Αν το έπος του 2004 αποτελεί το µέτρο που διαχωρίζει τους αιώνια losers από τους winners, η Εθνική Ισπανίας έσπασε το νοητό σύνορο το 2008 κατακτώντας για δεύτερη φορά στην ιστορία της το πάλαι ποτέ Κύπελλο Εθνών Ευρώπης.

Από τότε, για Εθνική, δεν σήκωσε ποτέ το πόδι από το γκάζι. Σαφώς και υπήρχαν αναταράξεις, ωστόσο τώρα, στα γήπεδα της Γερµανίας, απλώς επιβεβαίωσε την ανωτερότητά της, επιβεβαιώνοντας πως η εποχή της ταµπέλας του «αιώνια µέτριου γίγαντα» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Από τις σχεδόν αδιάφορες εποχές του Καµάτσο, του Μασέντα και του Γκοϊκοετσέα, του Μπουτραγκένιο, του Θουµπιθαρέτα, του Σαλίνας και του (δικού µας) Μίτσελ πέρασε στην εποχή της παντοδυναµίας του «tiki taka» και τώρα µια σειρά από ρολίστες (ας όψεται η εποχή της παγκοσµιοποίησης µετά το σηµείο-τοµή της υπόθεσης Μποσµάν) σήκωσαν τη «Φούρια Ρόχα» στις πλάτες τους και της έδωσαν ένα απλό σπρώξιµο, για να προσπεράσουν την υπερδύναµη της Γερµανίας στη Χρυσή Βίβλο της διοργάνωσης.

Τούτοι οι νιοι δεν έχουν ούτε το βάρος ούτε τη λάµψη των προκατόχων τους. Όσο εντυπωσιακός κι αν ήταν ο Ντάνι Ολµο στο τουρνουά, ήξερες εξαρχής πως δίπλα στους Τσάβι και Ινιέστα θα έµοιαζε µε νάνο, παρά το βραχύσωµο των δύο θρύλων. Ακόµα και ο αρχηγός, ο Αλβάρο Μοράτα, δεν γέµιζε τα παπούτσια ούτε του Τόρες ούτε του Βίγια.

Η Ισπανία δίνει την εντύπωση πως έχει έναν στρατό από αθλητές που είναι ικανοί να παίξουν το ίδιο καλά αναµεταξύ τους.

Το επίπεδο συνεργασίας τους έµοιαζε µε τέτοιο ενός club, πράγµα, αν όχι αφύσικο, τουλάχιστον ασυνήθιστο. Η… µπάλα, όµως, που παίζουν έχει και διαφορετική χροιά.

Μπάλα στην Ελλάδα, και δη στην... αγκαλιά του Αιγαίου. Ίσις για έναν Ισπανό να αποτελεί ύβρη η απάρνηση της Ιµπίθα ή του Σαν Σεµπαστιάν της Χώρας των Βάσκων ή των Καναρίων Νήσων, ωστόσο σαν τη… Μύκονο ασφαλώς πουθενά. Ειδικότερα αν έχει κανείς το πορτοφόλι για να αντέξει ένα τέτοιο ταξίδι. Μόνο έτσι, άλλωστε, µπορεί κανείς να βιώσει το Mykonos experience στον απόλυτο βαθµό.

Σαφώς και ο παλιός, στην περίπτωσή µας ο Αλβάρο Μοράτα, είναι αλλιώς. Ο 31χρονος σέντερ φορ της Ατλέτικο Μαδρίτης, που τώρα προβάρει τα ροσονέρι της Μίλαν, καθώς αποµένουν µονάχα τα ιατρικά, είναι… τουρίστας α’ κατηγορίας και πελάτης των horizon pools των ακριβών resorts της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Σαφώς πιο κοσµοπολίτης από τους κάπως άβγαλτους συµπαίκτες του, έχει γράψει χιλιόµετρα στο «νησί των ανέµων» µε την πανέµορφη σύζυγό του, Αλίτσε Καµπέλο, στο πλευρό του. Οικογενειάρχης πλέον, προτιµά τη φρόνιµη και ώριµη ντόλτσε βίτα από τα ξέφρενα πάρτι.


Από την αλμύρα…

Από τον ελληνικό καλοκαιρινό ήλιο, όµως, έχει βαπτιστεί και η µεγάλη αποκάλυψη του τουρνουά της Γερµανίας, ο 26χρονος Ντάνι Όλµο. Το πολυεργαλείο της Λειψίας έχει βραχεί από την αλµύρα της µυκονιάτικης θάλασσας, αν και, παρά την πλουραλιστική χρησιµότητά του, φαίνεται να αρκέστηκε µόνο στο σουλάτσο στα στενά και τα πλακόστρωτα, παρά στο να καταφύγει στις υπερβολές.

Τα κουτσοµπολιά, πάντως, λένε πως ετοιµάζει νέα εξόρµηση µετά τον θρίαµβο και πριν από την έναρξη των συζητήσεων για την επικείµενη µεταγραφή του στην Μπάγερν.
Ο Αλβάρο Μοράτα έχει γράψει χιλιόμετρα στα νησιά των Κυκλάδων, ενώ ο Αλεξ Ρεμίρο είχε πάρει σβάρνα τους εντε λώς mainstream προο ρισμούς για να επιδοθεί σε extreme καταστάσεις

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση του Άλεξ Ρεµίρο, ο οποίος, ίσως και λόγω θέσης, ψάχνει πιο πολύ την εκτόνωση παρά την άνεση. Ο 29χρονος πορτιέρο της Ρεάλ Σοσιεδάδ είχε πάρει σβάρνα τους εντελώς mainstream προορισµούς της Μυκόνου και της Σαντορίνης για να επιδοθεί σε extreme καταστάσεις. Πεζοπορία κάτω από τον καυτό ήλιο και πάνω από την αµετροεπώς βραχώδη Θήρα, τζετ σκι και λοιπά θαλάσσια αθλήµατα στη Μύκονο. Και βέβαια µε αντροπαρέα. Φάση πενθήµερης, δηλαδή, χωρίς την παραµικρή δέσµευση και υποχρέωση.

Πού να ’ξερε ο Μικέλ Μερίνο πριν από κάποια χρόνια, όταν το έριχνε στις… ροµαντζάδες στη Μύκονο, πως το 2024 θα γινόταν ο ήρωας για την Ισπανία και ο προδότης για τους συµπατριώτες του Βάσκους.

Ο άνθρωπος που έστειλε την Εθνική Ισπανίας στον τελικό µε το γκολ που πέτυχε απέναντι στη Γερµανία αντιµετωπίζει την κατακραυγή στη Χώρα των Βάσκων (είναι πασίγνωστες οι αποσχιστικές τους τάσεις), µε τον 28χρονο πλέον να περιµένει πώς και πώς την επίσηµη πρόταση του Μικέλ Αρτέτα για να ταξιδέψει στο ανήλιαγο Λονδίνο και την Αρσεναλ, αφήνοντας πίσω τη Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Τα ποτάκια του, πάντως, χωρίς να τον πολυαπασχολεί το µέλλον, απόλαυσε πέρυσι ο Άλεξ Μπαένα στη Μύκονο. Ο 22χρονος άσος της Βιγιαρεάλ σαφώς δεν περίµενε πως θα «σφαχτεί» µε τον Φεντερίκο Βαλβέρδε της Ρεάλ («έπαιξαν» µπου νιές), ωστόσο φρόντισε πρωτύτερα να αφοµοιώσει όλη τη βιταµίνη D που µπορεί να χαρίσει ο µεσογειακός ήλιος (και το όποιο αλκοόλ). Οι δικές του συνήθειες είναι πιο… εφηβικές όσον αφορά την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου στα ελληνικά νησιά. Το ταξίδι του πέρυσι στη Μύκονο, πάντως, στάθηκε γούρικο. Ίσως να το επαναλάβει, µε την ελπίδα πως η Μπαρτσελόνα θα κάνει πραγµατικότητα τις… απειλές της και θα τον αρπάξει από τα «Κίτρινα Υποβρύχια».


Ηρεμία και περισυλλογή

Λάθος πληροφόρηση, πάντως, φέρεται να είχε ο Αλεχάντρο Γκριµάλντο αναφορικά µε το… ποσοστό ησυχίας και ηρεµίας που µπορεί να έχει ένας επισκέπτης της Μυκόνου.

Ο 28χρονος αριστερός µπακ της Μπάγερ Λεβερκούζεν πάνε χρόνια από τότε που έκανε το πέρασµά του από το κυκλαδίτικο νησί και έµεινε ικανοποιηµένος από την ηρεµία και την περισυλλογή που βρήκε την ευκαιρία να απολαύσει.

Περί ορέξεως, βεβαίως, λίγα µπορεί να πει κανείς. Ευτυχώς που δεν του µίλησε ποτέ κανείς, φερ’ ειπείν, για τα Κουφονήσια.

Το πλήρες… πακέτο του ελληνικού ερωτισµού που αποπνέουν οι Κυκλάδες πήρε ο Νταβίντ Ράγια.

∆ιότι σαφώς και, αν δεν πάει κανείς τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη, και µάλιστα την ίδια χρονιά, µε το ίδιο ταίρι, ποιος ακούει µετά την… γκρίνια.

Ο 28χρονος τερµατοφύλακας έζησε στο φουλ τον έρωτά του µε την Τατιάνα Τρουµπούλ πριν από δύο χρόνια στα ελληνικά νησιά και εκεί έδεσε το… γλυκό. Ούτε έναν χρόνο αργότερα, πέρασε την κουλούρα, η Αρσεναλ ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του από την Μπρέντφορντ και τώρα πήρε και την κούπα του Euro. Αναµφίβολα, είχε πρόγραµµα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 220/07/2024