Με το μεταγραφικό πυρετό στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού να ανεβαίνει σε υψηλά... αυγουστιάτικα επίπεδα (καθώς οι "ερυθρόλευκοι" ολοκληρώνουν την απόκτηση του Κρίστοφερ Βέλντε από τη Λεχ Πόζναν και του Αντρέ Όρτα από την Μπράγκα) κάθε πρεμιέρα στην ενδεκάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα φιλικά των κατόχων του Conference League. 

Απέναντι στη Ναϊμέγκεν, ήταν η σειρά του Λορέντσο Πιρόλα να πάρει το βάπτισμα του πυρός με τη φανέλα της νέας του ομάδας, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι συμπαίκτες του... δεν του επέτρεψαν να δοκιμάσει τις δυνάμεις του (στα 72 λεπτά που αγωνίστηκε), παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε απέναντι του μια από τις εκπροσώπους του ολλανδικού πρωταθλήματος στα playoffs του Conference League. 

olympiakos_neimegen_pirola_premiera

Η συνέπεια των παικτών του Ολυμπιακού που θέλει να βλέπει ο Μεντιλίμπαρ

Η αμυντική συνέπεια του Ολυμπιακού στο τελευταίο του φιλικό στη χώρα της τουλίπας ήταν αυτή που θέλει να βλέπει ο Βάσκος τεχνικός σε όλα τα παιχνίδια των Πειραιωτών. Πίεση παντού, αυτοσυγκέντρωση στον ύψιστο βαθμό, "πνίξιμο" του αντιπάλου με... τανάλια, και δέκα ποδοσφαιριστές που κάλυπταν ο ένας τα νώτα του άλλου σε κάθε φάση. 

Το 2-0 των πρώτων 45 λεπτών (που "σφράγισε" τη δεύτερη φιλικής επικράτηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία μετά τη νίκη επί της Μαλίν) βασίστηκε στη συνέπεια με την οποία υπηρέτησαν όλοι οι παίκτες το πλάνο και τη φιλοσοφία του Μεντιλίμπαρ. 

Όπως ακριβώς συνέβη και στα τρία προηγούμενα παιχνίδια με Άγιαξ, Μαλίν και Αλ Καντσία ο πολύπειρος προπονητής δοκίμασε κατά τα 9/11 διαφορετική ενδεκάδα σε σχέση με εκείνη που εμφανίστηκε ένα 24ωρο νωρίτερα απέναντι στους Σαουδάραβες του Μίτσελ. Οι μόνοι παίκτες που διατηρήθηκαν στο αρχικό σχήμα ήταν ο Γιώργος Μασούρας και ο Μπάμπης Κωστούλας, στον οποίο δείχνει να πιστεύει πολύ ο Μεντιλίμπαρ. 

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την αναμέτρηση με τη Ναϊμέγκεν με τους Αναγνωστόπουλο, Ροντινέι, Πιρόλα, Κουτσίδη, Αποστολόπουλο, Μπιανκόν, Μπακούλα, Παπακανέλλο, Μασούρα, Μάρτινς, Κωστούλα ενώ χρησιμοποίησε στο δεύτερο ημίχρονο και τους Τζολάκη, Κοστίνια, Ορτέγκα, Άμπι, Μουζακίτη, Τσικίνιο, Μπιέλ, Ρέτσο. 

olympiakos_neimegen_endekada

Τι είδε ο Μεντιλίμπαρ στο φιλικό του Ολυμπιακού με τη Ναϊμέγκεν

* Είδε τον "κάπτεν" των Νέων της Ιταλίας, Λορέντσο Πιρόλα και τον 19χρονο Ισόδωρο Κουτσίδη να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε... ωριμότητα, κάτι που συνέβη και με τους υπόλοιπους μικρούς που άρπαξαν για άλλη μια φορά την ευκαιρία που τους προσέφερε ο Ίβηρας τεχνικός. 

* Είδε τον Ζουλιάν Μπιανκόν να έχει εξαιρετική απόδοση, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε σε θέση αμυντικού μέσου και δεδομένα να προσφέρει περισσότερα τόσο αμυντικό, όσο και επιθετικά από τον Ανδρέα Ντόη που δοκιμάστηκε στην ίδια θέση στα προηγούμενα παιχνίδια. 

* Είδε έναν ιδιαίτερα κεφάτο Ζέλσον Μάρτινς να αναστατώνει την άμυνα της Ναϊμέγκεν και να μοιράζει υποσχέσεις ενόψει της έναρξης των επίσημων υποχρεώσεων του Ολυμπιακού στα μέσα Αυγούστου. Απλά ο Πορτογάλος πρέπει να γίνει πιο ουσιαστικός και λιγότερο φλύαρος όταν βρίσκεται σε θέση βολής στην αντίπαλη περιοχή. 

* Είδε τον Μπάμπη Κωστούλα να έχει εξαιρετικές τοποθετήσεις, να συμμετέχει ουσιαστικά στην επιθετική ανάπτυξη, αλλά και στην ανασταλτική λειτουργία των "ερυθρόλευκων" (το δεύτερο γκολ, άλλωστε, ξεκίνησε από δική του πίεση στον αντίπαλο τερματοφύλακα), απλά θα θέλει να δει στη συνέχεια τον χαρισματικό νεαρό επιθετικό να είναι λιγότερο... αγχωμένος στην τελική προσπάθεια. 

* Πάνω απ' όλα, όμως (κι αυτό είναι το πιο σημαντικό) είναι ότι ο Μεντιλίμπαρ είδε την ομάδα του να αγωνίζεται πλέον με ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα, ξεκάθαρη φιλοσοφία και με ποδοσφαιριστές που αντιλαμβάνονται ότι αν θέλουν να διεκδικήσουν θέση στην ενδεκάδα θα πρέπει να παλεύουν για κάθε φάση, για κάθε ανάκτηση της μπάλας. Και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός επιχειρεί να "πνίξει" τους αντιπάλους του στη δικής τους περιοχή, όταν εκείνοι επιχειρούν να ξεκινήσουν επίθεση, αρχίζει ομολογουμένως να εντυπωσιάζει. 

Οι καλύτερες στιγμές του φιλικού Ναϊμέγκεν - Ολυμπιακού

17’ O Αναγνωστόπουλος επιχείρησε αχρείαστη έξοδο μακριά από την εστία του, αλλά ο Κουτσίδης κάλυψε τον τερματοφύλακά του και απομάκρυνε σωτήρια την μπάλα μπροστά από την κενή “ερυθρόλευκη” εστία.

23’ Μεγάλη χαμένη ευκαιρία από τον Κωστούλα, με τον 17χρονο επιθετικό να αστοχεί με κεφαλιά από πλεονεκτική θέση μετά από εξαιρετική σέντρα του Μάρτινς.

28' Ο Αποστολόπουλος επιχειρεί σουτ, η μπάλα κοντράρει σε σώματα αμυντικών της Ναϊμέγκεν, αλλάζει πορεία, αλλά σταματά στο δοκάρι της ολλανδικής εστίας. 

31’ Υπέροχη επιθετική ανάπτυξη των Πειραιωτών, με τον Ζέλσον Μάρτινς να την ολοκληρώνει με υποδειγματική εκτέλεση… 0-1 ο Ολυμπιακός.

36’ Η πίεση του Κωστούλα στον τερματοφύλακα της Ναϊμέγκεν οδήγησε σε… ασίστ του Φαν Χάσελς στον Γιώργο Μασούρα, με τον διεθνή άσο να δέχεται “λουκούμι” την μπάλα στα πόδια και να τη στέλνει στα δίχτυα με υπέροχο ψηλοκρεμαστό πλασέ. 0-2 ο Ολυμπιακός.

42’ Αυτή τη φορά ο Φαν Χάσελς… πήρε εκδίκηση από τον Μασούρα σταματώντας εντυπωσιακά το δυνατό σουτ του επιθετικού του Ολυμπιακού μετά από εξαιρετικό γύρισμα του Ζέλσον Μάρτινς.

70' Μετά από κούρσα 40 μέτρων του Ροντινέι στον κεντρικό άξονα, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Παπακανέλλου σε θέση βολής, αλλά το πολύ δυνατό σουτ του "ερυθρόλευκου" άσου, τράνταξε το δεξί κάθετο δοκάρι. 

75' Η πρώτη επικίνδυνη φάση που δημιούργησε η Ναϊμέγκεν στα καρέ του Ολυμπιακού με τον Τζολάκη να σταματά σωτήρια με το πόδι κοντινό πλασέ του Λάρσεν. 

76' Τεράστια ευκαιρία του Ολυμπιακού να πετύχει και τρίτο γκολ, αλλά ο Μάρτινς θέλησε να "σκάψει" την μπάλα σε μοναδικό τετ α τετ με τον Φαν Χάσελς και ο τερματοφύλακας της Ναϊμέγκεν μπλόκαρε με ευκολία την μπάλα. 

Ναϊμέγκεν - Ολυμπιακός 0 - 2 | Highlights - Φιλικός Αγώνας - 27/07/2024 | COSMOTE SPORT HD