Απόψε στο Παρίσι γράφεται ιστορία! Απόψε, δισεκατομμύρια ζευγάρια μάτια ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα είναι στραμμένα στις όχθες του Σηκουάνα εκεί που περισσότεροι από 300.000 αρχηγοί κρατών, επώνυμοι, καλλιτέχνες, κροίσοι, αθλητές, προπονητές και… κοινοί θνητοί θα έχουν το προνόμιο να απολαύσουν από κοντά μια τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων που δεν θα έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Για πρώτη φορά η παραδοσιακή παρέλαση των αθλητών και το άναμμα του βωμού της ολυμπιακής φλόγας δεν θα πραγματοποιηθούν στο κεντρικό ολυμπιακό στάδιο της διοργάνωσης, αλλά στην καρδιά της οικοδέσποινας πόλης του μεγαλύτερου αθλητικού ραντεβού του πλανήτη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2yw2drwkkdd)

Στις 20.30 (σε απ’ ευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1) θα ξεκινήσει μια γιορτή τετράωρης διάρκειας… με σχεδόν ολοκληρωτικά άγνωστο σενάριο, καθώς οι Γάλλοι διοργανωτές τηρούν ως επτασφράγιστο μυστικό τις λεπτομέρειες μιας γιορτής που θα φέρει τη σφραγίδα του 42χρονου σκηνοθέτη, Τομά Ζουλί.

Το μόνο που υπόσχονται είναι μια βραδιά γεμάτη χρώματα, εκπλήξεις και δρώμενα που θα αφήσουν τον πλανήτη με ανοιχτό το στόμα. Τι γνωρίζουμε λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης για όσα θα ζήσουμε το βράδυ της Παρασκευής;

How will Paris pull off its ambitious opening ceremony? | ABC NEWS

Τελετή έναρξης με παρέλαση, καραβάκια, Αντετοκούνμπο και Λεμπρόν! 

1) Η παρέλαση των αθλητών θα πραγματοποιηθεί με καραβάκια στα νερά του Σηκουάνα, σε μια μαγευτική διαδρομή 6 χιλιομέτρων. Όπως συμβαίνει παραδοσιακά η παρέλαση θα ανοίξει με την αποστολή της Ελλάδος (και σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη) και θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση της ολυμπιακής ομάδας της οικοδέσποινας Γαλλίας. Οι θεατές που θα την παρακολουθήσουν από κοντά έχουν ενημερωθεί ότι το τετράωρο πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί αποκλειστικά στο Σηκουάνα και δεν θα υπάρξει κάποιο δρώμενο στο “Σταντ ντε Φρανς”.

Η επανεμφάνιση της Σελίν Ντιόν και το ντουέτο με τη Lady Gaga

2) Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς οι γέφυρες του Σηκουάνα και τα πιο ιστορικά μνημεία του Παρισιού θα φιλοξενήσουν κορυφαίους καλλιτέχνες που θα ντύσουν μουσικά τη μαγική βραδιά. Τα μόνα ονόματα που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής είναι αυτά της Σελίν Ντιόν και της Lady Gaga που αναμένεται να ερμηνεύσουν το περίφημο “La vie en rose” στην επιστροφή της κορυφαίας Καναδής τραγουδίστριας στη διεθνή σκηνή, τρία χρόνια μετά τη διάγνωσή της SPS (Σύνδρομο Καθηλωμένου Ανθρώπου).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2z6m6i0ef1t)

3) Στις όχθες του Σηκουάνα θα βρίσκονται περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών (ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης), 104.000 φίλαθλοι με εισιτήρια, άλλοι 220.000 με προσκλήσεις, ενώ είναι δεδομένο ότι αρκετοί ακόμη κάτοικοι του Παρισιού θα θελήσουν να απολαύσουν το event έστω και από λίγο πιο μακρινή απόσταση.

45.000 αστυνομικοί και απαγόρευση πτήσεων στο Παρίσι

4) Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για την τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων με το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε επίπεδο αστυνόμευσης. Γι’ αυτό και οι Γάλλοι έχουν επιστρατεύσει περισσότερους από 45.000 αστυνομικούς για την άρτια τέλεση της βραδιάς. Την ώρα της τελετής έναρξης, μάλιστα, έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις στον εναέριο χώρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

5) Το μεγάλο ερωτηματικό της βραδιάς, βέβαια, είναι ένα και αφορά την κυρίαρχη ατραξιόν κάθε τελετής έναρξης: Πως θα ανάψει η ολυμπιακή φλόγα! Απλά φέτος προστίθεται και άλλο ένα σκέλος στο φλέγον ερώτημα: Πού θα ανάψει η ολυμπιακή φλόγα;

Οι απαντήσεις σε λίγες ώρες στην πιο ιστορική τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων μετά το 1896, όταν η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας αναβίωσε με μοναδικό τρόπο στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας και έκτοτε καθηλώνει κάθε τέσσερα χρόνια ολόκληρη την Υφήλιο!