Το παραμύθι του Τετέ, του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού, αρχίζει να εκτυλίσσεται το 2000, συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου όταν οι γονείς του, η μητέρα του Ροσάντζελα Καρντόζο και ο πατέρας του Λουίς Εντουάρντο Λέμος τον κράτησαν για πρώτη φορά στην αγκαλιά τους στην Αλβοράντα μια γωνιά της Βραζιλίας.

Για την ακρίβεια έναν δήμο στην πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, στα νότια της Βραζιλίας, δίπλα στην πρωτεύουσα του κράτους, Πόρτο Αλέγκρε. Η Αλβοράντα είναι επίσης γνωστή ως «Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης», ένα μέρος στο οποίο κατοικούν εργάτες που ψάχνουν δουλειά στις γειτονικές πόλεις όπως το Πόρτο Αλέγκρε.

Ένας τόπος γεμάτος φτωχογειτονιές και φαβέλες που υποφέρει από την εγκληματικότητα με τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων να αποτελούν καθημερινότητα. Μάλλον αυτά είχε στο μυαλό του Ματέους Καρντόζο Λέμος Μάρτινς όπως είναι το πλήρες όνομά του, όταν με τα πρώτα καλά λεφτά που έπιασε έκανε ένα απίθανο δώρο στους γονείς του και τις δύο αδερφές του. Και στον εαυτό του φυσικά.

Tetê ● Welcome to Panathinaikos FC (4K)

Το πρότυπο του Τετέ ήταν ο Πελέ


Ο Τετέ μεγάλωσε σε αυτή την πόλη, αλλά κατάφερε να «ντριμπλάρει» την εγκληματικότητα και ίσως αυτό να το χρωστάει στο ποδόσφαιρο. Ποιος ξέρει τι θα γινόταν αν η στρογγυλή θεά δεν τον έχει γοητεύσει. Σε ηλικία 8 ετών βρέθηκε σε μια μικρή ακαδημία ποδοσφαίρου στη γενέτειρά του κι από εκεί σχεδόν αμέσως μεταπήδησε στην CT do Cristal, δηλαδή Centro Treinamento Parque Cristal, που σημαίνει προπονητικό κέντρο στο Πάρκο Κριστάλ, έναν άλλο δήμο στην πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ. Εκεί, στη νότια ζώνη του Πόρτο Αλέγκρε, εδρεύει η Σχολή Ποδοσφαίρου της Γκρέμιο κι εκεί έμαθα να περπατά ποδοσφαιρικά, ο πιτσιρικάς Τετέ.

Αριστεροπόδαρος και ηλικιακά μέλος μιας γενιάς που οι περισσότεροι ποδοσφαιρικά μαγεύτηκαν από τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Τετέ δεν ακολούθησε τους πολλούς και ξεχώρισε. Το δικό του πρότυπο ήταν πάντα ο Πελέ αν και όπως είναι εύκολα κατανοητό, ποτέ δεν τον είδε να αγωνίζεται. «Είναι παράδειγμα, στο γήπεδο δεν υπάρχει τρόπος να το εξηγήσω.

Και εκτός γηπέδου ήταν παράδειγμα για όλους», έχει εξηγήσει το νέο αστέρι του Παναθηναϊκού, που έχει δει στο YouTube όποιο βίντεο υπάρχει και έχει μελετήσει τις κινήσεις του προσπαθώντας να τις αντιγράψει. Ήξερε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό μόνο εύκολο δεν ήταν αλλά ήταν κάτι που έκανε από πολύ μικρή ηλικία. Κόπιαρε τον κορυφαίο κατά τη γνώμη του ποδοσφαιριστή, όλων των εποχών.

Αυτά έκανε στην Αλβοράντα, όπου πέρα από τον μεγάλο ποδοσφαιρικό στόχο του που ήταν να αντιγράψει τον Πελέ, είχε και ένα όνειρο, που τότε μπορεί να έμοιαζε απατηλό. Να κάνει δώρο στην οικογένειά του ένα καλύτερο σπίτι σε μια καλύτερη γειτονιά.

Το δώρο που πήρε ο Τετέ


Ο Τετέ βρέθηκε γρήγορα στην πρώτη ομάδα της Γκρέμιο έγινε επαγγελματίας, μάζεψε χρήματα και ένα ωραίο πρωί έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Ένα μεσημέρι, στο σπίτι της οικογένειας στην Αλβοράντα, βρίσκονταν η Ροσάντζελα Καρντόζο, ο Λουίς Εντουάρντο Λέμος, ο γιος του Τετέ και οι δύο κόρες τους. Ο Τετέ τους ζήτησε να πάνε όλοι μαζί κάπου διότι κάτι ήθελε να τους δείξει. Κανείς δεν είχε υποψιαστεί κάτι. Τους πήγε σε ένα πλήρωσε επιπλωμένο σπίτι στα νότια προάστια του Πόρτο Αλέγκρε, το οποίο είχε αγορά υπό πλήρη μυστικότητα.

Επίσης, έδωσε στον πατέρα του τα κλειδιά ενός ολοκαίνουργιου αυτοκινήτου. «Ο πατέρας μου και η μητέρα μου σχεδόν έκλαψαν. Πολλές αγκαλιές, χαμόγελα, χαρά. Ήταν μια έκπληξη για αυτούς. Δεν ήξεραν τίποτα και όταν έφτασαν εκεί, είχαν ένα επιπλωμένο σπίτι και ένα αυτοκίνητο. Ήταν πολύ χαρούμενοι. Ήταν σε μια κατάσταση 100 φορές καλύτερη, από αυτή στην οποία μέχρι τότε ζούσαμε», έχει πει ο ίδιος ο Τέτε για το δώρο που έκανε στην οικογένεια και τις στιγμές από εκείνη την ημέρα που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Το ποδόσφαιρο δεν του επέτρεψε να μπλέξει στην Αλβοράντα και τον βοήθησε να δραπετεύσει από αυτή.

Ντρίμπλες χωρίς αναψυκτικά από τον Τετέ


Παίζει βιντεοπαιχνίδια και δεν πίνει αναψυκτικά. Αυτός είναι εκτός γηπέδων ο Τετέ. Εντός γηπέδων είναι ένα γρήγορος, ντριμπλαδόρος που λατρεύει το ένας εναντίον ενός και έχει κατά καιρούς αποδείξει ότι διαθέτει ευχέρεια στο σκοράρισμα. Δεν τα κατάφερε παντού καλά στο τελευταίο. Για παράδειγμα στην Τουρκία σε σύνολο 45 αγώνων με τη φανέλα της Γαλατάσαραϊ, πέτυχε μόλις τρία γκολ, ενώ μοίρασε 6 ασίστ. Ο ίδιος πάντως έχει ερωτηθεί για τον εαυτό του και έχει απαντήσει «είμαι παίκτης με ταχύτητα, ντρίμπλα, καλός στο ένας εναντίον ενός και καλό τελείωμα». Έτσι έχει αυτοπροσδιοριστεί και η αλήθεια είναι ότι το ρεπερτόριό του στις ντρίμπλες τραβούσε πάντα την προσοχή των προπονητών και των θεατών στους αγώνες του. Όχι ότι δεν εντόπιζαν τα υπόλοιπα προσόντα του, αλλά κατά καιρούς έχει ζαλίσει αντιπάλους κι αυτό τον έκανε να ξεχωρίσει.

Όσον αφορά τα βιντεοπαιχνίδια, παίζει με τους φίλους του από τότε που αγωνιζόταν στη Γκρέμιο και αυτός είναι βασικότερο τρόπος του να χαλαρώνει. Η δε κακή του σχέση με τα αναψυκτικά προέκυψε από μια δήλωση που είχε κάνει ο ατζέντης του Πάμπλο Μπουένο το 2018 λέγοντας ότι ο πελάτης του δεν έχει πιει αναψυκτικό από τα 12 του. Από τότε πέρασαν έξι χρόνια και λογικά ο Τετέ θα έχει κάνει κάποιες εξαιρέσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μαγεία στο Μπερναμπέου


Το 2016 ο Τετέ ήταν 16 ετών και είχε κάνει σημαντικά βήματα στη Γκρέμιο, με την οποίο είχε συμπληρώσει ήδη μια οκταετία, παίζοντας σχεδόν μόνιμα σε μεγαλύτερο ηλικιακά γκρουπ. Εκείνη τη χρονιά έπαιξε στη Β’ ομάδα του κλαμπ της Ρίο Γκράντε ντο Σουλ και πέτυχε 33 γκολ. Είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός και να απασχολεί και ομάδες από το εξωτερικό. Στις 20 Απριλίου 2018, το συμβόλαιό του παρατάθηκε μέχρι το 2021, αλλά δέκα μήνες αργότερα έφυγε για άλλες πολιτείες. Ήταν στις 20 Φεβρουαρίου 2019, όταν μετακόμισε στο Ντίνετσκ για λογαριασμό της Σαχτάρ. Στις 13 Απριλίου, έκανε το ντεμπούτο του σ σε μια νίκη με 3–0, στο πρωτάθλημα, εναντίον της Ζόρια Λουχάνσκ. Στις 6 Νοεμβρίου, σημείωσε το πρώτο του γκολ στο Champions League σε μια εκτός έδρας ισοπαλία με 3-3, κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Η μεγάλη βραδιά για τον ίδιο και τη Σαχτάρ ήρθε στις 21 Οκτωβρίου 2020.

Ο Βραζιλιάνος άνοιξε το σκορ και αργότερα έδωσε μία ασίστ στην αξέχαστη νίκη της Σαχτάρ με 3–2 εκτός έδρας επί της Ρεάλ Μαδρίτης στη φάση των ομίλων του Champions League. Μια ονειρική βραδιά στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου για τον 20χρονο τότε, Τετέ. Συνολικά με τη Σαχτάρ πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ, παίζοντας 108 αγώνες και σκοράροντας 31 φορές.

Στις 7 Μαρτίου 2022, η FIFA ανακοίνωσε ότι, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παύει η ισχύεις των συμβολαίων όλων των συμβόλαια ξένων παικτών που αγωνίζονταν στη χώρα έως τις 30 Ιουνίου 2022. Τους δινόταν η δυνατότητα να υπογράψουν με συλλόγους εκτός Ουκρανίας μέχρι εκείνη την ημέρα. Στις 31 Μαρτίου 2022, ο Τετέ έκανε χρήση αυτής της δυνατότητας που πλέον είχε και υπέγραψε στη Γαλλική Λιόν μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022. Μάλιστα η συμφωνία αυτή επεκτάθηκε για τη σεζόν 2022–23, καθώς η FIFA ανακοίνωσε ότι το μέρος αυτό ισχύει για ακόμα ένα έτος. Τελικά παρέμεινε στη Γαλλία έως τον Ιανουάριο του 2023, με συνολική εικόνα 30 συμμετοχών και 8 γκολ. Είχε έρθει η ώρα να πάρει γεύση από Premier League.

Υπέγραψε στη Λέστερ ως δανεικός μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Έκανε το ντεμπούτο του στις 4 Φεβρουαρίου 2023, σκοράροντας σε μια νίκη με 4–2 εναντίον της Άστον Βίλα για το πρωτάθλημα. Έπαιξε συνολικά σε 14 αγώνες

Τα σύννεφα του Τετέ με τη Σαχτάρ


Τον Ιούλιο του 2023, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επέστρεφε στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα είχε πει ότι έχει επαφές με διάφορους συλλόγους και ότι ένας από αυτούς ήταν η Σέλτικ. Τελικά, στις 10 Αυγούστου 2023, υπέγραψε στη Γαλατασαράι με τετραετές συμβόλαιο και οψιόν για έναν επιπλέον χρόνο. Έκανε το ντεμπούτο του στις 23 Αυγούστου, παίζοντας ως αλλαγή για περίπου δέκα λεπτά σε μια εκτός έδρας νίκη με 3–2 εναντίον της Μόλντε για τα play-off του Champions League.

Σκόραρε το πρώτο του γκολ για τον σύλλογο σε μια ισοπαλία 2–2 εναντίον της Κοπεγχάγης στη φάση των ομίλων του Champions League στις 20 Σεπτεμβρίου. Τον περασμένο Γενάρη τα σύννεφα στη σχέση του με τον Τουρκικό σύλλογο έκαναν την εμφάνισή τους με τον παίκτη να παραπονιέται για καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων του. Με την Τουρκική ομάδα κατέγραψε τελικά 45 συμμετοχές και τρία γκολ, κατακτώντας το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ.

Το μεγάλο του όνειρο, το οποίο παραμένει ανεκπλήρωτο ήταν να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας σε επίπεδο ανδρών. Πρόκειται για κάτι που έχει καταφέρει αλλά σε προπονητικό μόνο επίπεδο. Τον έχει καλέσει τον Μάρτιο του 2018 ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Βραζιλίας, Τίτε σε ένα προπονητικό καμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να παίξει σε κάποιον αγώνα. Ήταν μέλος της ομάδα κάτω των 20 ετών στο πρωτάθλημα U-20 της Νότιας Αμερικής 2019.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή