Το τζάμπολ του "ομίλου του θανάτου" του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, στον οποίο συμμετέχει και η Εθνική Ελλάδος, ήρθε να επιβεβαιώσει πανηγυρικά από το πρώτο κιόλας παιχνίδι το χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί. 

Στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία του κορυφαίου ολυμπιακού τουρνουά όλων των εποχών, Αυστραλοί και Ισπανοί, θύμισαν σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους πόσο δύσκολο έργο θα έχουν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η παρέα του στο "Πιερ Μορουά" της Λιλ για να μπορέσουν να διεκδικήσουν στα νοκ άουτ του Παρισιού μια θέση στο βάθρο. 

Σε ένα παιχνίδι πολύ υψηλής ποιότητας, τα "καγκουρό" της Ωκεανίας επιβεβαίωσαν τη δυναμική που είχαν εμφανίσει στα φιλικά προετοιμασίας (παρά την απουσία του τραυματία Ντάντε Έξουμ) και πήραν μια σπουδαία νίκη με 92-80 που τους ανοίγει διάπλατα όχι μόνο το δρόμο της πρόκρισης, αλλά και αυτόν της διεκδίκησης της πρώτης θέσης του ομίλου που μπορεί να τους οδηγήσει σε βατό μονοπάτι προς τα ημιτελικά. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d309wazej5sx)

Το γκάζι των Αυστραλών και τα νεύρα του Γκαρούμπα

Από το πρώτο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης τα "καγκουρό" έδειχναν να τρέχουν με... δυο ταχύτητες περισσότερες από τους Ισπανούς σε κάθε γωνιά του παρκέ. Ταχύτατοι στον αιφνιδιασμό, με πολύ γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και με απόλυτο έλεγχο των ριμπάουντ στο πρώτο πεντάλεπτο, έφτασαν από πολύ νωρίς σε διψήφια επίπεδα τη διαφορά (18-7 στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου) εκμεταλλευόμενοι και την "εκνευριστική" αστοχία των αντιπάλων τους από τα 6,75μ. 

Το φινάλε της πρώτης περιόδου βρήκε τους Αυστραλούς να στήνουν πάρτι απέναντι στους Ίβηρες (31-21) και τους Ισπανούς να επιχειρούν για πολλοστή φορά να... ανάψουν μια σπίθα ανακατωσούρας στο παρκέ για να γυρίσουν το χαρτί! Και μην πάει το μυαλό σας στον Ρούντι! Το "κακό παιδί" των "ρόχας" εμφανίστηκε σε ρόλο πυροσβέστη να προσπαθεί να ηρεμήσει τον Γκαρούμπα που πήγε να πιαστεί στα χέρια με τον Γκριν. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι στο Παρίσι ο Ρούντι Φερνάντεθ ρίχνει την αυλαία μιας σπουδαίας καριέρας. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d307rxgv8qg1)

Οι... παλιοσειρές των Ισπανών, πάντως, μια χαρά την έκαναν τη δουλειά τους. Με μπροστάρη τον Γιουλ και τα τρίποντά του οι Ισπανοί "ψαλίδισαν" πολύ γρήγορα τη διαφορά στο σκορ (31-27 με την έναρξη της δεύτερης περιόδου). Η διαφορά ενέργειας των δύο ομάδων, ωστόσο, ήταν ολοφάνερη. Κι όσο κι αν ο Αλντάμα έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να μείνει η ομάδα του Σκαριόλο... γαντζωμένη κοντά στο σκορ, πάντα όποτε οι Ευρωπαίου πλησίαζαν σε απόσταση βολής οι Αυστραλοί πάταγαν το γκάζι και ολόκλήρωσαν το πρώτο ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 49-42. 

Ο Αλντάμα το έκανε ντέρμπι στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά δεν ήταν αρκετό

Το σκηνικό στην τρίτη περιόδο, ωστόσο, άλλαξε άρδην. Με τον Σάντι Αλντάμα να βρίσκει αντίδοτο στην κυριαρχία του Τζοκ Λαντέιλ στις δύο ρακέτες, οι Ισπανοί κατάφεραν να προηγηθούν για πρώτη φορά στο σκορ 5.58 πριν το τέλος του δεκαλέπτου (56-54) χάρη σε τρίποντο του ψηλού των Μέμφις Γκρίζλις (που τελείωσε την αναμέτρηση με 27 π. και 6/8 τρ.), αλλά η κυριαρχία των Αυστραλών στα επιθετικά ριμπάουντ, τους επέτρεψε να ανακτήσουν άμεσα το προβάδισμα με σερί 15-4 και να εκκινήσουν την τελευταία περίοδο προηγούμενοι με 69-60. Οι βάσεις για το θρίαμβο είχαν μπει για τα καλά... 

Όσο κι αν προσπαθούσαν να επιστρέψουν στο παιχνίδι οι Ισπανοί, ήταν αδύνατο να το πράξουν έχοντας εκτός των άλλων σε πολύ ρηχά νερά τον Λορέντζο Μπράουν. Το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού AKTOR ήταν σκιά του καλού του εαυτού (μένοντας στους 5 πόντους και μοιράζοντας μόλις 2 ασίστ), ενώ και ο έτερος "Έλληνας", ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο (μόλις 2 πόντοι σε 10 λεπτά συμμετοχής). 

Μοιραία όσο κι αν πάλευε ο συγκινητικός Σέρχιο Γιουλ να προσφέρει χείρα βοηθείας στον Αλντάμα (17 π. με 5/15 τρ.), δύο κούκοι δεν ήταν δυνατόν να... φέρουν την άνοιξη και το χαμόγελο στο πρόσωπο του Σκαριόλο. Τζος Γκίντι (17π.), Τζοκ Λαντέιλ (20π.), Ντάισον Ντάνιελς (13π.) και φυσικά ο διαχρονικός ηγέτης των "μπούμερς" Πάτι Μιλς (19π.) υπέγραψαν τη νίκη αλλά και την πολυφωνία των Αυστραλών που αποδείχτηκε καθοριστική. 

Δείτε εδώ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d309upbhhkc9)