Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ξεκινούν και το μπάσκετ αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις. Το NBA δεσπόζει στη διοργάνωση με 50 αθλητές κάτι που κάνει δυσκολότερο το έργο του Λεμπρόν Τζέιμς και της παρέας του για να φτάσουν στο χρυσό μετάλλιο.

Αυτά που έκανε η Dream Team του 1992 δεν... γίνονται πλέον σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Πολλή συζήτηση έχει γίνει τους τελευταίους μήνες και μετά την προεπιλογή που υπήρξε από τον Στιβ Κερ για τους παίκτες που θα αποτελέσουν την ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, με τον Λεμπρόν Τζέιμς να είναι ο αρχηγός της... αγέλης.

Αρκετοί έσπευσαν να σχολιάσουν το γεγονός πως αυτή η ομάδα θα μπορούσε να συγκριθεί με την Dream Team του 1992, κάτι που όμως είναι... άδικο για την οποιαδήποτε ομάδα θέλει να φτάσει τα επίπεδα και τα ρεκόρ που έσπασε η ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν.

Michael Jordan Legendary Behind the Back Assist to Larry Bird! (USA vs CUBA 1992)


Οι περίπου 117 πόντοι μέσο όρο που πετύχαιναν ανά παιχνίδι και το γεγονός πως η μικρότερη(!) διαφορά πόντων που κέρδισαν σε αγώνα ήταν οι 32 κόντρα στην Κροατία στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να φτάσει κάποιος.

Η επιθετική συγκομιδή ίσως να μην είναι κάτι ακατόρθωτο, αλλά πλέον η διαφορά δυναμικότητας της Team USA σε σχέση με τους αντιπάλους της είναι πολύ μικρότερη, κάτι που αποδείχθηκε και στο Μουντομπάσκετ 2023, με τους Αμερικάνους να μένουν εκτός μεταλλίων.

Από 9 παίκτες που αντιμετώπισε από το NBA ο Μάικλ Τζόρνταν φτάσαμε στους 38 για τον Λεμπρόν Τζέιμς

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που δεν μπορούν να συγκριθούν οι δύο ομάδες είναι πως ο Μάικλ Τζόρνταν και η απίστευτη ομάδα του 1992 αντιμετώπισαν μόλις 9 παίκτες που αγωνίζονταν εκείνη την περίοδο στο NBA για τις αντίπαλες ομάδες.



Πλέον το ευρωπαϊκό κι όχι μόνο μπάσκετ έχει ανέβει... σκάλες στην ποιότητα και αυτόματα οι 9 αντίπαλοι γίνονται... 37 για τον Λεμπρόν Τζέιμς, με τον Καναδά μάλιστα να έχει τους 10 από τους 12 παίκτες του να αγωνίζονται στο θαυμαστό κόσμο του NBA, με τους Τζαμάλ Μάρεϊ και Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ να ξεχωρίζουν.

Οι διαφορές είναι τεράστιες, το ταλέντο μπορεί να υπάρχει στην Team USA, αλλά για να μπορέσει να κάνει αυτά που έγιναν το 1992 θα πρέπει να γίνουν όλα σωστά, να μην αφήσουν το πόδι από το γκάζι σε κανέναν σημείο του αγώνα ή πιο σωστά να μη... κατέβουν οι αντίπαλες ομάδες στο παρκέ.

Παίκτες όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Νίκολα Γιόκιτς και ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα δεν υπήρχαν τότε, αλλά ούτε τόσο δεμένες ομάδες όπως η Γερμανία - που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 - για να μπορέσουν να κοντράρουν την αδιανόητη παρέα των Μάικλ Τζόρνταν, Λάρι Μπερντ και Μάτζικ Τζόνσον.

Αναλυτικά οι αθλητές του NBA που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024


Καναδάς: Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ (Μινεσότα), Αρ Τζέι Μπάρετ (Τορόντο), Ντίλον Μπρουκς (Χιούστον), Λούγκουεντ Ντορτ (Οκλαχόμα), Σάι Γκλίτζιους-Αλεξάντερ (Οκλαχόμα), Τρέι Λάιλς (Σακραμέντο), Τζαμάλ Μάρεϊ (Ντένβερ), Άντριου Νίμπχαρντ (Ιντιάνα), Κέλι Όλνικ (Τορόντο), Ντουάιτ Πάουελ (Ντάλας)

Αυστραλία: Ντάισον Ντάνιελς (Ατλάντα), Ντάντε Έξουμ (Ντάλας), Τζος Γκίντεϊ (Σικάγο), Τζος Γκριν (Σάρλοτ), Τζο Ίνγκλς (Μινεσότα), Τζοκ Λάντεϊλ (Χιούστον)
Πατι Μιλς (Μαϊάμι), Ντουόπ Ριθ (Πόρτλαντ)

Γαλλία: Νικολά Μπατούμ (Κλίπερς), Μπιλάλ Κουλιμπαλί (Ουάσινγκτον), Εβάν Φουρνιέ (Ντιτρόιτ), Ρούντι Γκομπέρ (Μινεσότα), Βικτόρ Γουεμπανιαμά (Σαν Αντόνιο)

Γερμανία: Ντένις Σρέντερ (Μπρούκλιν), Ντάνιελ Τάις (Νέα Ορλεάνη), Φραντς Βάγκνερ (Ορλάντο), Μόρις Βάγκνερ (Ορλάντο)

Σερβία: Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Ατλάντα), Νίκολα Γιόκιτς (Ντένβερ), Νίκολα Γιόβιτς (Μαϊάμι), Βασίλιε Μίτσις (Σάρλοτ)

Ισπανία: Σάντι Αλντάμα (Μέμφις)

Ελλάδα: Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μιλγουόκι)

Βραζιλία: Γκάι Σάντος (Γκόλντεν Στέιτ)

Ιαπωνία: Ρούι Χατσιμούρα (Λέικερς)

Πουέρτο Ρίκο: Χοσέ Αλβαράδο (Νέα Ορλεάνη)

Νότιο Σουδάν: Τζεϊ Τι Θορ (Σάρλοτ)