Οι Έλληνες φίλαθλοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή για να πανηγυρίσουν το πρώτο "γαλανόλευκο" μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Μια από τις μεγάλες ελπίδες της αποστολής μας στο Παρίσι άγγιξε το όνειρο, αλλά τελικά δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.Έχασε το μετάλλιο για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου, ακριβώς τον ίδιο χρόνο που ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης έχασε την πρόκριση στον τελικό. Για να καταλάβει κάποιος το χρόνο για τον οποίο γίνεται αναφορά, το να ανοιγοκλείσεις τα μάτια κρατάει... 12 εκατοστά του δευτερολέπτου. 

Ο Απόστολος Χρήστου προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο να γράψει ιστορία και να γίνει ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στο άθλημα της κολύμβησης (στα αγωνίσματα της πισίνας), ωστόσο περιορίστηκε στην τέταρτη θέση, μένοντας μακριά από μια επίδοση που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην υλοποίηση ενός αδιανόητου ονείρου. 

Παρ' όλα αυτά, ο Χρήστου πέτυχε το κορυφαίο πλασάρισμα Έλληνα κολυμβητή στην πισίνα. Η πέμπτη θέση του Σπύρου Γιαννιώτη στα 400μ. ελεύθερο των Ολυμπιακών της Αθήνας, το 2004, ήταν έως τώρα το σημείο αναφοράς για την ελληνική κολύμβηση, ωστόσο ο Χρήστου, στην πρώτη συμμετοχή του σε τελικό, τον ξεπέρασε. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d328zdmk7ewh)


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, κολύμβηση: Μέτρια αντίδραση, εκπληκτικό πρώτο πενηντάρι 

Ο Χρήστου είχε μια μέτρια αντίδραση εκτινασσόμενος, στα 0,58, αλλά έκανε ένα εντυπωσιακό πρώτο πενηντάρι, σε 25.21. Ο Ιταλός Τόμας Τσεκόν δεν ηγήθηκε της κούρσας από την έναρξή της, αφού ήταν ο Γιαγιού Ζου, φαβορί για το χρυσό από τους προκριματικούς και τους ημιτελικούς, ενώ ακολουθούσε ο Ράιαν Μέρφι. 
Ο Έλληνας κολυμβητής τους είχε από κοντά, αλλά δεν μπορούσε να τους επηρεάσει από την έβδομη διαδρομή και να κολυμπήσει με το ρεύμα τους. Αν ήταν δίπλα στον Τσεκόν, ίσως να έπαιρνε από τη φόρα του Ιταλού και να πήγαινε όσο χρειαζόταν πιο γρήγορα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. 


Αυτό, άλλωστε, έκανε ο Αμερικανός Ράιαν Μέρφι, που ο Χρήστου τον είχε αφήσει δεύτερο στην κοινή προκριματική κούρσα. Ο Έλληνας κολυμβητής έδειξε σε κατάσταση Βελιγραδίου, αλλά οι κολυμβητές ανάμεσα στους οποίους κολυμπούσε δεν του έδωσαν τη φόρα που ήθελε.


xristou_olympiakoi_agones_2024_kolymvisi7
xristou_olympiakoi_agones_2024_kolymvisi6
xristou_olympiakoi_agones_2024_kolymvisi5
xristou_olympiakoi_agones_2024_kolymvisi4
xristou_olympiakoi_agones_2024_kolymvisi3
xristou_olympiakoi_agones_2024_kolymvisi2
xristou_olympiakoi_agones_2024_kolymvisi1



Ο τελικός ήταν πιο αργός από εκείνον του Τόκιο, τρία χρόνια πριν, αλλά έλειπαν οι δύο πυραυλοκίνητοι Ρώσοι. Ο Χρήστου δεν μπόρεσε να πλησιάσει τον Μέρφι μετά το σχετικά καλό γύρισμά του, αν και η απόσταση που τους χώριζε στο πρώτο πενηντάρι ήταν 17 εκατοστά. Ο Μέρφι έφυγε πρώτος, αλλά ο Τσεκόν είχε το καλύτερο σπριντ του για τα τελευταία 30 μέτρα. Το μετάλλιο κρίθηκε στην τελευταία χεριά, με τον Χρήστου να αγγίζει λιγότερο απότομα από τον Αμερικανό το βατήρα. 

Ο Τόμας Τσεκόν πήρε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για τους Ιταλούς στο τουρνουά κολύμβησης, με χρόνο ακριβώς 52.00, ο Γιαγιου Ζου ήταν δεύτερος με 52.22, ενώ ο Μέρφι πήρε το χάλκινο με 52.39. 

Ο Χρήστου έκανε το κορυφαίο πλασάρισμα στην Ιστορία της ελληνικής κολύμβησης στην πισίνα, στον πρώτο τελικό Ολυμπιακών Αγώνων που συμμετείχε. Ένα εκπληκτικό κατόρθωμα, που μόνο οι δικές του δυνατότητες το καθιστούν ελλιπές κατατί.


Στην ούγια, όμως, αυτό που θα επιβραβευόταν, θα ήταν η ομορφιά του στυλ. Ο τρόπος που κολυμπάει και μοιάζει να υπερίπταται, δίχως να δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί πολύ. Ο γνήσιος επίγονος, στην αισθητική, του θρυλικού Άαρον Πίρσολ, μπορεί πια να εγείρει αξιώσεις να αναγνωρίζεται ως τέτοιος όχι μόνο στα ημέτερα, τα οποία εξουσιάζει εξ απαλών ονύχων, δηλαδή από την πρώτη μέρα που κολύμπησε σε επίπεδο Ανδρών, αλλά και διεθνώς.