Ένα ατελείωτο πάρτι όχι μόνο στις όχθες του Σηκουάνα, αλλά και στις… θάλασσες των social media με χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο να αξιολογούν κάθε λεπτομέρεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Σιγά μην αποτελούσαμε εξαίρεση στον κανόνα οι Έλληνες. Άλλωστε το… κουτσομπολιό ρέει στις φλέβες μας!

Ενδεχομένως να ζήσαμε το βράδυ της Παρασκευής την τελετή έναρξης που δίχασε όσο καμία άλλη κοινό και κριτικούς, με τις εμπνεύσεις του σκηνοθέτη Τομά Ζουλί και των υπευθύνων ενός σπάνιου – και δύσκολα υλοποιήσιμου event – είτε να γνωρίζουν την αποθέωση, είτε να… τρώνε κράξιμο σε πολλές διαφορετικές γλώσσες.

Τι λέτε να επιχειρήσουμε μια μίνι αξιολόγηση της βραδιάς με την οποία άνοιξαν με κάθε επισημότητα οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες... έστω κι αν οι αγώνες ξεκίνησαν με την Ολυμπιακή σημαία ανεβασμένη στον ιστό... από την ανάποδη; Σαν… άλλη Eurovision παίρνουμε χαρτί και μολύβι και βαθμολογούμε τις στιγμές της  τελετής ξεκινώντας από το… απόλυτο μηδενικό και φτάνοντας στο απόλυτο δεκάρι μιας νύχτας που, αν μη τι άλλο, θα συζητιέται και πολλά χρόνια!

0: Μα, καλά… στρουμφάκι ο θεός Διόνυσος;

Ίσως να μην ήταν η χειρότερη στιγμή της βραδιάς (ναι, υπήρχαν και χειρότερες), ωστόσο είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ο θεός Διόνυσος ως άλλος… μπάρμπα Στρουμφ; Πάλι καλά που δεν είδαμε τον Δία σε ρόλο… Δρακουμέλ!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2zqn44nhtjl)

1: Ένα σκέπαστρο ρε παιδιά…

Έβλεπες στην εξέδρα των επισήμων αρχηγούς κρατών να είναι… μούσκεμα σαν τα παπιά, και αναρωτιόσουν “μα είναι δυνατόν να μην έχουν προβλέψει οι διοργανωτές το ενδεχόμενο κακοκαιρίας στο Παρίσι τη βραδιά της τελετής έναρξης”; Είπαμε να ζήσουμε τους πιο οικολογικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά οι μισοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί που βρέθηκαν στις όχθες του Σηκουάνα θα έχουν σήμερα… πλευριτωθεί!  Χάθηκε ο κόσμος να τοποθετηθούν κάποια σκέπαστρα στις κερκίδες;

infantino_vroxi_teleti_enarxis

2: Το πιο ασυγχρόνιστο καν καν!

Παρίσι, Μουλέν Ρουζ, καμπαρέ… ε, θα περιμέναμε αν μη τι άλλο από τους Γάλλους να μας προσφέρουν το πιο εντυπωσιακό καν καν που έχουμε απολαύσει ποτέ. Αντ’ αυτού είδαμε μια… παρωδία του περίφημου χορού της εργατικής τάξης που προκάλεσε ποικίλα σχόλια διεθνώς στα social media και όχι άδικα!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2zoe4p45bj5)

3: Λογοδιάρροια μέσα σε καταιγίδα

Ίσως η πιο… εξαντλητική στιγμή της βραδιάς. Να βλέπεις χιλιάδες αθλητές να αναμένουν καρτερικά την κορύφωση του event με το άναμμα του ολυμπιακού βωμού, να έχουν μείνει απροστάτευτοι στη βροχή για 4 ώρες και να έχεις δύο παράγοντες να μιλούν ακατάπαυστα για… είκοσι λεπτά. Μεγάλο φάουλ, τόσο από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, όσο και από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, Τόνι Εστανγκέ. Πάλι καλά που ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν… σφιχτός και λιγομίλητος! Ειδικά ο Εστανγκέ το κοριτσάκι που του κράταγε για... ένα τέταρτο την ομπρέλα μέχρι να τελειώσει την ομιλία του δεν το λυπήθηκε; 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2zrf9jftqht)

4: Η υπερβολική ανάδειξη της ισότητας

Οι Γάλλοι διοργανωτές επιχείρησαν να αναδείξουν καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής την αξία της ισότητας. Άλλες στιγμές το πέτυχαν και άλλες… υπερέβαλλαν σε ενοχλητικό βαθμό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2zpkb745xqp)

5: Πως είναι δυνατόν να χάσεις κοτζάμ Αντετοκούνμπο;

Η είσοδος της Ελλάδας στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί παραδοσιακά μια από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς, καθώς η χώρα μας είναι εκείνη που ιστορικά ανοίγει την παρέλαση των αθλητών. Πως στα κομμάτια κατάφεραν ο Ζουλί και οι συνεργάτες του σε μια τηλεοπτική παραγωγή εκατομμυρίων να… χάσουν από το πλάνο τους έναν αστέρια του ειδικού βάρους και του ύψους του Γιάννη Αντετοκούνμπο, κανείς δεν ξέρει. Θαρρείς και παρακολουθούσαμε εκείνη τη στιγμή… κάλυψη ερασιτεχνικού αγώνα ποδοσφαίρου με μονοκάμερο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2znnla0bsjl)

6: Η παρέλαση στον Σηκουάνα

Πάμε, όμως, σιγά-σιγά και στις άκρως πετυχημένες έως… μαγικές εμπνεύσεις των Γάλλων. Η παρέλαση των αθλητών στο Σηκουάνα με πλοιάρια θα μνημονεύεται για δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία δυσκόλεψε πολύ το όλο εγχείρημα. Ήταν μια εικόνα διαφορετική, αλλά ομολογουμένως άκρως εντυπωσιακή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2zqiz55i5vd)

7: Το φλεγόμενο πιάνο στα νερά του ποταμού

Οι Γάλλοι επιχείρησαν να “παντρέψουν” αρμονικά πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής για να συνοδεύσουν τις εκδηλώσεις της βραδιάς. Μέχρι και μουσική heavy metal ακούστηκε για πρώτη φορά σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων. Επιτρέψτε μας, απλά να ξεχωρίσουμε, την εμφάνιση του φλεγόμενου πιάνου στα νερά του Σηκουάνα ως μια από τις κορυφαίες στιγμές του τετράωρου σόου με την ερμηνεία του Imagine του Τζον Λένον να είναι σαγηνευτική!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2zqsezp5yft)

8: Το σόου στον πύργο του Άιφελ

Η αλήθεια είναι ότι αν υπάρχουν… σοβαρές ενστάσεις για τις 3,5 ώρες της τελετής που παρουσίασαν οι Γάλλοι, δύσκολα βρίσκεις άνθρωπο να μην έχει μαγευτεί από τον επίλογο της βραδιάς. Η έμπνευση των διοργανωτών να χρησιμοποιήσουν τον Πύργο του Άιφελ ως φόντο της κορύφωσής της ήταν απλά μαγική!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2zs1w17ufdt)
9: Το αερόστατο που μας ταξίδεψε στον ουρανό

Η έμπνευση του Ζουλί να μεταφέρει την ολυμπιακή φλόγα στον ουρανό του Παρισιού με τη βοήθεια αερόστατου θερμού αέρος πέρασε στην ιστορία ως μια από τις κορυφαίες στιγμές που έχουμε ζήσει σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων. Και ενδεχομένως, μάλιστα, να έσβησε μονοκονδυλιά κάθε άλλη… ανορθογραφία της βραδιάς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2zs5syoh5ih)
10: Η στιγμή που ανατρίχιασε ολόκληρος ο πλανήτης

Είναι πολύ δύσκολο να περιγραφούν με λέξεις τα συναισθήματα που κυρίευσαν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη στιγμή που η Σελίν Ντιόν έκανε την εμφάνισή της στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ. Εδώ αφήνεις κάτω μολύβια, στιλό, πληκτρολόγια και αφήνεις την εικόνα να σε ταξιδέψει. Μια ανατριχιαστική στιγμή που είναι αδύνατον να αποδοθεί με απλές προτάσεις, όσο πλούσιο κι αν είναι το ελληνικό λεξιλόγιο!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2zshxucmim9)