Ολυμπιακός: Το... ευρωπαϊκό μήνυμα που στέλνει με τις εντυπωσιακές μεταγραφές του
"Δίψα" για διάκριση και στο Europa
Η κατάκτηση του Conference League όχι μόνο δεν δημιούργησε εφησυχασμό στον Ολυμπιακό, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" αποδεικνύουν με τις μεταγραφές τους ότι τοποθετούν πολύ ψηλά τον πήχη των φιλοδοξιών τους και στο νέο Europa League.
Πέρασαν κιόλας δύο μήνες από τη μεγαλύτερη βραδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Από εκείνη την… άγια νύχτα της Νέας Φιλαδέλφειας που ο Αγιούμπ Ελ Καμπί “γκρέμισε” ένα κατεστημένο 65 ετών που εμπόδιζε τις ελληνικές ομάδες να κατακτήσουν την κορυφή ενός ευρωπαϊκού Έβερεστ.
Τα social media “πλημμύρισαν” από αναμνήσεις της μεγαλύτερης στιγμής της 100χρονης ιστορίας του Ολυμπιακού, η οποία αποτελεί – εκτός των άλλων – και μια πολύ “βαριά κληρονομιά” ενόψει της νέας πολύ ιδιαίτερης σεζόν που ξεκινά.
Δεν είναι μόνο το συναισθηματικό βάρος του εορτασμού ενός αιώνα ζωής του Θρύλου του Πειραιά, αλλά και η ευθύνη όλων των συντελεστών αυτής της μοναδικής επιτυχίας να της δώσουν συνέχεια εντός και εκτός συνόρων.
Ο Γιάρεμτσουκ, ο Βέλντε και το πλάνο ενίσχυσης του Ολυμπιακού σε... ευρωπαϊκό φόντο
Υπό αυτή την έννοια η απόκτηση του Ρόμαν Γιάρεμτσουκ, σε συνδυασμό με την κορύφωση της μεταγραφικής ενίσχυσης των “ερυθρόλευκων” με πολύ μεθοδικό τρόπο, συνιστά μια δήλωση προθέσεων ολόκληρου του οργανισμού με φόντο όχι μόνο την προσπάθεια ανάκτησης των πρωτείων εντός ελληνικών συνόρων, αλλά και με θέα μια νέα μεγάλη διάκριση στο ανανεωμένο και σαφώς πιο προσιτό για επιτυχίες – σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – Europa League.
Πολλές φορές μια ιστορική επιτυχία (όπως η κατάκτηση του Conference) λειτουργεί ως… υπνωτικό για τις ομάδες που έχουν γευτεί το νέκταρ που τη συνοδεύει. Ρωτήστε και τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να σας εξηγήσει πως η Σεβίλλη έφτασε μέσα σε λίγους μόνο μήνες από το ζενίθ της κατάκτησης του Europa, τον Μάιο του 2024, στο ναδίρ της ελεύθερης πτώσης στη La Liga πέντε μήνες αργότερα.
Για τον Βάσκο τεχνικό το… πάθημα της Ανδαλουσίας αποτελεί οδηγό του ενόψει της νέας πρόκλησης που καλείται να διαχειριστεί στον πάγκο του Ολυμπιακού. Βλέπετε στα 64 του χρόνια ο Μεντιλίμπαρ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει “χθες”, παρά μόνο “σήμερα” και “αύριο”. Στα δύσκολα, όταν ένα καράβι οδεύει ολοταχώς προς κάποιο παγόβουνο σαν άλλος Τιτανικός, κανείς δεν θυμάται την ιστορία του καπετάνιου, ή τα θρυλικά του ταξίδια.
Τα "θέλω" του Μεντιλίμπαρ και οι διακριτοί ρόλοι
Στον Ολυμπιακό, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι πορεύονται με βάσει τα “θέλω” του Ισπανού και τη διατήρηση της συνταγής που οδήγησε τους Πειραιώτες στην κορυφή της Ευρώπης. Γι’ αυτό και οι ρόλοι στο ρόστερ της ομάδας είναι διακριτοί και πατάνε στο απόλυτα πετυχημένο μοντέλο που εμφάνισε ο Μεντιλίμπαρ μέσα σε ελάχιστους μήνες.
Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός προχωρά σε αναδόμηση προσώπων, αναζητώντας ποδοσφαιριστές που όχι μόνο μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια όσους αποχώρησαν, αλλά να αναβαθμίσουν - αν αυτό είναι εφικτό – ακόμη περισσότερο την ποιότητα της ανασταλτικής και επιθετικής λειτουργίας του “ερυθρόλευκου” συνόλου.
Για παράδειγμα ο Ντάνι Γκαρθία έρχεται να μπει στα παπούτσια του Ιμπόρα. Ο Γιάρεμτσουκ σε αυτά του Γιόβετιτς. Aν ολοκληρωθεί και η επιστροφή του Ντάνιελ Ποντένσε στο μεγάλο λιμάνι, ο Ολυμπιακός θα έχει ολοκληρώσει κατά 95% το ρόστερ του. Θα μένει να φανεί αν θα αποκτηθεί αντικαταστάτης του Κώστα Φορτούνη - ή αν ο Μεντιλίμπαρ θελήσει να επενδύσει περισσότερο σε ταχύτητα στα άκρα της επίθεσής του – και αν θα θελήσει να προσθέσει ο Βάσκος έναν ακόμη έμπειρο στόπερ δίπλα στην εξαιρετικά νεανική πεντάδα που συνθέτουν οι Ρέτσος, Πιρόλα, Άμπι, Ντόη, Κουτσίδης.
Γιατί αν υπάρχει ένα ερωτηματικό για το υπό διαμόρφωση ρόστερ είναι κατά πόσο θα βρεθεί αμυντικός να καλύψει επάξια το τεράστιο κενό που άφησε πίσω του ο Κάρμο.
Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν εμφανίζεται… κορεσμένος και επαναπαυμένος στις δάφνες της κατάκτησης του Conference League, αλλά παίρνει θέση στην εκκίνηση της νέας χρονιάς διψασμένος για νέες ευρωπαϊκές επιτυχίες.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".