Κάθε αθλητής πηγαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 με μεγάλους στόχους και όνειρα. Με... οδηγό το εθνόσημο στο στήθος που θέλει να εκπροσωπήσει με υπερηφάνεια για να δει την σημαία της χώρας του να κυματίζει ενώ βρίσκεται στο βάθρο και φυσικά για την προσωπική του ικανοποίηση με την σκληρή δουλειά που κάνει καθημερινά για να συμμετάσχει στο σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός.

Οι διακρίσεις παρ' όλα αυτά μπορούν να αποφέρουν και σημαντικά ωφέλη στον εκάστοτε ολυμπιονίκη. Από χρήματα, δοαμερίσματα, κουπόνια διακοπών, πίνακες ζωγραφικής μέχρι και... διαμάντια! Κάθε χώρα φυσικά έχει την δική της τακτική και φιλοσοφία. 

Για παράδειγμα, οι αθλητές που εκπροσωπούν τη Μαλαισία, το Μαρόκο ή τη Σερβία και κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 του Παρισιού θα λάβουν πάνω από 200.000 δολάρια από την κυβέρνηση ή την εθνική ολυμπιακή επιτροπή της χώρας τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η USA TODAY Sports για τις πληρωμές μεταλλίων.

Χρήματα, διαμερίσματα και... κουπόνια διακοπών

Πέρα από τη Μαλαισία, το Μαρόκο και τη Σερβία, τουλάχιστον άλλες έξι χώρες "χρυσώνουν" τους αθλητές με ένα ποσό άνω των 100.000 δολαρίων. Μάλιστα δεν είναι μόνο τα χρήματα, αφού κάποιες προφέρθουν κι άλλα προνόμια άλλης... φύσης όπως διαμερίσματα και κουπόνια διακοπών, ή επιπλέον χρήματα εάν ο αθλητής "σπάσει" ένα ολυμπιακό ρεκόρ

Απίστευτο κι όμως... αληθινό. Η Σιγκαπούρη είχε δηλώσει ότι θα πλήρωνε σε έναν αθλητή 1 εκατομμύριο δολάρια αν κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο. Η Κινεζική Ταϊπέι από την άλλη δήλωσε ότι θα δώσει στον μοναδικό χρυσό νικητή της, τον αρσιβαρίστα Hsing-Chun Kuo, με περίπου 716.000 δολάρια.


Η ανάγκη των εσόδων για τους αθλητές που το έχουν ανάγκη

Φυσικά, όλο αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση ιδιαίτερα για τους αθλητές των λιγότερο δημοφιλών ολυμπιακών αθλημάτων οι οποίοι έχουν ανάγκη από έσοδα μιας και οι συμφωνίες με τους χορηγούς είναι απογοητευτικές και τα χρήματα αλλά και τα προνόμια που μπορεί να έχουν, τους λύνουν αρκετά βιοποριστικά ζητήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Αμερικανού αθλητή κανόε καγιάκ, Νέβιν Χάρισον ο οποίος δήλωσε πως: "Αν είμαι πρώτος έναντι του τέταρτου σε αυτόν τον αγώνα, που είναι θέμα 3 δευτερολέπτων, αυτό καθορίζει σε ποιο διαμέρισμα θα ζήσω του χρόνου. Οπότε είναι μια πρόσθετη πίεση. Έχει να κάνει με το εάν θα πληρώσω τους λογαριασμούς μου ή όχι;".

Ο εν λόγω αθλητής έλαβε 37.500 δολάρια από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ για την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου στους Αγώνες του 2021, τα οποία ήταν ένα μέρος των 13,2 εκατομμυρίων δολαρίων που μοίρασε η Επιτροπή στους αθλητές για τις επιδόσεις τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και σε άλλες προκριματικές διοργανώσεις.


Οι χώρες που πληρώνουν ακόμη και αν ο αθλητής δεν κατακτήσει μετάλλιο

Υπάρχουν μάλιστα και χώρες οι οποίες πληρώνουν τους αθλητές τους ακόμη και δεν φέρουν στην χώρα κάποιο μετάλλιο. Για παράδειγμα, η Γερμανία προσφέρει χρήματα σε όποιον τερματίσει από την τέταρτη έως την όγδοη θέση.

 Από την άλλη, το Μαρόκο έχει μπόνους μεταλλίων για το χρυσό (200.525 δολάρια) και το αργυρό (125.328 δολάρια) αλλά προσφέρει επίσης μπόνους για κάθε θέση, μέχρι και για όσους αθλητές τερματίσουν στην τερματίσουν 32η θέση. Τονίζεται ότι υπάρχουν και χώρες που προσφέρουν διαφορετικά ποσα΄για τους νικητές μεταλλίων στα ομαδικά αγωνίσματα.

Διαμάντια, διαμερίσματα και... πίνακες από την Πολωνία

Αυτό που σίγουρα μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η Πολωνία η οποία γιορτάζει την 100η της επέτειο από την πρώτη της ολυμπιακή επίδοση. Και είπε να το γιορτάσει λιγάκι... παραπάνω. Θα λέγαμε με εντυπωσιακό τρόπο

Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε εκπρόσωπος της πολωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κάθε αθλητής που θα κατακτήσει μετάλλιο στο Παρίσι θα λάβει από 39.974 δολάρια (για χάλκινο) έως 64.958 δολάρια (για χρυσό) αλλά και... ένα επενδυτικό διαμάντι, ένα κουπόνι ταξιδιού για δύο άτομα αξίας περίπου 25.000 δολαρίων και "έναν πίνακα ζωγραφισμένο από σεβαστούς και ταλαντούχους Πολωνούς καλλιτέχνες".

Φοβερά είναι τα ωφέλη που θα έχουν οι νικητές του χρυσού μεταλλίου οι οποίοι θα έχουν επιπλέον προνομία καθώς θα τους γίνει... δώρο ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στη Βαρσοβία.

"Τα διαμερίσματα θα παραδοθούν στους ολυμπιονίκες στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026, οπότε δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία τους σήμερα. Θα πρόκειται για ένα νεόκτιστο ολυμπιακό συγκρότημα κατοικιών και όλοι οι πολωνοί ολυμπιονίκες θα ζουν στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών και μάλιστα στο ίδιο κτίριο", τόνισε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο εκπρόσωπος της πολωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.