Αμφιβολία σε καίριο σημείο έφερε το παιχνίδι του Νότιου Σουδάν με τις ΗΠΑ, μία εβδομάδα πριν αρχίσει το τουρνουά μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Οι Αμερικανοί μπήκαν για να παίξουν ένα... χαλαρό ματς στο Λονδίνο, με αντίπαλο που θα βρουν μπροστά τους στους ομίλους, και υπέφεραν για να νικήσουν, ενώ οι Σουδανοί βρέθηκαν να προηγούνται ακόμα και με 14 πόντους, 58-44, στο ημίχρονο. 

Το σκορ είναι αληθινό και όχι τυπογραφικό λάθος. Όντως, οι Αμερικανοί νίκησαν 101-100. Οι Νοτιοσουδανοί, ένα κράτος 13 ετών, είχαν την ευκαιρία να πάρουν τη νίκη, αλλά ο απίθανος Κάρλι Τζόουνς μπόρεσε να περάσει τον κομβικό Τζρου Χόλιντεϊ, όχι όμως και τον Άντονι Ντέιβις, ο οποίος τον ανάγκασε να κάνει ένα άγαρμπο σουτ, η μπάλα να βρει μόνο ταμπλό, με τους Σουδανούς να μην καταφέρνουν, με το ριμπάουντ, να βρουν το δρόμο προς το πλέον ιστορικό καλάθι. 

Το παιχνίδι κρίθηκε με ένα λέι απ του ΛεΜπρόν Τζέιμς, οκτώ δευτερόλεπτα για τη λήξη, και ενώ οι Σουδανοί, με τον Θορ να μοιάζει όντως με θεό του πολέμου, είχαν πάρει προβάδισμα 20'' πριν τη λήξη με το τρίποντο του Θορ, 100-99. 


USAB Showcase: South Sudan vs USA [OFFICIAL STREAM]



Οι Αφρικανοί υπήρξαν επίμονοι και την ώρα που το παιχνίδι βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού, κυρίως με τον Τζόουνς, ο οποίος έγινε ο πρώτος Σουδανός στην Ιστορία που έκανε τριπλ νταμπλ σε επίσημο παιχνίδι υπό την αιγίδα της FIBA. Οι Αμερικανοί είδαν μια ομάδα να έχει κλείσει τη ρακέτα της επιμελώς, κορμιά ψηλά που υπερασπίζονταν το καλάθι τους και αλλοίωναν τα κοψίματα των παικτών του Στιβ Κερ με διαρκή deflections, αλλά και αντιπάλους που δεν φοβούνταν να "χτυπήσουν" στο τρανζίσιον. 




Νότιο Σουδάν-ΗΠΑ: Το πείσμα των Αφρικανών

Φυσικά, η κατάρτιση έμοιαζε να κάνει τη διαφορά. Οι Αμερικανοί έτρεξαν, με τους αναπληρωματικούς, και ειδικά τον Τζρου Χόλιντεϊ, να βρίσκουν τους εύκολους πόντους από την άμυνά τους. Ένα σερί 11-0 έφερε το παιχνίδι στα ίσια, 76-76. Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να ξεμακραίνουν και 1,5 λεπτό πριν τη λήξη προηγήθηκαν με επτά πόντους, 99-92, με την υπόθεση νίκη να μοιάζει τελεσίδικη. 





Όμως, οι Νοτιοσουδανοί επέδειξαν πείσμα. Ο φοβερός και τρομερός Σάγιοκ σκόραρε το έκτο τρίποντό του και ένα κοντινό τζαμπ σουτ, για να στείλει τη διαφορά στους δύο, 99-97. Ο Ντέιβις δεν κατάφερε να καρφώσει από άλεϊ ουπ του Χόλιντεϊ και ο Θορ, με ένα... αψυχολόγητο, σχεδόν fade away, τρίποντο από τη γωνία, έδωσε προβάδισμα στο Νότιο Σουδάν. Ο... θεός του πολέμου έμοιαζε να γυρίζει νέα έκδοση "Avengers" στο Λονδίνο. 





Όμως, μετά το τάιμ άουτ του Στιβ Κερ, ο Τζέιμς με isolation πέρασε τον Θορ και σκόραρε με ένα πονηρό λέι απ, που οι αντίπαλοί του δεν κατάφεραν να κάνουν επαφή νωρίς. Οι Αμερικανοί πάνε αήττητοι στους Αγώνες, αλλά το βίντεο ήδη φωτίζει τα σκοτεινά γραφεία των προπονητών, από τον Πέσιτς ως τον Σκαριόλο και από τον Κολέ ως τον... Σπανούλη, που οπωσδήποτε θα πάρουν στοιχεία για την αναχαίτιση της πολυθώρητης Team USA. Δεν αλλάζει η θέση φαβορί, αλλά υπάρχει ένα παράθυρο ανοιχτό.