Αν μη τι άλλο η εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος στην πρεμιέρα του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 απέναντι στον πανίσχυρο Καναδά δημιούργησε ελπίδες για κάτι καλό στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του ομίλου απέναντι σε Ισπανία (αύριο στις 12:00) και Αυστραλία (την Παρασκευή στις 14:30).

Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, απέναντι στην παρέα του Γκίλτζεους Αλεξάντερ και του Τζαμάλ Μάρεϊ αποτυπώθηκε ανάγλυφα το μεγαλύτερο τροχοπέδη που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Βασίλης Σπανούλης στη δική του πρεμιέρα σε μεγάλη διοργάνωση ως προπονητής της “επίσημης αγαπημένης”. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη ενός σκόρερ μεγάλης κλάσης στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Πόσο καλύτερος μπορεί να είναι ο Αντετοκούνμπο με Ισπανία και Αυστραλία;

Πόσο καλύτερος, άραγε, μπορεί να εμφανιστεί ο “Greek Freak” στα επόμενα παιχνίδια; Τι περισσότερο να κάνει σε σχέση με τα… όργιά του το βράδυ του Σαββάτου;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d30n8hwjrmll)

Θα ισχυριστεί κάποιος “μπορεί να αυξήσει τους δείκτες δημιουργίας του”, παρατηρώντας τις μόλις 2 ασίστ που μοίρασε στο παιχνίδι με τους Καναδούς. Μα για να αυξήσει τις τελικές του πάσες ο Γιάννης, θα πρέπει οι παίκτες που δέχονται την μπάλα σε θέση βολής έξω από τα 6,75μ. να ευστοχούν!

Ποιος αξιόπιστος σουτέρ υπάρχει στο ρόστερ της εθνικής; Ο Καλάθης; Ο Γουόκαπ; Τα δύο point guard της “γαλανόλευκης” μπορούν να κάνουν εξαιρετικά άλλες δουλειές στο παρκέ… αξιόπιστους σουτέρ, όμως, δεν τους λες.

Ο Τολιόπουλος; Ναι, θα μπορούσε. Πλην, όμως, στο ψηλότερο επίπεδο του παγκόσμιου μπάσκετ, ο άσος του Άρη θεωρείται παίκτης τρίτης ή τέταρτης ταχύτητας. Αν ανήκε στην πρώτη ή τη δεύτερη, πολύ απλά θα ήταν περιζήτητος στις ομάδες της Euroleague, καθώς παίκτες με το δικό του επιθετικό ένστικτο σπανίζουν.

Ο Λαρεντζάκης; Απέναντι στον Καναδά επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο της καριέρας του και αν δεν “καθαρίσει” το μυαλό του, δεν θα μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά όχι μόνο την Εθνική Ελλάδος, αλλά ούτε τον Ολυμπιακό.

Ο Χαραλαμπόπουλος; Μα δεν τον είδαμε να αγωνίζεται ούτε δευτερόλεπτο κόντρα στον Καναδά.

Η Εθνική Ελλάδος θυμίζει τον... περσινό Ολυμπιακό

Για να είμαστε ειλικρινείς, η Εθνική Ελλάδος του Βασίλη Σπανούλη μας θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον περσινό Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ομάδα του προπονητή, με δύναμη πυρός κοντά στο καλάθι, αλλά γεμάτη ρολίστες και με ολοφάνερη την έλλειψη ενός σκόρερ στην περιφέρεια που θα μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του στα δύσκολα δημιουργώντας προσωπικές φάσεις.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d30mxxjis2hd)

Δυστυχώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν επιτρέπονται… μεταγραφές για να βρει ο “Kill Bill” έναν δικό του Κέντρικ Ναν. Γιατί όσο σπουδαία κι αν αποδείχτηκε η μεταγραφή του Κώστα Σλούκα το καλοκαίρι του 2023, όσο… βιονικός κι αν παρουσιάστηκε ο Ματίας Λεσόρ μέσα στη ρακέτα, όσο σπουδαίος προπονητής κι αν είναι ο Εργκίν Αταμάν, ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν υπήρχε περίπτωση να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης αν δεν έφερνε στα τέλη του φθινοπώρου στο ΟΑΚΑ έναν από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στα παρκέ της Euroleague.

Για να έχει τύχη, λοιπόν, στη συνέχεια του ολυμπιακού τουρνουά η Εθνική μας ομάδα θα πρέπει να βρεθεί κάποιος να κάνει τη δουλειά του Ναν! Θα πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ τα ποσοστά ευστοχίας των διεθνών μας από τα 6,75. Τι γράφαμε στα καλοκαιρινά φιλικά όταν οι Έλληνες παίκτες έβλεπαν τα αντίπαλα καλάθια σαν… βαρέλια; Στο Παρίσι όλα θα είναι διαφορετικά και η πίεση για νίκες θα εκτοξεύσει το βαθμό δυσκολίας των αγώνων.

Τι είδαμε το Σάββατο απέναντι στους Καναδούς; Μόλις εννιά εύστοχα τρίποντα σε 32 προσπάθειες με ποσοστό ευστοχίας μόλις και μετά βίας 28,1%.
Αν δεν ανέβει ο συγκεκριμένος δείκτης απέναντι στην Ισπανία, θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".