Μια στιγμή… όνειρο ζωής για εκατομμύρια αθλητές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τον πιο άσημο στον πιο ξακουστό και ακριβοπληρωμένο αστέρα: Να κρατάς τη σημαία της χώρας σου στην τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων! Δέος!

Το βράδυ της Παρασκευής οι “εκλεκτοί” των 10.500 αθλητών που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, θα συγκεντρώσουν πάνω τους τα βλέμματα δισεκατομμυρίων ανθρώπων από κάθε σημείο του πλανήτη. Πάντα, βλέπετε, οι σημαιοφόροι των αποστολών που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, κλέβουν… λίγο περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Ελλάδα της πίστης με Αντετοκούνμπο, Ντρισμπιώτη και η λάμψη του ΝΒΑ

Ποιοι θα είναι, όμως, οι σημαιοφόροι της φετινής τελετής έναρξης; Όπως συμβαίνει παραδοσιακά στην εκκίνηση των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα είναι η χώρα που θα ανοίξει την παρέλαση των αθλητών, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη να κάνουν πρώτοι την εμφάνισή τους με το… γαλανόλευκο καραβάκι στα νερά του Σηκουάνα.

From Illegal Immigrant To Carrying Greece's Flag In Olympics (GIANNIS' STORY)



Ο άσος των Μιλγουόκι Μπακς, μάλιστα, δεν θα είναι ο μοναδικός σημαιοφόρος με… λάμψη ΝΒΑ, καθώς η κορυφαία μπασκετική λίγκα του πλανήτη θα έχει την τιμητική της στη βραδιά με τον θρυλικό Λεμπρόν Τζέιμς να κρατά στα 39 του χρόνια τη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών (έχοντας στο πλευρό του την μόλις 20 ετών τενίστρια Κόκο Γκοφ η οποία θα γίνει η νεότερη σε ηλικία σημαιοφόρος των ΗΠΑ) ενώ ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ντένις Σρέντερ θα είναι σημαιοφόρος της γερμανικής ομάδας, μαζί με την τζουντόκα Άννα Μαρία Βάγκνερ.

Coco Gauff SHOCKED at been chosen as an Olympics flag bearer with LeBron James 🇺🇸 | #shorts



Οι οικοδεσπότες Γάλλοι – που θα ολοκληρώσουν την παρέλαση των αθλητών – παρέδωσαν τη σημαία της χώρας τους στα χέρια του ολυμπιονίκη κολυμβητή, Φλοράν Μανοντού και της δισκοβόλου Μελίνα Ρομπέρ Μισόν.

Ο 19χρονος πρόσφυγας από τη Συρία και το ζευγάρι από τη Ρουμανία

Ωστόσο, η λίστα των σημαιοφόρων της αποψινής τελετής έναρξης περιλαμβάνει και αθλητές που κουβαλούν πίσω τους πολλές μικρές ανθρώπινες ιστορίες:

O 19χρονος Γιάγια Αλ Γκοτάνι ήταν μόλις 7 ετών όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία. Μέλος εννεαμελούς οικογένειας ξεκίνησε να μαθαίνει τάε κβον ντο σε ηλικία 12 ετών. Το βράδυ της Παρασκευής θα είναι σημαιοφόρος της ομάδας των προσφύγων που θα κάνει την εμφάνισή της στο Σηκουάνα αμέσως μετά τη διέλευση της ελληνικής αποστολής.

H Ιονέλα και ο Μάριους Κόζμιουτς αποτελούν θρυλικές μορφές για την κωπηλασία της Ρουμανίας και θα είναι οι σημαιοφόροι της ολυμπιακής ομάδας στην τελετή έναρξης του Παρισιού. Τι άλλο τους συνδέει εκτός από την αγάπη τους για τα… κουπιά; Είναι παντρεμένοι από το 2017 και το βράδυ της Παρασκευής θα είναι το μοναδικό ζευγάρι σημαιοφόρων που θα εμφανιστεί στα νερά του Σηκουάνα.

Η συγκινητική παρουσία της Γιουλιμάρ Ρόχας

Ιδιαίτερα συγκινητική αναμένεται η εμφάνιση της Βενεζουέλας στην παρέλαση των αποστολών, καθώς η σημαία της χώρας θα βρίσκεται στα χέρια της μεγάλης άτυχης των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η κορυφαία τριπλουνίστρια όλων των εποχών, Γιουλιμάρ Ρόχας, δεν θα καταφέρει να διεκδικήσει ένα ακόμη μετάλλιο, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά στον αχίλλειο και δεν θα δώσει το παρών στους αγώνες. Παρ’ όλα αυτά η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας της Λατινικής Αμερικής δεν θέλησε να της στερήσει την ύψιστη τιμή της παρουσίας της στην τελετή έναρξης και τη διατήρησε ως σημαιοφόρο της.

Αμφίβολη ήταν και η συμμετοχή της Αριάνα Ερίγκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, αλλά για σαφώς πιο… ευχάριστους λόγους. Η κορυφαία αθλήτρια ξιφασκίας της Ιταλίας (κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων) έφερε πριν λίγους μήνες στη ζωή δίδυμα, και θα εκπροσωπήσει τις… μαμάδες όλου του κόσμου στην αποψινή τελετή καθώς όχι μόνο θα βρεθεί στο Παρίσι, αλλά θα είναι σημαιοφόρος της ιταλικής αποστολής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιλογή του Τομ Ντάλεϊ ως σημαιοφόρου της Μεγάλης Βρετανίας, όχι φυσικά λόγω των επιδόσεών του στις καταδύσεις (ο πρώτος Βρετανός καταδύτης με τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια στη συλλογή του), όσο της έντονης κοινωνικής του δραστηριότητας και φυσικά των σεξουαλικών του προτιμήσεων, που κατέκλυσαν σαν… χιονοστιβάδα τα media το 2013 όταν ανακοίνωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Tom Daley & Helen Glover are flag bearers for Team GB in the Olympics opening ceremony | Newsround

Εκτός από τις υπέροχες ανθρώπινες ιστορίες, κάθε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων πλημμυρίζει και από τη λάμψη θρυλικών μορφών του παγκόσμιου αθλητισμού που επιλέγονται να κρατήσουν τη σημαία της χώρας τους.

Ανάμεσά τους και “ήρωες” λιγότερο προβεβλημένων αθλημάτων στη χώρα μας, όπως η επιτραπέζια αντισφαίριση. Ο Κινέζος Μα Λονγκ θα είναι σημαιοφόρος της χώρας του και κουβαλά πίσω του μια καριέρα με μυθικά ρεκόρ, καθώς θεωρείται ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών στο πινγκ πονγκ. Ακόμη και… μπρεϊκντάνσερς θα δούμε σημαιοφόρους καθώς η Ιαπωνία παρέδωσε τη σημαία της χώρας στα χέρια του Σιγεκούκι Ναγκαράι (γνωστού και ως Skigekix) θέλοντας να αναδείξει τη σημασία του νέου ολυμπιακού αθλήματος!