Μπότεφ Πλόβντιβ: Την έλεγαν "Θράκη", έχει το όνομα ποιητή και σχέσεις με τον Άρη
Από τη Φιλιππούπολη
H Μπότεφ Πλόβντιβ που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός είναι η παλαιότερη ομάδα ποδοσφαίρου της Βουλγαρίας, φέρει το όνομα ποιητή, έχει σχέσεις με τον Άρη και λεγόταν "Θράκη"
Η Μπότεφ Πλόβντιβ φέρει το όνομα ενός ποιητή, κάποτε την έλεγαν “Θράκη”, έχει σχέσεις με τον Άρη και είναι η παλαιότερη ομάδα ποδοσφαίρου της Βουλγαρίας. Αυτή είναι με λίγα λόγια η Μπότεφ Πλόβντιβ, η ομάδα την οποία υποδέχεται απόψε (21:00) στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός στον πρώτο αγώνα της δεύτερης προκριματικής φάσης του UEFA Europa League. Το Πλόβντιβ, στο οποίο εδρεύει η Μπότεφ, είναι η βουλγαρική και επίσημη ονομασία της Φιλιππούπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλη της Βουλγαρίας, που κάποτε ήταν θρακικός οικισμός και στο διάβα των χρόνων δέχθηκε εισβολές Περσών, Κελτών, Ρωμαίων, Γότθων, Ούνων, Ρώσων, Σταυροφόρων και τελευταία Τούρκων. Εκεί λειτουργούσε από το 1884 το Γαλλικό Κολέγιο του Αγίου Αυγουστίνου με ενέργειες της γαλλικής θρησκευτικής οργάνωσης “Αυγουστίνοι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου”, μιας παγκόσμιας κοινότητας καθολικών ιερέων. Μάλιστα, η εντολή για την ίδρυση του κολεγίου ευλογήθηκε από τον Πάπα Πίο Θ' στο πλαίσιο μια εκπαιδευτικής αποστολής στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης, που ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Μπότεφ Πλόβντιβ, οι μαθητές και ο επαναστάτης ποιητής
Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι μαθητές του κολεγίου άρχισαν να αναπτύσσουν αθλητική δράση. Την περίοδο 1906-1907 δημιουργήθηκε στο κολέγιο η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα και την περίοδο 1910-1912 άρχισαν να εμφανίζονται στη Φιλιππούπολη και άλλες. Τότε μια παρέα ενθουσιωδών μαθητών του Α' Γυμνασίου Αρρένων και του Γαλλικού Κολεγίου αποφασίζει να δημιουργήσει τον δικό της σύλλογο. Μεταξύ αυτών και ο Τένιο Ρούσεφ, ο οποίος αργότερα έγινε πιλότος και πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 15 Σεπτεμβρίου 1929.
Ο Ρούσεφ πρότεινε να δώσουν στην ομάδα το όνομα του Χρίστο Μπότεφ. Η πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Ο Χρίστο Μπότεφ, γεννημένος σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο στις 25 Δεκεμβρίου 1847 -σύμφωνα με το νέο στις 6 Ιανουαρίου 1948-, ήταν Βούλγαρος ποιητής και επαναστάτης, ένας από τους εκπροσώπους του επαναστατικού ρομαντισμού στη βαλκανική ποίηση του 19ου αιώνα. Θεωρείται από τους Βούλγαρους ένας εκ των εθνικών ποιητών τους.
Η Μπότεφ Πλόβντιβ πήρε το όνομα του Χρίστο Μπότεφ
Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία και στα κείμενά του στηλίτευε την οθωμανική κυριαρχία και τους πλούσιους Βούλγαρους. Για τις αντι-οθωμανικές απόψεις του, εξορίστηκε στη Ρουμανία. Μετά τον απαγχονισμό του Βασίλ Λέβσκι, αρχηγού του βουλγαρικού επαναστατικού κινήματος, το 1873, ο Μπότεφ ορίστηκε νέος πρόεδρος της επαναστατικής επιτροπής.
Το 1876, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Απριλίου, εισήλθε στη Βουλγαρία μαζί με μία ομάδα διακοσίων ανταρτών προκειμένου να ξεσηκώσει τους αγρότες. Όμως, η κίνηση αυτή απέτυχε και ο Μπότεφ σκοτώθηκε σε μια μάχη με τα οθωμανικά στρατεύματα στις 20 Μαΐου 1876, στον λόφο Μίλιν Καμάκ, στη Βράτσα, περίπου 50 χιλιόμετρα από τον Δούναβη. Η ποδοσφαιρική ομάδα λοιπόν πήρε το όνομα ενός ποιητή, πράγμα σπάνιο.
Η Μπότεφ Πλόβντιβ, δηλαδή Τράκια ή αλλιώς Θράκη
Ο σύλλογος πέρασε από χίλια κύματα. Επίσης το όνομά του. Στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του. Μετά το τέλος του πολέμου ο σύλλογος ονομαζόταν πλέον Φοιτητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος-Χρίστο Μπότεφ, ενώ μερικά μέλη του είναι και μέλη του σωματείου γυμναστικής “Θρακικός Ήρωας”. Ακολούθησε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κομμουνιστικό καθεστώς επιβάλλει τη συγχώνευση σωματείων. Έτσι, η Μπότεφ και η Σίπκα ενώνονται και δημιουργούν τη Σίπκα-Μπότεφ. Το 1957 ο σύλλογος μετονομάζεται σε Στρατιωτικό Αθλητικό Όμιλο Μπότεφ Πλόβντιβ. Το 1967 η ομάδα αλλάζει και πάλι όνομα.
Γίνεται Στρατιωτική Εταιρεία Φυσικού Πολιτισμού Τράκια, μετά τη συγχώνευση των συλλόγων Μπότεφ, Σπαρτάκ και Ακαντέμικ. Το 1972 τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας και σιγά σιγά αποκτά το παλαιό της όνομα. “Τράκια” είναι στα βουλγαρικά -και στα τουρκικά- η Θράκη. Έτσι ορίζεται η γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που περιλαμβάνει τη Νότια Βουλγαρία (Βόρεια Θράκη), τη Βορειοανατολική Ελλάδα (Δυτική Θράκη) και την ευρωπαϊκή Τουρκία (Ανατολική Θράκη).
Φιλιππούπολη, Θεσσαλονίκη και Τόσκο
Η Φιλιππούπολη έχει αδελφοποιηθεί με τη Θεσσαλονίκη από τις 27 Φεβρουαρίου 1984. Αργότερα άρχισαν και οι σχέσεις μεταξύ των οπαδών της Μπότεφ με αυτούς του Άρη. Το 2010, περίπου 50 φίλοι της Μπότεφ βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε ένα ματς του Άρη με τον ΠΑΟΚ. Στη συνέχεια αυτοί του Άρη επισκέφθηκαν το Πλόβντιβ. Μια δολοφονία τούς έφερε ακόμα πιο κοντά.
Ήταν τον Ιανουάριο του 2020, όταν φίλοι της Μπότεφ βρίσκονταν και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους και ο Τόσκο Μποζατζίσκι, ηγετική μορφή των οπαδών της Μπότεφ. Στη διάρκεια επεισοδίων και ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει έπεσε νεκρός, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".