Λίγα λεπτά μαγείας, ελάχιστα δευτερόλεπτα που χρειάζονται για να μεταφερθεί η φλόγα της ειρήνης σε κάθε γωνιά της Οικουμένης. Αν υπάρχει μια στιγμή που μένει στην ιστορία κατά τη διάρκεια των τελετών ενάρξεων των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτή δεν είναι άλλη από το άναμμα του βωμού που κοσμεί το κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο κάθε διοργάνωσης.

Στιγμές “μαγείας” που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους που τις παρακολούθησαν είτε από απόσταση αναπνοής, είτε καθισμένοι μπροστά σε έναν τηλεοπτικό δέκτη.

Στιγμές από τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που έμειναν στην ιστορία

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον θρυλικό Ισπανό παραουμπιονίκη της τοξοβολίας, Αντόνιο Ρομπόλο να ανάβει την ολυμπιακό φλόγα με το βέλος του, στην κορυφαία στιγμή σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων;

Barcelona 1992 Olympic Torch Lighting | Epic Olympic Moments


Ποιος δεν θυμάται τον μοναδικό Μοχάμεντ Άλι  να συγκλονίζει την ανθρωπότητα ανάβοντας το βωμό στην Ατλάντα το 1996 έχοντας ήδη διαγνωστεί με Πάρκινσον;

Muhammad Ali lights the the Olympic Flame at Atlanta 1996


Για όσους, βέβαια, ταυτίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με το θέαμα, η εικόνα που μας προσέφεραν οι Αυστραλοί το 2000 στο Σίνδεϊ με την Κάθι Φρίμαν να ανάβει την ολυμπιακή φλόγα μέσα στο νερό, ίσως να μην έχει μέτρο σύγκρισης.

Opening Ceremony - Sydney 2000 Olympics

Παρίσι 2024: Από Ζιντάν μέχρι... αστροναύτες

Πως θα ανάψει, άραγε, η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στην αποψινή τελετή έναρξης στο Σηκουάνα; Και κυρίως ποιος θα είναι ο “εκλεκτός” που θα τη μεταφέρει τελευταίος στο βωμό που έχει στηθεί στο Τροκαντερό, ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας;

Ο σκηνοθέτης, Τομά Ζουλί, και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της τελετής έναρξης κατάφεραν να διατηρήσουν μέχρι τελευταία στιγμή πολύ καλά κρυμμένο το πολυτιμότερο μυστικό της βραδιάς, παρά το γεγονός ότι οι πρόβες της τελετής είχαν πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με το παρελθόν, καθώς για πρώτη φορά το φαντασμαγορικό event δεν θα φιλοξενηθεί σε ένα περιφραγμένο στάδιο, αλλά στην καρδιά μιας πόλης!

Κανείς δεν ξέρει τι έχει σκαρφιστεί ο “δαιμόνιος” 42χρονος Γάλλος σκηνοθέτης και πως θα “μεταφέρει” την ολυμπιακή φλόγα από το Τροκαντερό στο βωμό του “Σταντ ντε Φρανς”. Επίσης ουδείς γνωρίζει το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τα βλέμματα της Υφηλίου πάνω του στην κορυφαία στιγμή της βραδιάς.

Θα είναι ο σπουδαίος Ζινεντίν Ζιντάν; Θα είναι η “βασίλισσα” του γαλλικού στίβου Μαρί Ζοζέ Περέκ; Θα είναι ο αγαπημένος πρωταγωνιστής του “Lupin”, Ομάρ Σάι; Θα είναι ο Γάλλος κοσμοναύτης, Τομά Πεσκέ;

Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα των υποψηφίων για το άναμμα του ολυμπιακού βωμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Υπομονή, λίγες ώρες ακόμη και τα… μυστικά του Σηκουάνα θα αποκαλυφθούν!