Η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού ξεκίνησε με την Τελετή έναρξης να ικανοποιεί κάποιους κι άλλους να τους αφήνει... παραπονεμένους. Στην πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ξεχωρίζει η αναμέτρηση της Ελλάδας κόντρα στον Καναδά στο τουρνουά μπάσκετ που αναμένεται αμφίρροπο.

Τζάμπολ στο τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Το μεγαλύτερο ραντεβού του καλοκαιριού είναι εδώ και είναι στα καλύτερα του. Το τουρνουά μπάσκετ αρχικά στη Λιλ και στη συνέχεια στο Παρίσι αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα του κοινού, έχοντας τις καλύτερες συστάσεις πριν καν ξεκινήσει η διοργάνωση.

Τα εντυπωσιακά παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν στα Προολυμπιακά τουρνουά με την Ελλάδα να είναι η μεγάλυτερη νικήτρια σε εκείνο του ΣΕΦ και τις Ισπανία, Βραζιλία και Πουέρτο Ρίκο να ακολουθούν ήταν το... πρόγευμα για κάτι πολύ δυνατό που ακολουθεί.

Στα παρκέ της Γαλλίας θα βρεθούν παίκτες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο NBA κι όχι μόνο, δημιουργώντας ένα σύνολο που κάθε θεατής θα ήθελε να δει άσχετα από ποια χώρα είναι ή ποια ομάδα είναι τελικά αυτή που υποστηρίζει.

Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ του Αντετοκούνμπο και ο δύσκολος όμιλος

Αν δεν παινέσουμε το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει λέει ο σοφός λαός, οπότε δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας με τους αστέρες που βρίσκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 με τον δικό μας Γιάννη Αντετοκούνμπο που ήταν και ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στην Τελετή έναρξης στο Σηκουάνα.

Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς προέρχεται από εξαιρετική χρονιά στο NBA όσον αφορά τις δικές του επιδόσεις, μιας και η ομάδα του αποκλείστηκε πρόωρα από τη φετινή έκπληξη του πρωταθλήματος, Ιντιάνα Πέισερς που έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Ανατολής.

Ο "Greek Freak" επέστρεψε στην Εθνική Ελλάδος μπάσκετ και με τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο ήταν ουσιαστικός και πολύ χρήσιμος λειτουργώντας πολλές φορές σαν σκαλοπάτι στα σχέδια του ομοσπονδιακού προπονητή, ενώ το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως χαίρεται πραγματικά την παρουσία του στην "Επίσημη Αγαπημένη".

Η Ελλάδα δεν θα έχει εύκολο έργο στον όμιλο της, καθώς θα βρει απέναντι της τον Καναδά των 10 παικτών που αγωνίζονται στο NBA στην πρεμιέρα της στη διοργάνωση (27/07 - 22:00) και στη συνέχεια κατά σειρά την πάντα υπολογίσιμη Ισπανία (30/07 - 12:00) αλλά και την Αυστραλία (02/08 - 14:30) που είναι έτοιμη να κάνει την έκπληξη.

Μπορεί τα προγνωστικά να μην είναι υπέρ της Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης και οι παίκτες του έχουν αποδείξει περίτρανα στο παρελθόν πως αν τους υποτιμήσεις επειδή είναι το αουτσάιντερ σίγουρα στο τέλος της διαδρομής θα το... πληρώσεις ακριβά!

Δεν είναι... Dream Team αλλά έχει τα φόντα να γίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Δεν θα μπορούσε να μη γίνει ειδική μνεία στην απίστευτη ομάδα που κατεβάζουν οι ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, με τον Λεμπρόν Τζέιμς να δείχνει από τα φιλικά πως δεν... αστειεύεται και πως ο μοναδικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο.

Έχει δίπλα του παίκτες όπως ο Στεφ Κάρι και ο Κέβιν Ντουράντ - που είναι αμφίβολος για την πρεμιέρα - οι οποίοι μπορούν να πάρουν ένα παιχνίδι μόνοι τους αλλά και αστέρες σε μικρότερη ηλικία που "λάμπουν" τα τελευταία χρόνια στον θαυμαστό κόσμο του NBA.

Ο Στιβ Κερ δεν έχει καταφέρει να ενώσει τα κομμάτια του... παζλ όπως θα ήθελε και οι εμφανίσεις της Team USA στα φιλικά προετοιμασίας ήταν άσχημες, αλλά ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς έχει τον τρόπο να κάνει την ομάδα αυτή να θυμίσει την... Dream Team του 1992.

Τα κομμάτια υπάρχουν, "μεταγραφές" έγιναν με τον Τζοέλ Εμπίντ να απαρνιέται τελευταία στιγμή τη Γαλλία για τους Αμερικάνους και ο "Βασιλιάς" είναι ο ηγέτης που θέλει κάθε προπονητής να έχει στα χέρια του για να φτάσει στην επιτυχία ενός χρυσού μεταλλίου.

Η "έτοιμη" από πέρσι Γερμανία και ο Γιόκιτς που κάτι χρωστάει στη Σερβία

Δεν θα μπορούσε κανένας να ξεγράψει την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία, η οποία με τον Γκόρντον Χέρμπερτ στον πάγκο της έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στο Μουντομπάσκετ 2023 και έχει θα έλεγε κανείς τη μεγαλύτερη συνοχή σαν ομάδα, μιας και οι διαφοροποιήσεις στο ρόστερ είναι ελάχιστες.
 
Δεν είναι τυχαίο πως άλλωστε την παρουσιάζουν σα δεύτερο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, καθώς έχει όλα τα στοιχεία να πρωταγωνιστήσει, με τον "τρελό" στην περιφέρεια, Ντένις Σρέντερ να μοιράζει να σκοράρει και να... εκνευρίζει με το δικό του μοναδικό τρόπο τους αντιπάλους του.

Βλέποντας κανείς βέβαια την ομάδα των Σέρβων θα αντιλαμβανόταν πως οι "πλάβι" έχουν μία τεράστια ευκαιρία και λόγω κληρώσεων να φτάσουν στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και να διεκδικήσουν την πρωτιά απέναντι στις ΗΠΑ σ' έναν αγώνα που θα λήξει... 130-128.

Εκείνος που ξεχωρίζει είναι αναμφίβολα ο Νίκολα Γιόκιτς, με τον MVP του NBA των προηγούμενων χρόνων να κάνει τα απλά χωρίς ουσιαστικά να κουράζεται. Έχει στηθεί η ομάδα πάνω του με παίκτες που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του και θα τρέξουν όσο δεν το κάνει εκείνος.

Ο "Joker" έχει δίπλα του μία ομάδα με παίκτες που έχουν πρωταγωνιστήσει στη Euroleague αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και με σωστή καθοδήγηση από τον Πέσιτς μπορούν να κάνουν το "μπαμ" που έμεινε ανολοκλήρωτο πέρσι και να πάρουν την πρωτιά.

Ο Γουεμπανιάμα που θέλει το χρυσό και οι... εκπλήξεις που θα κυνηγήσουν το "θαύμα"

Αναφορικά με τις ομάδες που μπορούν να κάνουν την έκπληξη βάση του ρόστερ τους, σίγουρα ξεχωρίζει η οικοδέσποινα Γαλλία, με τον Βίκτορ Γουεμπανιάμα να ηγείται των "τρικολόρ" που έδειξαν στα φιλικά προετοιμασίας τους πως ακόμη δεν έχουν βρει το ρυθμό τους.

Έχουν παίκτες με τεράστια εμπειρία όπως οι Ντε Κολό, Φουρνιέ και Γκομπέρ αλλά προς ώρας δεν έχουν καταφέρει να "δέσουν" σαν ομάδα. Ο Γουεμπανιάμα - που είναι θαύμα της φύσης - έχει υποσχεθεί στους συμπατριώτες του το χρυσό μετάλλιο, αλλά αν δεν παίξουν μπάσκετ ούτε... τετράδα δε θα μπουν.

Για το τέλος αφήσαμε τις ομάδες τις ομάδες που ανήκουν στον όμιλο της Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ, με τον Καναδά να έχει ήδη στο παλμαρέ του το χάλκινο μετάλλιο στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και είναι ακόμη πιο ενισχυμένος με τον Τζαμάλ Μάρεϊ να δίνει το παρών.

Εντυπωσιακή ομάδα έχει η Αυστραλία που βασίζεται σε έμπειρους παίκτες με πολλά χρόνια στο NBA όπως ο Μιλς και ο Ινγκλς, αλλά και παίκτες με τεράστιο ταλέντο όπως ο Γκίντεϊ που έκανε φοβερά πράγματα με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ τη χρονιά που ολοκληρώθηκε.

Θα μπορούσε να ξεγράψει κανείς την Ισπανία; Τους "φούριας ρόχας" που έχουν τέτοια παράδοση σε μεγάλες διοργανώσεις και έναν προπονητή που τους έχει οδηγήσει σε τεράστιες επιτυχίες. Ο Σκαριόλο μπορεί να μετατρέψει τον Χουάντσο Ερναγκόμεθ σε... Μπο Κρουζ και τον Γουίλι σε... Πάου Γκασόλ.

Δεδομένα θα παρακολουθήσουμε ωραίο μπάσκετ και πολύ θεάμα και γιατί όχι στο τέλος η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ μέσα από την άμυνα της να μην κατακτήσει ένα μετάλλιο. Ίδωμεν. Το τουρνουά μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 ξεκινάει και να είστε έτοιμοι για όλα.