Το όνομα Ζιζού στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια παραπέμπει φυσικά στον θρυλικό Ζινεντίν Ζιντάν, που φώτισε με την παρουσία του την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Ο Ζιζού Μπεργκς αντίθετα (ο... Ζιζού του Βελγίου) βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της αναρρίχησής του και εξ ορισμού δεν φάνταζε ως ιδιαίτερα απειλητικό εμπόδιο στην πρεμιέρα του Στέφανου Τσιτσιπά στο ολυμπιακό τουρνουά του τένις. 

Άλλωστε στις δύο φορές που ο "Στεφ" είχε αντιμετωπίσει τον 25χρονο Βέλγο (νούμερο 73 στο ranking της ATP) στην καριέρα του δεν είχε συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες. Το σενάριο, όμως, στο κορτ "Simmone Mathieu", στο εξ αναβολής παιχνίδι της πρεμιέρας, δεν ήταν τόσο... χαλαρό! Έχοντας λόγω... ονόματος τη συμπαράσταση της πλειοψηφίας των Γάλλων θεατών, ο Μπεργκς πίεσε πολύ τον Τσιτσιπά, αλλά τελικά λύγισε με 2-1 σετ (7-6, 1-6, 6-1) και δεν κατάφερε να σταματήσει πρόωρα το δρόμο του Έλληνα πρωταθλητή προς το βάθρο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31a748yl7ux)

Ο Τσιτσιπάς έδωσε δικαιώματα, αλλά δεν το πλήρωσε!

Σε αντίθεση με το παιχνίδι της Μαρίας Σάκκαρη που προηγήθηκε νωρίς το μεσημέρι (στο οποίο η Ελληνίδα κυριάρχησε από το πρώτο γκέιμ της Κόβινιτς και δεν άφησε στην αντίπαλό της να... πάρει ανάσα) ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδωσε δικαιώματα στην εκκίνηση του ματς και με εξαιρετικά προβληματικό σερβίς έδωσε τη δυνατότητα στον Μπεργκς να φλερτάρει έντονα με break στα σέρβις γκέιμ του Έλληνα άσου. 

Με εμφανές έλλειμα συγκέντρωσης - ενδεχομένως και εξαιτίας πιθανής υποτίμησης του άπειρου αντιπάλου του - ο Τσιτσιπάς είδε το σερβίς του να "σπάει" στο πέμπτο γκέιμ του πρώτου σετ και βρισκόμενος με την πλάτη στον τοίχο έμοιαζε υποχρεωμένος να θυμηθεί τον καλό του εαυτό. Αν και ισοφάρισε άμεσα σε 3-3 με δικό του "σπάσιμο", ο Έλληνας πρωταθλητής δεν κατάφερε να βρει ποτέ καλό ρυθμό στο παιχνίδι του με αποτέλεσμα το πρώτο σετ να εξελιχθεί σε θρίλερ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d316wt3j10ch)

Ένα γήπεδο να φωνάζει ρυθμικά... "Ζιζού, Ζιζού"

Έχοντας ως κύριο όπλο το "πυρηνικό" του πρώτο σερβίς, ο Μπεργκς στρίμωξε στα σχοινιά τον Τσιτσιπά, ξεσηκώνοντας μάλιστα αρκετά φορές το κοινό που άρχισε να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του: "Ζιζού, Ζιζού". Ούτε ο... ίδιος ο Ζιντάν να έπαιζε! 

Με το σετ να κρίνεται στο tie break, ο Βέλγος βρέθηκε αγκαλιά με το προβάδισμα, καθώς προηγήθηκε 5-4 και είχε τη δυνατότητα να "κλειδώσει" την επικράτηση με δύο δικά του σερβίς. Εκεί, όμως, λύγισε από το άγχος, υπέπεσε στο πρώτο του διπλό λάθος και έδωσε την ευκαιρία στον Στέφανο Τσιτσιπά να... αποδράσει αλώβητος νικώντας και τον δικό του κακό εαυτό, κερδίζοντας το tie break με 8-6! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d317uf8bmtg1)

Η ανακούφιση στους λιγοστούς Έλληνες που βρίσκονταν στο κορτ ήταν διάχυτη. Ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του, Μαρέβα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια πολύ ιδιαίτερη μέρα σε μια από τις πιο θρυλικές εγκαταστάσεις τένις σε ολόκληρο τον πλανήτη (είχαν παρακολουθήσει νωρίτερα και την αναμέτρηση της Μαρίας Σάκκαρη). 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d318je98rmr5)

O... ανίκητος κακός εαυτός του Στέφανου Τσιτσιπά

Θα περίμενε κανείς ότι το αγχωτικό πρώτο σετ, θα βοηθούσε τον Τσιτσιπά να αποκτήσει μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης στη συνέχεια του παιχνιδιού. Όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά ο Μπεργκς προηγήθηκε με 3-0 γκέιμς στο ξεκίνημα του δευτέρου σετ, γνωρίζοντας την αποθέωση. 

Το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο, τα απελπιστικά άστοχα χτυπήματα βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη του ρεπερτορίου του και... ο κακός εαυτός του Στέφανου έμοιαζε ξαφνικά να αναδεικνύεται σε ανίκητο αντίπαλο. Το σοκαριστικό 6-1 υπέρ του κυριαρχικού Βέλγου στο δεύτερο σετ αντακλά ανάγλυφα τα επίπεδα απόδοσης του Έλληνα πρωταθλητή. 

Ένα χαμένο smash άλλαξε τα πάντα!

Καμιά φορά αρκεί μία και μοναδική φάση για να αλλάξει την ψυχολογία ενός αγώνα! Αυτό συνέβη στην έναρξη του τρίτου σετ. Με τον Στέφανο Τσιτσιπά να σερβίρει, ο Μπεργκς βρέθηκε... κατάφατσα με ένα break που θα εκτόξευε τις πιθανότητες επιτυχίας του. Είχε το πλεονέκτημα και με τον "Στεφ" εξουδετερωμένο είχε την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο γκέιμ επιχειρώντας ένα απλό smash! Από τον ενθουσιασμό του, όμως, έστειλε την μπάλα άουτ... σε κενή εστία και ξαφνικά το ντέρμπι μετατράπηκε σε επίδειξη δύναμης του Έλληνα πρωταθλητή. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d318s6xr5w9l)

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε με 3-0, ο Βέλγος αδυνατούσε να διαχειριστεί την... γκάφα του, πετώντας διαρκώς τη ρακέρα του στο χώμα, και ο επίλογος του αγώνα γράφτηκε με ένα επιβλητικό 6-1 υπέρ του νούμερο 12 της παγκόσμιας κατάταξης και ενός εκ των πλέον ισχυρών διεκδικητών μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d319skodgttl)