Η Δέσποινα Γεωργιάδου είχε έναν κόμπο στο στομάχι. «Γιατί να μη βρίσκομαι κι εγώ εκεί;», αναφώνησε στο "S". Το "εκεί" δεν είναι πολύ μακριά. Της Ορλεάνης της Γαλλίας, στην οποία έχει μεταναστεύσει και προπονείται, το Παρίσι απέχει δύο ώρες και δύο λεπτά με το αυτοκίνητο, αν πάρεις τον αυτοκινητόδρομο Α10. Αυτό που έγινε με την 33χρονη αθλήτρια της ξιφασκίας και η οριστική απόφαση να μη συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, στο Παρίσι, αποτελεί πρωτίστως μια ανθρώπινη αδικία. Ακόμα και η αποδοχή του dura lex sed lex, δεν βοηθάει. Δεν βοηθά, κυρίως διότι καταστρατηγήθηκε από την ίδια την "άτεγκτη" Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας.

Η Γεωργιάδου έμαθε οριστικά, στις 28 Μαΐου, ότι δεν πρόκειται να αγωνιστεί στη σπάθη στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη. Πρωτύτερα, διατηρούσε τις ισχνές ελπίδες της. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να στείλει τις δύο κορυφαίες αθλήτριες ξιφασκίας της μαζί στο Παρίσι, επειδή δεν ήταν στην οκτάδα ομαδικό. Η Δώρα Γκουντούρα και η Γεωργιάδου είναι, αμφότερες, στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Η Γεωργιάδου τελείωσε τη χρονιά τρίτη. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε εξαρχής προειδοποιήσει πως, άπαξ και η χώρα δεν βρίσκεται στην οκτάδα του ομαδικού, μόνο η μία θα είχε δικαίωμα συμμετοχής.


Fencing's Complex Olympic Qualification ft. Slicer Sabre and Jake Hurst



Πρώτο φάουλ, να προσπαθείς να βάλεις δύο ανταγωνιστικές αθλήτριες, από την ίδια χώρα, να ξιφουλκούν η μία απέναντι στην άλλη. Αυτό δεν έγινε επειδή το επίπεδό τους τους επέτρεψε να μείνουν μακριά από την τοξικότητα που εκκρίνει ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Αλλά στον προτελευταίο αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου, που έδινε την πρόκριση για τον ολυμπιακό κύκλο, η Γκουντούρα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Παρίσι. Από τη μεριά της, η Γεωργιάδου έμεινε ξεκρέμαστη. "Είχα διαμαρτυρηθεί και κατά τη διάρκεια των Αγώνων", είπε προσφάτως στο "S": "Όχι μόνη μου, το έκαναν και άλλες αθλήτριες. Μας είπαν ότι αυτοί είναι οι κανόνες".

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι... αμφιλεγόμενες wild card

Δεύτερο φάουλ, τα μέτρα και σταθμά της επιλογής. Η "δημοκρατικότητα" της κίνησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας της Ξιφασκίας δεν υποκινείται, στην πραγματικότητα, από αγαθά κίνητρα. Όλες οι παγκόσμιες ομοσπονδίες παίρνουν πόντους από τη ΔΟΕ εάν ανοίγουν την αγορά τους και περιλαμβάνουν περισσότερο κόσμο από χώρες που δεν έχουν μεγάλη αθλητική παράδοση ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, παράδοση στην ξιφασκία.

Παρ' όλα αυτά, δεν δόθηκαν σε αθλήτριες χωρών από την άγονη γραμμή οι δύο wild card που απέμεναν. Τη μία πήρε η Τουρκάλα Νισανούρ Ερμπίλ, νούμερο 20 της κατάταξης, και την άλλη η Αζέρα Άννα Μπάστα, νούμερο 30. Οι επαΐοντες κοχλάζουν γι' αυτήν την επιλογή. Δεν είναι ακριβώς αξιοκρατική. Οι φήμες, δε, την φέρουν να μην προέκυψε αγαθά.

Η Γεωργιάδου περίμενε να πάρει τη μία κάρτα ως πρώτη επιλαχούσα της παγκόσμιας κατάταξης. Είχε γίνει, όπως η ίδια είπε, το 2004, όταν το νούμερο τρία της παγκόσμιας κατάταξης δεν προκρίθηκε επειδή είχαν περάσει δύο άλλες Αμερικανίδες, όμως της δόθηκε η μοναδική πρόσκληση.

Σε αντίθεση με την περίπτωση της Γεωργιάδου, πριν λίγες ημέρες η Παγκόσμια Ομοσπονδία πάλης επιβράβευσε τη Μαρία Πρεβολαράκη ως πρώτη επιλαχούσα από την παγκόσμια κατάταξη και της έστειλε πρόσκληση για τους Ολυμπιακούς. Στην ενόργανη, μειώνονται οι θέσεις των ατομικών για τους γυμναστές που θα πάρουν μέρος στο ομαδικό, κάτι που δεν ισχύσει στην ξιφασκία.

Η Γεωργιάδου είχε μπει για περίπου ένα μήνα σε στάση αναμονής. Είχε λάβει τη στήριξη τόσο της ΕΟΕ όσο και της Ομοσπονδίας ξιφασκίας στην Ελλάδα. Είχαν στείλει αίτημα, ώστε να εξεταστεί η περίπτωσή της. Επιπλέον, είπε ότι "έστειλαν στείλει αίτημα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ομοσπονδία της ξιφασκίας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, η πρόθεση να κάνουν όλοι κάτι είχε φανεί και οι δύο είχαν στενοχωρηθεί πολύ. Έκαναν ό,τι μπορούσαν και οι δύο. Συμπλήρωσαν χαρτιά και ξανασυμπλήρωσαν χαρτιά. Ό,τι περνούσε από το χέρι τους και τους ευχαριστώ πολύ".






Τόνισε, δε, πως και εκείνη και η Γκουντούρα μίλησαν για αυτό το ζήτημα, ενώ δεν είχε ξεκαθαριστεί ακόμη η κατάσταση: "Ήταν μικρή η διαφορά, είχαμε και οι δύο εκφράσει το πώς θεωρούμε ότι ήταν αδικία, εγώ προσωπικά το είχα πει, αλλά μου είχαν πει πως έχει αλλάξει το σκηνικό της παγκόσμιας ξιφασκίας, πολλές αθλήτριες ήταν δυνατές. Μιλάμε για τη ζώνη της Ευρώπης και δυστυχώς μπορούν να περάσουν μόνο δύο ατομικά". Όταν της τονίστηκε η αδικία και το φαντασιακό σενάριο να αναμετράται με την Γκουντούρα στο Παρίσι, απάντησε: "Και μόνο που μου το λέτε, ανατριχιάζω".

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό που είχαν γίνει παράπονα πριν ξεκαθαριστεί οριστικά το τοπίο. Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι πιθανοτητες και των δύο, φτιάχτηκε εθνική ομάδα ώστε να διεκδικήσει την οκτάδα στο ομαδικό, όμως, παρά την προσπάθεια, ήταν αδύνατον.

Η Δέσποινα Γεωργιάδου κόντεψε να πεθάνει από τον κοροναϊό στη Βουδαπέστη το 2021, με δύο εστίες πνευμονίας σε κάθε πνεύμονα, και την 1η Iουνίου του ίδιου έτους, στην πρώτη προπόνηση που της επετράπη να κάνει, έπαθε ολικό κάταγμα περόνης και έκοψε τους πλαϊνούς τένοντές της. Επέστρεψε πάνω από δύο μήνες πριν το λογικό και μπήκε αμέσως στη δράση.

Μαζί με την Γκουντούρα έγιναν μόνιμοι θαμώνες στο βάθρο μεγάλων διοργανώσεων, είτε αυτές λέγονταν Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (το 2023 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σπάθη) είτε Παγκόσμιο Κύπελλο είτε Grand Prix.

Η 33χρονη αθλήτρια της σπάθης δεσμεύτηκε στον εαυτό της να συνεχίσει, με προορισμό το Λος Άντζελες το 2028. "Στην αρχή είπα ότι θα σταματήσω, αλλά μετά σκέφτηκα, 'ποιον κοροϊδεύεις, αφού δεν θα σταματήσεις'. Δεν θα δώσω το 200%, όπως τώρα, θα δώσω το 1.000%. Άλλη ευκαιρία δεν έχει». Όμως το παράπονο παραμένει: «Γιατί να μην μπορώ να βρίσκομαι εγώ εκεί; Είμαι στη Γαλλία, βλέπω που προετοιμάζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν υπάρχει κάποια κακία προς τις άλλες αθλήτριες. Είναι εντελώς θέμα προσπάθειας. Αυτή ήθελα να επιβραβευτεί".


Δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Secret" της εφημερίδας "Παραπολιτικά".