Μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, ήρθε η ώρα για την αγωνιστική δράση, την πρώτη ημέρα της σπουδαιότερης αθλητικής διοργάνωσης. Η Ελλάδα, των 101 αθλητών, αξιώνει μερίδιο από την ολυμπιακή δόξα από την πρώτη ημέρα κιόλας.

Ο δρόμος προς αυτήν δεν θα είναι εύκολος, όμως οι δυνατότητες υπάρχουν.


Η πρώτη ημέρα περιέχει δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια για την εθνική Ελλάδος μπάσκετ και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πόλο Γυναικών, αλλά και ατομικά αγωνίσματα στα οποία οι Έλληνες αθλητές θα διεκδικήσουν την πρόκριση στον τελικό αρχικά.


Το πρόγραμμα παρουσιάζεται χρονικά.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, κωπηλασία: Στη μάχη ο Στέφανος Ντούσκος



Ο "χρυσός" ολυμπιονίκης του Τόκιο στο μονό σκιφ, Στέφανος Ντούσκος, μπαίνει στη μάχη νωρίς νωρίς με τα προκριματικά του αγωνίσματός τους. Θα είναι μια τιτάνια προσπάθεια. Ο Ντούσκος, μάλιστα, θα κωπηλατήσει από την πρώτη διαδρομή της πρώτης προκριματικής σειράς, που είναι προγραμματισμένη για τις 10:00 ώρα Ελλάδος το πρωί του Σαββάτου, 27 Ιουλίου.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cd6ogb6er5vl)


Συνολικά, 36 κωπηλάτες θα διεκδικήσουν την πρόκριση στα προημιτελικά μέσω έξι προκριματικών σειρών, αφού περνούν οι τρεις πρώτοι. Οι 18 θα συνεχίσουν. Ο αγώνας του Ντούσκου θα τραβήξει σε μάκρος εβδομάδας, μέχρι τους τελικούς της 2ης και της 3ης Αυγούστου.

Ο αθλητής: Στέφανος Ντούσκος (μονό σκιφ, κωπηλασία). Η ώρα: 10:00. Το κανάλι: ΕΡΤ1.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, κολύμβηση: Ντουντουνάκη για το απωθημένο, Δαμασιώτη και 4Χ100μ. ελεύθερο για την υπέρβαση


Στην κολύμβηση, η τρομερή παρουσία και τα 17 ελληνικά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου δημιουργούν προσδοκίες, βεβαίως τηρουμένων των αναλογιών.

Πλείστες υπερδυνάμεις του χώρου θα ανεβάσουν τον πήχη στο σημείο που θα είναι δύσκολο για τους Έλληνες κολυμβητές να ακολουθήσουν.

Στο πρώτο αγώνισμα της ημέρας, τα 100μ. πεταλούδα, που είναι προγραμματισμένα για τις 12:00, θα μετέχουν η Άννα Ντουντουνάκη και η Γεωργία Δαμασιώτη. Η δεύτερη έπιασε το χαμηλό όριο στο Ευρωπαϊκό και θα πάρει μέρος στη δεύτερη προκριματική σειρά και την έβδομη διαδρομή, με βάση το χρόνο της (57.74). Η Ντουντουνάκη, από τη μεριά της, δεν βρίσκεται πολύ μακριά με τα 57.62 ως καλύτερη φετινή επίδοση.

Παρ' όλα αυτά, δύο παράγοντες παίζουν ρόλο για τη Χανιώτισσα κολυμβήτρια. Ο πρώτος είναι ο τραυματισμός, η ρήξη έσω μηνίσκου στην ποδοκνημική, που την κράτησε εκτός φόρμας στον επίσημο αγώνα της, δηλαδή το Ευρωπαϊκό. Έτσι, η κατάστασή της δεν γίνεται να λογίζεται ως ενδεικτική, αφού αν είναι καλά, όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες ότι ένιωθε, μπορεί να κολυμπήσει πολύ πιο κάτω.

Συν τοις άλλοις, ο τελικός των 100μ. πεταλούδα είναι το απωθημένο της Ντουντουνάκη, αφού στο Τόκιο τον έχασε για έξι εκατοστά. Το 57.25 προ τριετίας παραμένει το πανελλήνιο ρεκόρ και η ίδια τόνισε στο parapolitika.gr ότι στόχος της είναι να το σπάσει. Αν αυτό γίνει, θα συνδυαστεί με την πρόκριση στον τελικό.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cd2g1lesh9o9)


Σε περίπτωση που οι Ελληνίδες κολυμβήτριες προκριθούν στα ημιτελικά, θα αγωνιστούν την ίδια ημέρα. Οι δύο ημιτελικές σειρές είναι προγραμματισμένες για τις 21:30.

Σε ό,τι αφορά την ομάδα 4Χ100μ. ελεύθερο, οι πιθανότητες πρόκρισής της στον τελικό του αγωνίσματός της είναι μειωμένες. Θα πρόκειται για ένα μικρό θαύμα αν στο δεύτερο ημιτελικό της 27ης Ιουλίου (13:30), που οι Στέργιος Μπίλας, Ανδρέας Βαζαίος, Κριστιάν Γκολομέεβ και, πιθανότατα, Οδυσσέας Μελαδίνης θα κολυμπήσουν στη δεύτερη διαδρομή, μπορέσουν να παράγουν έναν από τους οκτώ καλύτερους χρόνους στους συνολικά 16 που λογικά θα γίνουν.

Το 3.13.73, με το οποίο κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου, θα ήταν ο 11ος καλύτερος χρόνος στο Τόκιο, ωστόσο σε απογευματινούς προκριματικούς. Οι Έλληνες σπρίντερ, πάντως, έχουν βάλει ένα δεκαήμερο προπόνησης σε ειδική προετοιμασία στην Αλεξανδρούπολη.

Αν περάσουν, πάντως, η ελληνική κολύμβηση θα πετύχει τον πρώτο τελικό της την πρώτη ημέρα. Ο τελικός των 4Χ100μ. ελεύθερο, που έχει δώσει μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι προγραμματισμένο να κλείσει το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας στο τουρνουά κολύμβησης, στις 22:44.

Οι αθλήτριες: Άννα Ντουντουνάκη, Γεωργία Δαμασιώτη (100μ. πεταλούδα, κολύμβηση). Οι ώρες των προκριματικών: 12:02, 12:04. Οι ώρες των ημιτελικών: 21:30, 21:32. Το κανάλι: ΕΡΤ2. 

Οι αθλητές: Στέργιος Μπίλας, Ανδρέας Βαζαίος, Κριστιάν Γκολομέεβ, Οδυσσέας Μελαδίνης ή Παναγιώτης Μπολάνος (4Χ100μ. ελεύθερο, κολύμβηση). Η ώρα του ημιτελικού: 13:31. Η ώρα του τελικού: 22:44. Το κανάλι: ΕΡΤ2. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, ενόργανη γυμναστική: Με σημάδι την 4η Αυγούστου


Ο Λευτέρης Πετρούνιας, από τη μεριά του, δεν έχει άλλο στόχο από την πρόκριση στον τελικό των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική, αφού το μεσημέρι της 27ης Ιουλίου (13:20), θα έχει το πρόγραμμά του στον προκριματικό.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22fon3ehqg1)


Έχει βάλει σημάδι την 4η Αυγούστου, ως εκ τούτου με την παρουσία του στον πρώτο από τους τρεις ομίλους των προκριματικών στους κρίκους, στο "Μπερσί", θέλει να πάρει την πρόκριση και συγχρόνως να εκφοβίσει τους αντιπάλους τους. Προσφάτως ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης, τόνισε ότι δεν πονάει και είναι σε σταθερή κατάσταση.

Ο Πετρούνιας θα κάνει μία προσπάθεια στους κρίκους προκειμένου να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι δύο πρώτες ημέρες της ενόργανης στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν δίνουν μετάλλια, αλλά προκρίσεις στα ατομικά αγωνίσματα και στο σύνθετο ατομικό, μαζί με το ομαδικό.

Ο αθλητής: Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι, ενόργανη γυμναστική). Η ώρα του προκριματικού: 13:20. Το κανάλι: ΕΡΤ3. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, σκοποβολή: Κορακάκη και Μόσχη "κοιτάζουν" τελικό στα 10μ. πιστόλι

Η Άννα Κορακάκη και η Χριστίνα Μόσχη έχασαν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς έπρεπε να μείνουν συγκεντρωμένες στο στόχο τους, ο οποίος βρίσκεται στο Σατορού. Οι δύο σκοποβόλοι θα μετέχουν μαζί στον προκριματικό των 10μ. πιστόλι, μια "μάχη" η οποία αρχίζει στις 13:30 της 27ης Ιουλίου.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cnozmxnjsvdd)

Ο αριθμός των αθλητριών που λαμβάνουν μέρος είναι μεγάλος, 52, με μόλις οκτώ να παίρνουν την πρόκριση. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι γίνεται ροτέισον και κάθε σκοποβόλος έχει έξι προσπάθειες, μέσω των οποίων βγαίνει το άθροισμα, με το μεγαλύτερο σύνολο να υπερτερεί, αντιλαμβάνεται το χρονικό διάνυσμα που θα τραβήξει αυτός ο προκριματικός, ώστε να βγουν οι οκτώ που θα ψάξουν μετάλλιο το μεσημέρι (12:00) της 29ης Ιουλίου.

Η Κορακάκη. που είναι 27η στη σειρά, το έχει ξανακάνει δις με επιτυχία, το 2016 και το 2021, ενώ για τη Μόσχη, η οποία είναι 40ή, είναι η πρώτη συμμετοχή.

Οι αθλήτριες: Άννα Κορακάκη, Χριστίνα Μόσχη (10μ. πιστόλι, σκοποβολή). Η ώρα του προκριματικού: 13:30. Το κανάλι: Δεν έχει μετάδοση. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, τένις: Ξεκινά το ταξίδι του ο Τσιτσιπάς

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που στο Παρίσι θα είναι... τριπλοθεσίτης, με συμμετοχή στο μονό Ανδρών, το διπλό Ανδρών και το μικτό διπλό, έμαθε τον αντίπαλό του στον πρώτο γύρο, αλλά όχι και την ώρα που θα παίξει. Ο Τσιτσιπάς θα τεθεί αντιμέτωπος στο κορτ "Σιμόν Ματιού", το τρίτο σε σειρά και σημασία στο Roland Garros, με τον Βέλγο Ζιζού Μπεργκς, που είναι το νούμερο 87 στην παγκόσμια κατάταξη.

Το παιχνίδι τους θα είναι το τρίτο στη σειρά του τρίτου κορτ, ενώ πριν τη δική τους αντάμωση υπάρχουν δύο για το απλό Γυναικών, με προγραμματισμένη ώρα έναρξης τις 13:00. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα παιχνίδια στο ολυμπιακό τουρνουά κρίνονται στα δύο σετ.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2ucx09resd5)


Σε αυτήν την περίπτωση η επιφάνεια είναι χωμάτινη, η οποία του αρέσει. Ο Τσιτσιπάς είχε λάβει μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020, στο Τόκιο, όπου τον απέκλεισε στον τέταρτο γύρο ο Γάλλος Ουγκό Ουμπέρ.

Ο αθλητής: Στέφανος Τσιτσιπάς (απλό Ανδρών, τένις). Η ώρα του παιχνιδιού: Απροσδιόριστη (τρίτο παιχνίδι στη σειρά, αρχίζουν στις 13:00). Το κανάλι: ΕΡΤ Sports2. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, πόλο Γυναικών: Απέναντι στο θηρίο, σε ματς... ανάγνωσης

Η εθνική ομάδα πόλο Γυναικών επιστρέφει σε Ολυμπιακούς Αγώνες ύστερα από 16 χρόνια, συγκεκριμένα τις 15 Αυγούστου 2008, όταν ηττήθηκε 10-4 από την Ουγγαρία στο Πεκίνο.

Υπάρχουν ειδοποιοί διαφορές με τότε, αφού ο όμιλος είναι πλέον πέντε ομάδων (αντί τεσσάρων) και τα συγκροτήματα 10 (αντί οκτώ).


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyfc3c851rs9)


Ουσιαστικά, σε τέσσερα παιχνίδια η "γαλανόλευκη" χρειάζεται μία νίκη για να προκριθεί στα προημιτελικά. Όσο παθιασμένα και να μπουν οι διεθνείς στην πισίνα του Κέντρου Υγρού στίβου για να παίξουν με τις ΗΠΑ (27/7-16:35) για την πρεμιέρα τους στο β' όμιλο, δεν είναι αυτό το παιχνίδι που υπολογίζουν για να κάνει τη διαφορά.

Οι Αμερικανίδες έχουν κατακτήσει τα τρία τελευταία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και είναι το μεγάλο φαβορί για το τέταρτο, ώστε να γίνουν οι πρώτες που θα τα καταφέρουν σε επίπεδο Ανδρών και Γυναικών. Η Εθνική θα χρειαστεί το χρόνο της μέσα στο τουρνουά, οπότε αυτό το παιχνίδι θα είναι ανάγνωσης, όχι, όμως, και αδιαφορίας, μια και πρόκειται για μια υπέροχη επιστροφή.

Η ομάδα: Εθνική Ελλάδος πόλο Γυναικών. Ο αντίπαλος και η ώρα του παιχνιδιού: ΗΠΑ, 16:35. Το κανάλι: ΕΡΤ2. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, μπάσκετ Ανδρών: Κόντρα σε πλειάδα NBAers

Από το 2008, και εκείνον τον κατηραμένο προημιτελικό της 20ής Αυγούστου με την Αργεντινή (80-78), έχει να παίξει σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η εθνική Ελλάδος μπάσκετ Ανδρών.

Η "γαλανόλευκη" βρίσκεται στον "όμιλο του θανάτου", με Καναδά, Ισπανία και Αυστραλία και το παιχνίδι με τους Βορειοαμερικανούς (27/7-22:00) θα κρίνει πολλά για την οικονομία του.

Οι Καναδοί έχουν... σχεδόν δεκάδα πολύ καλών παικτών NBA, με τον Τζαμάλ Μάρεϊ, τον Σέι-Γκίλτζιους Αλεξάντερ, τον Ντίλον Μπρουκς, τον Αρ Τζέι Μπάρετ, τον Κέβιν Ολίνικ, τον Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ, τον Λου Ντορτ, τον Ντουάιτ Πάουελ και τον Τρέι Λάιλς.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2k8kmv6sv8h)


Η Εθνική δεν μπορεί να κάνει συντήρηση σε έναν όμιλο τεσσάρων ομάδων, από τον οποίο περνούν οι τρεις, αλλά πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα της δοθεί, στο λελογισμένο και ως πιο δύσκολο παιχνίδι του α' ομίλου. Οι δύο πρώτοι και οι δύο καλύτεροι τρίτοι των τριών ομίλων περνούν στα προημιτελικά.

Η ομάδα: Εθνική Ελλάδος μπάσκετ Ανδρών. Ο αντίπαλος και η ώρα του παιχνιδιού: Καναδάς, 22:00. Το κανάλι: ΕΡΤ1.