Ήταν ένας τελικός πρόκρισης! Ένα παιχνίδι χωρίς αύριο απέναντι σε μια ομάδα που εδώ και χρόνια... στοιχειώνει τα όνειρα της Εθνικής μας ομάδας! Και όπως αποδείχτηκε ήταν γραφτό... να τα στοιχειώσει για άλλη μια φορά! 

Ο δρόμος της "επίσημης αγαπημένης" για την πρόκριση στα προημιτελικά του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 μοιάζει πλέον με... στενωπό (με την Εθνική μας να χρειάζεται απαραίτητα νίκη του Καναδά επί της Αυστραλίας για να μείνει "ζωντανή"). Το έλλειμμα αξιόπιστου περιφερειακού σουτ σε μια εποχή που το σουτ αποτελεί το άλφα και το ωμέγα στο παγκόσμιο μπάσκετ αποδείχτηκε καταδικαστικό σε άλλη μια μεγάλη διοργάνωση και ουσιαστικά όρισε την τύχη και της αναμέτρησης με τη "ρόχας". Με εξαίρεση ένα αδιανόητο ρεσιτάλ του Βασίλη Τολιόπουλου στο δεύτερο ημίχρονο, η Εθνική μας δεν βρήκε αξιόπιστες λύσεις από την περιφέρεια και ηττήθηκε για δεύτερη φορά στο ολυμπιακό τουρνουά σε αναμέτρηση-θρίλερ. 

Το τελικό 82-77 υπέρ της παρέας του του Αλντάμα έφερε ουσιαστικά την προσωπική σφραγίδα δύο εκ των μεγαλύτερων ηγετών που έχει γνωρίσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία 30 χρόνια: Του μοναδικού Σέρχιο Γιουλ και του αλύγιστου Ρούντι Φερνάντεθ! Τα δικά τους απίθανα τρίποντα ήταν αυτά που άλλαξαν τα πάντα στο "Πιερ Μορουά" του Λιλ.

Εντυπωσιακό ξεκίνημα της Εθνικής Ελλάδος... μέχρι να πατήσει παρκέ ο Γιουλ

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, η εντολή του Βασίλη Σπανούλη ήταν προφανής: "Τρέξτε τους Ισπανούς, να τους βγάλουμε τη γλώσσα"! Κι όμως, το ζήσαμε κι αυτό. Να παίζουν Ελλάδα - Ισπανία και να είναι η "γαλανόλευκη" η ομάδα που θέλει να ανεβάσει ρυθμούς. 

Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά από τη στιγμή που στο ρόστερ της "επίσημης αγαπημένης" αγωνίζεται ένα "φαινόμενο" του παγκόσμιου μπάσκετ; Στο ξεκίνημα του αγώνα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδειχνε ασταμάτητος, γεμίζοντας από τα πρώτα λεπτά το φύλλο της στατιστικής του! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32rn0y721t5)

Στην αντίπερα όχθη, το αντίπαλο δέος άκουγε στο όνομα Σάντι Αλντάμα. Ο φόργουορντ των Μέμφις προσπαθούσε να κρατήσει τους "ρόχας" σε απόσταση βολής, αλλά παρά τα μακρινά του εύστοχα τρίποντα, η ελληνική ομάδα απέκτησε "αέρα" 8 πόντων (20-12 δύο λεπτά πριν από το φινάλε της πρώτης περιόδου). 

Βλέποντας το παιχνίδι να ξεφεύγει, ο Σέρτζιο Σκαριόλο επέλεξε να επιστρατεύσει την εμπειρία των "παλιοσειρών" του για να γυρίσει η παρτίδα. Και η είσοδος του Σέρχιο Γιουλ στο παρκέ άλλαξε άρδην τα δεδομένα στο παρκέ. Ούτε σε φάσεις που τον μάρκαρε ο Αντετοκούνμπο δεν χαμπάριαζε ο αθεόφοβος!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32r5ucolljt)

Αυτό ήταν! Στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου το σκορ στο ταμπλό έμοιαζε απαγορευτικό και ο Βασίλης Σπανούλης με τους παίκτες του χρειάζονταν να κυνηγήσουν για δεύτερο παιχνίδι μια απίθανη ανατροπή, όπως το είχαν πράξει και στην πρεμιέρα απέναντι στον Καναδά. Με τον Γιουλ να θυμίζει... έφηβο και να κλείνει το ημίχρονο με 11 πόντους, 3/4 τρίποντα και 4 ασίστ (!) οι Ισπανοί έφυγαν για τα αποδυτήρια προηγούμενοι 49-35, έχοντας ποσοστό ευστοχίας από τα 6.75μ... 65% (11/16). Ποιο ήταν το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων; Το... μισό, καθώς μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε το 30% (33% με 6/18 τρίποντα). 

Μάταια ο Σπανούλης αναζητούσε να βρει αξιόπιστους πόλους στο σκοράρισμα να πλαισιώσουν τον Γιάννη. Όχι μόνο δεν τους βρήκε, αλλά η αστοχία παικτών όπως ο Γουόκαπ και ο Μήτογλου ακόμη και σε αμαρκάριστα τρίποντα, βοήθησε τον Σκαριόλο να κλείσει τους διαδρόμους του Αντετοκούνμπο προς το καλάθι (παίζοντας ζώνη με προσαρμογές) με αποτέλεσμα ο "Greek Freak" να... τρακάρει διαρκώς σε ανθρώπινο τείχος. Άρχισε και ο Ρούντι τα δικά του... mind games, παίζοντας με το μυαλό των παικτών της εθνικής μας ομάδας και το σενάριο του ματς έμοιαζε μη αναστρέψιμο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32rlh8avaft)

Ο Τολιόπουλος έδωσε ελπίδες για επική ανατροπή

Για δεύτερο παιχνίδι, όμως, θαρρείς και κάποιο ιδιαίτερο ένστικτο επιβίωσης ενεργοποίησε την αδρεναλίνη της ελληνικής ομάδας, που από τα μέσα της τρίτης περιόδου άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά με μπροστάρηδες τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Τόμας Γουόκαπ (που άφησε το... φάντασμα του πρώτου ημιχρόνου στα αποδυτήρια). 

Με τη διαφορά να εκοτοξεύεται στο +16 υπέρ των Ισπανών 6.38 πριν από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, η εθνική μας αντέδρασε, μείωσε στο -8 (57-49) αλλά για άλλη μια φορά... πνίγηκε από τη "ζώνη" του Σκαριόλο, μη μπορώντας να βρει αξιόπιστες λύσεις από την περιφέρεια. Όλα αυτά μέχρι την τελευταία φάση της τρίτης περιόδου όταν ο Βασίλης Τολιόπουλους... ντύθηκε Γιουλ και με απίθανο buzzer beater από τα οκτώ μέτρα μείωσε σε 62-56! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32t4ydo9b5t)

Μέχρι το φινάλε της αναμέτρησης το παιχνίδι εξελίχθηκε σε... ανταλλαγή πυρών! Η Εθνική μας ισοφάρισε 71-71 με απίθανο κάρφωμα του Γιάννη στο πρόσωπο του Αλντάμα, ωστόσο με μπροστάρη τον Ρούντι Φερνάντεθ και τον Αλντάμα οι Ισπανοί έφτασαν στην τελική επικράτηση εξαργυρώνοντας ουσιαστικά την κυριαρχία του πρώτου ημιχρόνου. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32t4ydo9b5t)

Το άστοχο τρίποντο του Αντετοκούνμπο με το σκορ στο 80-77 μπορεί να συνοδεύει την ήττα με ένα... συναισθηματικό "γαμώτο", ωστόσο συνολικά, όπως ακριβώς συνέβη στην πρεμιέρα του Σαββάτου, η Εθνική μας ομάδα πλήρωσε το κάκιστο πρώτο της ημίχρονο, αλλά και την κακή κατάσταση κομβικών "πενταδάτων" παικτών (όπως ο Γουόκαπ, ο Καλάθης, ο Μήτογλου και ο Παπαγιάννης) που ήταν εξ ορισμού απαγορευτική σε έναν "όμιλο του θανάτου" απέναντι σε Αυστραλούς, Καναδούς και Ισπανούς. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32t8ig70ckx)

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης.