Αν δεν γνωρίζαμε ότι ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έδιναν επίσημα (και μάλιστα εξαιρετικά σοβαρά) παιχνίδια για τους προκριματικούς γύρους των διοργανώσεων της UEFA, ενδεχομένως να πιστεύαμε ότι συμμετείχαν σε ένα ιδιότυπο ποδοσφαιρικό reality show στο οποίο νικητής αναδεικνύεται εκείνος που θα παρουσιάσει στο κοινό το κορυφαίο… blooper της σεζόν.

Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς; Από το αδιανόητο πέναλτι που υπέπεσε ο Κουλιεράκης τρακάροντας με τον Κοτάρσκι; Από το αυτογκόλ του Βίντα; Από τις γκάφες του Στρακόσα και των στόπερ του Παναθηναϊκού 24 ώρες αργότερα;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2y0uevbdcyh)

Είχαμε, δεν είχαμε πάντως καταφέραμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο να μετατρέψουμε τρία τουριστικά ταξίδια σε αγχωτικές ρεβάνς! Κι όλα αυτά εξαιτίας της εξοργιστικής έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης και μιας ακόμη πιο εκνευριστικής επίδειξης αλαζονείας που εμφάνισαν οι ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου, του Αλμέιδα και του Αλόνσο στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν, απέναντι σε εξαιρετικά αδύναμους αντιπάλους.

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δεν έχουν καμία δικαιολογία!

Και καλά, για τον ΠΑΟΚ να βρούμε καμιά δικαιολογία δεδομένου ότι η γκάφα του Κουλιεράκη οφείλεται περισσότερο σε λανθασμένο “διάβασμα” της φάσης, ενώ και η Μπόρατς Μπάνια Λούκα δεν παύει να είναι πρωταθλήτρια Βοσνίας, άρα… όχι για πέταμα!

Για την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό ειλικρινά τα λόγια στερεύουν. Αν κάποια από τις ελληνικές ομάδες την… πατήσει την επόμενη εβδομάδα και αποκλειστεί θα περιγράφουμε ένα ιστορικό φιάσκο, ισόβαρο με τα μεγαλύτερα βατερλό του ελληνικού ποδοσφαίρου στα κύπελλα Ευρώπης. Λογικά θα αποφύγουμε το κάζο, αλλά η νοοτροπία των ομάδων μας προσφέρεται για μαζικό… τράβηγμα αφτιών σε Νέα Μεσημβρία, Κορωπί και Σπάτα.

Γιατί οι τρεις παρθενικές επίσημες εμφανίσεις των ομάδων μας στην εκκίνηση της σεζόν, συνδέονται από ένα κοινό χαρακτηριστικό: Το… καβάλημα του καλαμιού! Θαρρείς και πιστέψαμε ξαφνικά ότι γίναμε κάποια υπερδύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, εμπνευσμένοι από την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό. Αντί να αποτελεί η σοβαρότητα των “ερυθρόλευκων” στην τελική ευθεία της περσινής τους διαδρομής παράδειγμα προς μίμηση, είδαμε ομάδες να προσφέρουν απλόχερα το φιλί της ζωής σε αντιπάλους τους, βοηθώντας τους να πιστέψουν ότι μπορούν να φτάσουν σε μια ιστορική υπέρβαση.

Σοβαρότης... μηδέν και από τις τρεις ελληνικές ομάδες

Πάλι καλά που δεν γνωρίσαμε κάποια απρόσμενη απώλεια βαθμών στη μάχη για τη συνεχή “αναρρίχησή” μας στο ranking της UEFA. Αποδείχτηκε, πάντως, και στο χορτάρι αυτό που διαφαινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, όταν οι ελληνικές ομάδες άφηναν το χρόνο να κυλά αργά και χαλαρά πετώντας… φελούς στο άδειο μεταγραφικό τους βαρέλι.

Καμιά ομάδα δεν αντιμετώπισε με σοβαρότητα τουλάχιστον τα παιχνίδια του δεύτερου προκριματικού γύρου. Τόσο στον ΠΑΟΚ, όσο και στην ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό θεωρούσαν ότι εύκολα ή δύσκολα “η δουλειά θα γίνει”. Και επειδή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα γραφεία και τα αποδυτήρια μιας ομάδας δεν μένει ποτέ απαρατήρητη από τους ποδοσφαιριστές, είδαμε Τετάρτη και Πέμπτη ομάδες “τρεις λαλούν και… τρεις χορεύουν” να μετατρέπουν περιπάτους σε αμφίρροπες αναμετρήσεις. Και γι’ αυτό το φαινόμενο έχουν τεράστια ευθύνη και οι τρεις προπονητές.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2yvkvrhzv8h)

Λουτσέσκου, Αλμέιδα και Αλόνσο καλούνται πλέον να εντάξουν άμεσα σε φουλ ρυθμούς τόσο τα καλοκαιρινά τους μεταγραφικά αποκτήματα, όσο και τους παίκτες που αγωνίστηκαν στο Euro γιατί από τις επόμενες εβδομάδες ο δείκτης δυσκολίας των ευρωπαϊκών τους αναμετρήσεων ολοένα και θα πολλαπλασιάζεται.

Και έτσι όπως τα έκαναν… σαλάτα στα πρώτα τους παιχνίδια, οι τρεις ελληνικές ομάδες προσέθεσαν έξτρα πίεση και άγχος ακόμη και σε τρεις ρεβάνς που έπρεπε να έχουν λάβει τη μορφή προπονητικών αγώνων. Τώρα, με μόλις ένα γκολ πλεονέκτημα κάβα στις αποσκευές τους, ας ελπίζουμε να μην τιμωρηθούν για τις τάσεις αυτοχειρίας που επέδειξαν!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".