Από την πρώτη στιγμή που οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν την δωδεκάδα με την οποία θα εμφανίζονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, άπαντες αναζητούσαν την απάντηση σε ένα ερώτημα: Υπάρχει αντίπαλος να σταματήσει στο Παρίσι την παρέα του Λεμπρόν, του Κάρι και του Ντουράντ; 

Τα φιλικά προετοιμασίας έδωσαν την αίσθηση (ή την... ψευδαίσθηση, αυτό μένει να διαπιστωθεί στη συνέχεια του ολυμπιακού τουρνουά) ότι η Team USA δεν είναι άτρωτη και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί φαβορί για το χρυσό μετάλλιο... άνευ συναγωνισμού. Άλλωστε οι εποχές που οι NBAers προκαλούσαν δέος στις υπόλοιπες ομάδες ανήκουν στο παρελθόν, καθώς και οι υπόλοιποι διεκδικητές του ολυμπιακού στέμματος έχουν τα δικά τους "ιερά τέρατα" που αγωνίζονται στην κορυφαία μπασκετική λίγκα του πλανήτη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31bovf5vn81)

Η πρώτη "τιτανομαχία" επί γαλλικού εδάφους απέναντι στους πανίσχυρους Σέρβους (που προβάλλον ως πιθανοί αντίπαλοί τους στον τελικό της 10ης Αυγούστου) μας έπεισε για ένα πράγμα: Ότι ειδικά οι "παλιοσειρές" των Αμερικανών έχουν ταξιδέψει στη Γαλλία με... μάτι που γυαλίζει για να εκδικηθούν τον υπόλοιπο πλανήτη και να θυμίσουν σε όλους ότι όσο κι αν το άθλημα πραγματοποιεί άλματα στον υπόλοιπο πλανήτη, εκείνοι παραμένουν κυρίαρχη δύναμή του. Το τελικό 110-84 μοιάζει με το πρώτο... απειλητικό μήνυμα σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να τους κοιτάξουν στα μάτια. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31aa494y0ip)

Ο "σκουριασμένος" Ντουράντ άφησε τον πλανήτη με το στόμα ανοιχτό! 

Αν και οι... φουριόζοι και με άγνοια κινδύνου "πλάβι" προηγήθηκαν 10-2 στο πρώτο τρίλεπτο - υποχρεώνοντας τον Στιβ Κερ να καλέσει άρον-άρον τάιμ άουτ για να συνεφέρει τους παίκτες του - η είσοδος του Κέβιν Ντουράντ στο παρκέ μετέτρεψε την αναμέτρηση σε ένα αδιανόντο σόου του χρυσού ολυμπιονίκη των Φίνιξ Σανς. 

Μέσα σε μόλις 5 λεπτά από την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, ο "KD" μέτρησε 4/4 τρίποντα (!) με το κοντέρ να γράφει 14 πόντους, πριν επιστρέψει στον πάγκο. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου η στατιστική του άγγιζε τα όρια το αδύνατου, δεδομένου ότι ο Αμερικανός σούπερ σταρ επέστρεφε στη δράση από τραυματισμό, καθώς δεν είχε αγωνιστεί σε κανένα φιλικό της ομάδας του: 21 πόντοι σε 8.39 λεπτά συμμετοχής, χωρίς να χάσει σουτ, μετρώντας 5/5 τρίποντα και 3/3 δίποντα. Το δε τελευταίο καλάθι του στην εκπνοή του ημιχρόνου έκανε άπαντες στο "Πιέρ Μορουά" του Λιλ να... τρίβουν τα μάτια τους. Ήταν ίσως ένα από τα κορυφαία ατομικά σόου που έχουμε δει ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31afzk0yb1d)

Το 58-49 με το οποίο προηγήθηκαν στην ανάπαυλα οι Αμερικάνοι έμοιαζε κάπως άδικο για το μπάσκετ που μας προσέφεραν ο Γιόκιτς, ο Μπογκντάνοβιτς, αλλά και οι ρολίστες του Πέσιτς, όπως ο Ντόμπριτς και ο Αβράμοβιτς, ωστόσο εκτός από τον Ντουράντ, οι Σέρβοι αδυνατούσαν να περιορίσουν και την ευστοχία της Team USA από τα 6,75μ. Συνολικά οι παίκτες του Κερ ολοκλήρωσαν το πρώτο εικοσάλεπτο με 12/18 τρίποντα και ποσοστό ευστοχίας που έφτασε το 67%. 

Ο Ντουράντ την αποθέωση, ο Εμπίντ... το κράξιμο! 

Αν, πάντως, ο Κέβιν Ντουράντ ήταν ο παίκτης που σήκωνε κάθε λίγο και λιγάκι τους θεατές από τις καρέκλες τους από το ενθουσιασμό τους, ο Τζοέλ Εμπίντ το κατάφερνε... για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Οι Γάλλοι δεν έχουν συγχωρέσει την "προδοσία" του σέντερ των Σίξερς και την επιλογή του να αγωνιστεί με την εθνική των Ηνωμένων Πολιτειών και κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με την μπάλα... άκουγε τα εξ αμάξης! 

Όταν, μάλιστα, στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου... μπλόκαρε με λαβή αμερικανικού ποδοσφαίρου τον δύσμοιρο Αβράμοβιτς, όλο το γήπεδο... έπεσε να τον φάει! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31b5rehwrb5)

Είμαστε σίγουροι ότι ο Λεμπρόν είναι 39 ετών; 

Με τον Εμπίντ να αποτελεί την εξαίρεση στην αποθέωση των Αμερικανών, οι χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το "Πιέρ Μορουά" είχαν κι άλλους πολλούς λόγους να σηκώνονται από τις θέσεις τους. Ακόμη και για να... σερφάρουν στα κινητά τους για να διαπιστώσουν αν πράγματι ο Λεμπρόν Τζέιμς θα κλείσει τα 40 του χρόνια τον προσεχή Δεκέμβριο!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31cd6rbgn8x)

Ο "βασιλιάς"... αλώνιζε κάθε σπιθαμή του παρκέ με πάθος εφήβου και ήταν μια ορχήστρα μόνος του! Έκανε τα πάντα! Σκόραρε, μοίραζε ασίστ, μάζευε ριμπάουντ, μα πάνω απ' όλα ενέπνεε με τη νοοτροπία του τους νεότερους συμπαίκτες τους. 21 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 9 ασίστ και ένα παραλίγο απίθανο triple double! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31bfj3k7f4p)

Με τη διαφορά να ξεπερνά ακόμη και τους 20 πόντους στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, τα ζητούμενα μέχρι το τέλος ήταν δύο: Αν θα έχανε σουτ ο Κέβιν Ντουράντ και πόσο ψηλά θα ανέβαζαν οι παίκτες του Κερ τους δείκτες θεάματος; Ο "KD" αστόχησε τελικά 8.07 πριν το φινάλε του παιχνιδιού, οι Αμερικάνοι... χαμήλωσαν ταχύτητα μόνο για λίγα λεπτά και οι Σέρβοι επιφυλάσονται για ένα ενδεχόμενο νέο ραντεβού των δύο ομάδων. Ποιος ξέρει; Ίσως αυτό να έρθει στις 10 Αυγούστου στη μάχη για το χρυσό μετάλλιο! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31c1a5g83u9)

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης