Η ταχύτητα που η εθνική ομάδα πόλο Ανδρών θα απορροφήσει την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, θα δείξει και την πορεία της στο τουρνουά της διοργάνωσης. Η “γαλανόλευκη”, τρεις ημέρες μετά τη βόλτα των 11 από τους 13 πολίστες στον Σηκουάνα και με τη Ρουμανία, μια “πονηρή” αδύναμη αντίπαλο, να περιμένει, πρέπει να το έχει ήδη κάνει. Ο στόχος είναι κοινός. Το τετριμμένο, ουδείς πάνω από την ομάδα, ισχύει για απαξάπαντες. Μπροστά στη διακύβευση, εγωισμοί περιττεύουν. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, πόλο Ανδρών: Το βάρος της σε ασήμι


Υπαγορεύεται, άλλωστε, από τις διακρίσεις της και το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο τρία χρόνια πριν, στο Τόκιο. Τότε, ο Θοδωρής Βλάχος ήταν προπονητής και του Ολυμπιακού, ενώ ο Γιάννης Φουντούλης, στα 33 του, είχε αποφασίσει, σε αντίθεση με το δίδυμο των φουνταριστών, Κώστα Μουρίκη και Χριστόδουλο Κολόμβο, να συνεχίσει, διότι είχε διαδεί... ψωμί.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός είχε προϊδεάσει τους διεθνείς για μία από τις πιο σκληρές προετοιμασίες της καριέρας τους, έτσι κι έγινε. Ο Ιούλιος στην Αθήνα ήταν εξαιρετικά ζεστός, ενώ την εβδομάδα που πήγαν στον Βόλο, το θερμόμετρο έδειχνε πάνω από 40 βαθμούς.



@parapolitika Θοδωρής Βλάχος: Είναι μεγάλο το στοίχημα στο πόλο και θέλει προσπάθεια από τον πρώτο αγώνα #parapolitikagr #tiktokgreece #greece #sports #sportstiktok #polo #olympics ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr


Ο Βλάχος είπε στο parapolitika.gr ότι και ο ίδιος έχει μια τρόπον τινά απορία για το πώς η Εθνική θα πάει στο τουρνουά, υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά μεταβαίνει σε Ολυμπιακούς Αγώνες με την ευθύνη από τη διάκριση της ολυμπιακής συμμετοχής να βαραίνει τις πλάτες της.

Η Ρουμανία είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το γκρουπ των “αδύναμων”, όμως η “γαλανόλευκη” έχει επικρατήσει σχετικά εύκολα τις δύο τελευταίες φορές που συναντήθηκαν σε μεγάλη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, το 2016 η Εθνική νίκησε 15-9 στο μπαράζ για την οκτάδα στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα το έκανε ξανά για το ίδιο στάδιο της διοργάνωσης στη Βουδαπέστη, με σκορ 14-7.

Οι πιο μυημένοι, βεβαίως, θα θυμούνται το 2014, όταν, σε ματς που έγινε τελικά το εφαλτήριο της πρόκρισης στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού της Βουδαπέστης, η Εθνική νίκησε 10-9 στο τελευταίο δευτερόλεπτο με το απίθανο γκολ του Μανώλη Μυλωνάκη.

Ο Βλάχος πέρασε την πρώτη χρονιά του από τη σεζόν 1999-00 που δεν δούλεψε μέσα στη χρονιά ως τεχνικός κάποιας ομάδας. Ήταν συνεργάτης των Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς, Ζόλταν Κάσας και Βέσελιν Τζούχο στον Ολυμπιακό ως το 2005, πήγε στο Παλαιό Φάληρο και μέχρι το 2011 ήταν ο πρώτος προπονητής εκεί -αυτό το διάστημα, εξάλλου, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον έφηβο Κωνσταντίνο Γενηδουνιά, ενώ ήταν εκεί όταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εντάχθηκε στις μικρές ομάδες- και από τότε έως και το περυσινό καλοκαίρι, του 2023, ήταν στον Ολυμπιακό.



Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2yn22z2m2a9)


Ήταν η πρώτη χρονιά του που δεν είχε την καθημερινή τριβή στην προπόνηση και μπόρεσε να σχεδιάσει έως τελείας την προετοιμασία για το Παρίσι. Επιπλέον, ξανάνιωσε, κι αυτό φαίνεται και στην ηρεμία που εμπνέει πλέον το πρόσωπό του. Μίλησε, άλλωστε, γι’ αυτό και στην κάμερα του parapolitika.gr.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιστών της Εθνικής έχει συνεργαστεί μαζί του και αυτή η εννιαετία είναι η πιο παραγωγική στην Ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Φυσικά, το ασημένιο στο Τόκιο είναι η κορωνίδα και από μόνο του αρκετό για να προσδιορίσει το zeitgeist για το πόλο Ανδρών, όμως υπάρχουν και τρία μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (δύο χάλκινα το 2015 και το 2022 και ένα ασημένιο το 2023), αλλά και δύο χάλκινα μετάλλια στο World League, το 2016 και το 2021.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, πόλο Ανδρών: Από την εσωστρέφεια στο φως


Ο Γιάννης Φουντούλης, από τη μεριά του, θυμάται ξεκάθαρα την εποχή πριν τον Δεκέμβριο του 2014, που ο Βλάχος προσελήφθη στην Εθνική από την ΚΟΕ. Ο Χιώτης, 36 Μαΐων (κυριολεκτικά, αφού είναι γεννημένος στις 25 του μήνα) φέτος, δέχθηκε την πρώτη κλήση του στην Εθνική άγουρος, στα 18 του, το καλοκαίρι του 2006, από τον Σάντρο Καμπάνια.

Ο Φουντούλης έκανε εντύπωση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2006, που, δίχως τους... στασιαστές, μια ανανεωμένη Εθνική πήρε την έκτη θέση, η οποία λογίστηκε ως επιτυχία και έδειξε και το βάθος του ελληνικού πόλο. Δυστυχώς, ο Φουντούλης έπρεπε να πάει στρατό και ο Ιταλός έγινε... έξαλλος, μια και τον υπολόγιζε στους σταθερούς παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Όταν επέστρεψε, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και ενώ η “γαλανόλευκη” έχασε το εισιτήριο της πρόκρισης για το Παγκόσμιο του 2009, τα πράγματα δεν ήταν ίδια.


@parapolitika Γιάννης Φουντούλης στα #parapolitikagr : Θα παλέψουμε με τους συμπαίκτες μου ώστε να ακούσουμε τον εθνικό ύμνο στο τέλος #tiktokgreece #greece #sports #sportstiktok ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr



Το ελληνικό πόλο Ανδρών είχε μπει σε ένα καθεστώς εσωστρέφειας από το 2010 και έως το 2014 δεν κατάφερε να βγει. Ο Φουντούλης έχασε, στην πορεία, τον πολίστα που θαύμαζε περισσότερο από όλους, τον Γιώργο Ντόσκα, ο οποίος πρέπει να είναι σημείο αναφοράς στο ελληνικό πόλο. Ο αποκλεισμός του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012, έχει έκδηλη την οσμή του σκανδάλου, με τον Χιώτη να μπαίνει στο μικροσκόπιο δίχως να έχει κάνει κάτι κακό.

Ο Ντόσκας, ένας άνθρωπος ήσυχος και... γεωμετρημένος, τουλάχιστον μέσα στο νερό, είδε το ρήγμα και αποφάνθηκε ότι δεν ξανακολλά. Εκείνη η ομάδα που πήγε στο Έντμοντον για το προολυμπιακό τουρνουά την άνοιξη του 2012 ήταν χάρμα ιδέσθαι και η απουσία του Ντόσκα, ο οποίος νοοτροπιακά ήταν ένας αθλητής που κάθε προπονητής ήθελε να κοουτσάρει, ακόμα κι αν, όπως έχει πει συμπαίκτης του, έχει το δικό του κόσμο σε ό,τι αφορά το πολο στο μυαλό του, στοίχισε στην ομάδα, η οποία αποκλείστηκε στους ομίλους και μάλιστα σχεδόν χωρίς μάχη.


Ήταν η τελευταία συμμετοχή των παλιών, του Γιώργου Αφρουδάκη, του Νικόλα Δεληγιάννη, του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου, Κώστα Κοκκινάκη, και μάλιστα, γύρισε από το Λονδίνο σε δύο γκρουπ, αφού αρκετοί από τους παίκτες δεν άντεχαν, μετά τον αποκλεισμό, να βρίσκονται... δευτερόλεπτο στο Λονδίνο και πλήρωσαν τα εισιτήρια της επιστροφής από την τσέπη τους.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2yltws4gqc9)


Όμως ο Φουντούλης είχε αρχίσει ήδη να φορτώνει εμπειρίες. Τώρα, είναι έτοιμος για τους τέταρτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του, πιθανότατα τους τελευταίους, όπως δήλωσε στην κάμερα του parapolitika.gr (αν και ο υπογράφων δεν θα το έδενε σκοινί κορδόνι, αφού οπωσδήποτε έχει κερδίσει το δικαίωμα στο “βλέποντας και κάνοντας”) και είναι ο πλέον εμβληματικός αρχηγός στην Ιστορία του ελληνικού πόλο.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, πόλο Ανδρών: Ρόστερ, πρόγραμμα και διασταυρώσεις

Οι 13 που θα παραταχθούν το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουλίου (22:05) απέναντι στη Ρουμανία και θα ακούσουν ξανά τον εθνικό ύμνο, είναι: Τερματοφύλακες: Μάνος Ζερδεβάς, Παναγιώτης Τζωρτζάτος. Αμυντικοί: Δημήτρης Σκουμπάκης, Στάθης Καλογερόπουλος, Νίκος Γκίλλας. Περιφερειακοί: Γιάννης Φουντούλης, Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, Άγγελος Βλαχόπουλος, Στέλιος Αργυρόπουλος, Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Φουνταριστοί: Κωνσταντίνος Κάκαρης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Νίκος Παπανικολάου.

Η Εθνική θα παίξει με το Μαυροβούνιο (30 Ιουλίου-20:30), τις ΗΠΑ (1 Αυγούστου-11:30), την Κροατία (3 Αυγούστου-13:05) και την Ιταλία (5 Αυγούστου-16:10). Στον άλλο όμιλο συμμετέχουν οι Σερβία, Ουγγαρία, Ισπανία, Αυστραλία, Ιαπωνία και Γαλλία. Οι Σέρβοι νίκησαν με το ζόρι 16-15 τους Ιάπωνες στο πρώτο παιχνίδι του τουρνουά, ενώ οι Ισπανοί επικράτησαν 9-5 των Αυστραλών.

Περνούν τέσσερις ομάδες από κάθε όμιλο και συναντιούνται χιαστί (1-4, 2-3, 3-2, 4-1). Ο νικητής του Α1-Β4 θα παίξει με το νικητή του Α3-Β2 στα ημιτελικά, ενώ ο νικητής του Α2-Β3 θα αντιμετωπίσει εκείνον του Α4-Β1. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 11 Αυγούστου, τελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλα τα παιχνίδια των ομίλων γίνονται στο εθνικό κέντρο υγρού στίβου, ενώ η τελική φάση θα γίνει στην πισίνα “Ντεφένς”.