Μιγιάτα έσπασε το ηλικιακό όριο που έχει θέσει η Ιαπωνία σε ό,τι αφορά το κάπνισμα. Στη "χώρα του ανατέλλοντος ηλίου" ουδείς κάτω των 20 δικαιούται να καπνίζει. Μια πληροφορία, μάλιστα, φέρνει τη Μιγιάτα να έχει κάνει και χρήση αλκοόλ

Μπορεί να μην απορρέει της ίδιας της αθλήτριας, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η πίεση την κατέβαλε. Παγκοσμίως, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη ρυθμική γυμναστική δεν διαφέρουν, σε αυστηρότητα και ένταση τουλάχιστον, με εκείνες που εφαρμόζονται σε ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η Μιγιάτα εθεάθη να καπνίζει και τιμωρήθηκε: αυτό, εξ ορισμού και εκ προοιμίου, ενέχει ένα ποσοστό υποκρισίας. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κρόιφ στο ημίχρονο, ο Ζάρκο στην προετοιμασία, το τσιγαράκι του Ζιντάν και η διάψευση του Ντίβατς 



Η Μιγιάτα μπήκε σε ένα επίκεντρο εξαιρετικά αυστηρό. Τέτοιο, που η Ιαπωνία θα συμμετάσχει με τέσσερις γυμνάστριες, αντί για πέντε, εξαλείφοντας πολλές πιθανότητες διάκρισης. Η Μιγιάτα, εξάλλου, πήρε το χάλκινο στη δοκό στο Παγκόσμιο του 2022 και ήταν πέμπτη στο σύνθετο ατομικό. 

Οι καπνοβιομηχανίες είναι εκεί, ακμαίες και ισχυρές, και σίγουρα δεν επιζητάται ταυτότητα από όσους πηγαίνουν να αγοράσουν τσιγάρα. Πρέπει να αναρωτιέται, κάποιος, αν υπάρχει ζήτημα έμφυλης ανισοτιμίας: αν, δηλαδή, από όλους τους γυμναστές στην Ιαπωνία, που έχουν παράδοση, η Μιγιάτα είναι η μόνη που καπνίζει. Θα πρέπει να διερωτηθεί κάποιος, επίσης, αν θα διενεργηθεί ενέργεια επιπλέον, για να διαπιστωθεί η πιθανότητα να καπνίζουν και άντρες γυμναστές. Η Μιγιάτα, εξάλλου, τιμωρήθηκε, όχι λόγω του ορίου ηλικίας αλλά, εξαιτίας του κανονισμού που διέπει την εθνική ομάδα Γυμναστικής, ενόργανης και ρυθμικής, στη χώρα. 


Φυσικά, υπάρχουν παραδείγματα ανδρών στον παγκόσμιο αθλητισμό που κάπνιζαν. Οι εποχές, βεβαίως, είναι διαφορετικές, αλλά όχι τόσο ώστε οι αναμνήσεις να έχουν σβήσει. Ο Γιόχαν Κρόιφ με τη φανέλα του Άγιαξ ή της Ολλανδίας, καθισμένος στα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια του ημιχρονου με τσιγάρο στο στόμα. 


Carlo Ancelotti smoking ● rare clip ● HD ●



Όλοι οι πρώην Γιουγκοσλάβοι μπασκετμπολίστες. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς είπε σε συνέντευξή του προ δεκαμήνου, ότι ο προπονητής της εθνικής Παίδων της Γιουγκοσλαβίας έκοψε το τσιγάρο στον Ζάρκο Πάσπαλι κατά τη διάρκεια μιας προετοιμασίας για Eurobasket. Σύμφωνα με την αφήγηση, ο Πάσπαλι έπεσε τόσο πολύ, που αναγκάστηκε να του πει να το συνεχίσει. 

Υπάρχει εκείνη η ιστορία του απαράμιλλου Βλάντε Ντίβατς, που κατά τη διάρκεια του Eurobasket το 1999 διέψευσε ότι... έκοψε το κάπνισμα. Και ποιος ποδοσφαιρόφιλος δεν θυμάται τον Ζινεντίν Ζιντάν να καπνίζει στο μπαλκόνι του δωματίου του, στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η εθνική Γαλλίας, πριν τον προημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006 με τη Βραζιλία; 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ξαναπαίζεται το εμβατήριο της Μπάιλς 

Τρία χρόνια πριν, στο Τόκιο, η Σιμόν Μπάιλς αποσύρθηκε μόλις είχε αρχίσει το ομαδικό. Η θρυλική Αμερικανίδα προέταξε τον τρόπο που μαστιγωνόταν ψυχικά και την πίεση στην οποία, σε εκείνο το σημείο, δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει. Το έκανε, αν όχι μπροστά στους Ιάπωνες, καθώς λόγω Covid ο κόσμος ήταν λίγος, στην Ιαπωνία. Η είδηση καλύφθηκε ενδελεχώς και από όλες τις γωνίες. 


Simone Biles Beam FALL AND TEARS 2021 Olympic Trials Day 2



Τρία χρόνια αργότερα, οι ίδιοι οι Ιάπωνες στέλνουν στο πυρ το εξώτερον μία από τις καλές αθλήτριές τους, η οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει ακριβώς αυτήν την ίδια πίεση, η οποία ποιος ξέρει πώς δημιουργήθηκε. 

Ποιος ξέρει, δηλαδή, αν οι προπονητές της της ούρλιαζαν κάθε μέρα μέσα στα αυτιά ότι κουβαλά στις πλάτες της ένα έθνος ή την έβριζαν ύστερα από μια πτώση στη δοκό. Αν της μετρούσαν τις γουλιές το νερό και τις μπουκιές το φαΐ. Και ποιος ξέρει αν έχουν γίνει τα στραβά μάτια στην περίπτωση ενός Ιάπωνα γυμναστή ή τι θα συνέβαινε εφόσον πιανόταν επί το έργο ο σπουδαίος Κοχέι Ουτσιμούρα. 

Φυσικά, αυτά είναι υποθέσεις. Το κάπνισμα αποτελεί, εδώ και περίπου 15 χρόνια, μια μιαρή πράξη στις προηγμένες κοινωνίες. Ωστόσο, δεν τέθηκε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων στην περίπτωση της Μιγιάτα. Περισσότερο, προσωποποιήθηκε μια ανώδυνη περίπτωση, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα ηθικής αυστηρότητας.