Αν υπήρχε μια ζυγαριά στο "Πιερ Μορουά" της Λιλ να μετρήσει το... άγχος που βάραινε τα πόδια των παικτών της εθνικής Γαλλίας στην πρεμιέρα των "τρικολόρ" στο τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, ενδεχομένως να μπορούσαμε να καταλάβουμε πόσους τόνους πίεσης κουβαλούσαν οι παίκτες του Βενσάν Κολέ απέναντι στους Βραζιλιάνους. 

Με τις τέσσερις ήττες στα φιλικά προετοιμασίας να έχουν γεμίσει αμφιβολίες τους οικοδεσπότες του ραντεβού των αστέρων της "πορτοκαλί θεάς", οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν στο παρκέ θαρρείς και τα άκρα τους ήταν δεμένα με αλυσίδες. Μην σας ξεγελά το τελικό 78-66. Η καρδούλα του Κολέ το ξέρει πόσο δύσκολα ήρθε η πρώτη νίκη για την ομάδα του. 

"Εξαφανισμένος" ο Γουεμπανιάμα, "χαμένη" η Γαλλία

Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης ήταν ολοφάνερη η έλλειψη "καθαρού μυαλού" στους γηπεδούχους σε άμυνα και επίθεση, με αποτέλεσμα οι Λατινοαμερικάνοι να "παγώσουν" τους χιλιάδες Γάλλους φιλάθλους που είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά του υπέροχου σταδίου. Όχι μόνο άγγιξαν προβάδισμα ακόμη και με διψήφια διαφορά (10-19, 1.39 πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου), αλλά έδειχναν σε κάθε φάση να οπλίζονται με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 

Κάπως έτσι... δεν λογάριαζαν ούτε τον Ρούντι Γκομπέρ στο διάβα τους, με αποτέλεσμα να προκύψει το απόλυτο highlight από τον Καρντόσο, όταν κάρφωσε στο πρόσωπο του "γίγαντα" των Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Πιθανότατα ακόμη και ο ίδιος... ζαλίστηκε με το επίτευγμά του και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα πραγματοποίησε... airball στη βολή που εκτέλεσε. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d30fiz1dvxj5)

Καθ' όλη τη διάρκεια της πρώτης περιόδου (το φινάλε της οποία βρήκε τους Βραζιλιάνους να... χορεύουν σάμπα και να προηγούνται με 23-15) ο πιο αγχωμένος παίκτης στο παρκέ ήταν φυσιολογικά και ο πιο μικρός σε ηλικία. Άλλο να είσαι ρούκι στους Σαν Αντόνιο Σπερς και να μην διεκδικείς με αξιώσεις θέση στα playoffs του NBA και άλλο να κουβαλάς τα όνειρα και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού. Ακόμη κι αν είσαι το μεγαλύτερο φαινόμενο που έχει εμφανιστεί στα παρκέ του παγκόσμιου μπάσκετ τα τελευταία χρόνια! Ακόμη κι αν λέγεσαι Βίκτορ Γουεμπανιάμα! 

O 20χρονος σέντερ χρειάστηκε δέκα λεπτά για να διαχειριστεί την πίεση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει καθ' όλη τη διάρκεια του ολυμπιακού τουρνουά και για μια περίοδο... αλλού πατούσε κι αλλού βρισκόταν. Είναι χαρακτηριστικό ο "Γουέμπι" σημείωσε μόλις και μετά βίας 3 πόντους στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης, αλλά μετά... ποιος τον είδε και δεν φοβήθηκε! 

Όταν πήρε μπροστά το φαινόμενο Γουεμπανιάμα!

Από την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε ένα μοναδικό σόου του "θαύματος της φύσης" που παρουσιάζει το γαλλικό μπάσκετ. Το ένα κάρφωμα άρχισε να διαδέχεται το άλλο, και το κοινό στο "Πιέρ Μορουά" άρχισε να παραληρεί! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d30fll5aovc1)

Αποτέλεσμα της "έκρηξης" του "Γουέμπι" ήταν να αποκατασταθεί άμεσα η τάξη στο παρκέ και οι Γάλλοι να ολοκληρώσουν το πρώτο ημίχρονο προηγούμενοι στο σκορ με 39-36. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο επιθετικό ρεσιτάλ που προσέφερε, αλλά και στην... πελώρια σκιά με την οποία σκέπασε το καλάθι της ομάδας του. Τελικά ο ρούκι της χρονιάς στο ΝΒΑ ολοκλήρωσε την αναμέτρηση στα όρια του double - double με 19 πόντους και 9 ριμπάουντ. 

Δεν φτάνει η άμυνα για να έρθει το χρυσό για τη Γαλλία

Όσο κι αν πάλεψαν οι Βραζιλιάνοι στο δεύτερο ημίχρονο να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη νίκη, το νερό της... γαλλικής επικράτησης είχε μπει πλέον για τα καλά στο αυλάκι (απλά η διαφορά πήρε διαστάσεις στο τελευταίο δίλεπτο με διαδοχικά τρίποντα του Μπατούμ). Ωστόσο, παρά το τελικό 78-66 είναι ολοφάνερο ότι οι οικοδεσπότες θα πρέπει να βελτιωθούν πολύ στη συνέχεια του τουρνουά για να διεκδικήσουν με αξιώσεις το χρυσό μετάλλιο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d30gk32cgyll)

Δεδομένης της παρουσίας της Ιαπωνίας στον όμιλο, κατά 99% θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση του β' γκρουπ με τους Γερμανούς (άρα έχουν εξασφαλισμένη θέση στα προημιτελικά είτε ως πρώτοι, είτε ως δεύτεροι) αλλά θα πρέπει να βρουν άμεσα λύσεις στα προβλήματά τους καθώς οι αντίπαλοι στα νοκ άουτ θα είναι σαφώς πιο απειλητικοί. Αν, πάντως, θέλει κανείς να εντοπίσει μια νότα αισιοδοξίας για τους Γάλλους αυτή δεν είναι άλλη από την άμυνα με την οποία "εκτέλεσαν" τους Βραζιλιάνους μετά το πρώτο δεκάλεπτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 10' μέχρι το 40' ο Καμπόκλο, ο Χουέρτας και οι συμπαίκτες τους σημείωσαν μόλις 43 πόντους. 

Για να έρθει, βέβαια, το πολυπόθητο χρυσό η άμυνα δεν φτάνει. Και δεδομένα ο Κολέ να πρέπει να βρει λύσεις στον "άσο", καθώς η τριάδα Αλμπισί, Ντιλικινά, Στραζέλ μάλλον δείχνει δυσανάλογη ποιοτικά με την ισχύ των Γάλλων κοντά στο καλάθι με Γουεμπανιάμα, Γκομπέρ, Λεσόρ, Γιαμπουσέλε. 

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά της αναμέτρησης.