Tο ποδόσφαιρο στην Ανδόρα είναι περίεργη υπόθεση. Ίσως διότι περίεργη είναι από μόνη της η χώρα. Ο τόπος που επισκέπτεται η ΑΕΚ μόνο συνηθισμένος δεν είναι. Η Ένωση, για το Europa Conference League, αντιμετωπίζει την Ίντερ Κλαμπ ντ’ Εσκάλδες στο Estadi Nacional, το Εθνικό Στάδιο δηλαδή, το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Ανδόρας, την Ανδόρα λα Βέγια. Η ομάδα εδρεύει στην όμορη ενορία Εσκάλδες - Εγκορντάνι, αλλά ελάχιστα παίζει ρόλο αυτό.

Μιλάμε για μια χώρα με συνολική έκταση 468 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Φανταστείτε δηλαδή ότι η Σάμος -477 τετρ. χλμ.- είναι λίγο μεγαλύτερη. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε περίπου 86.000 κατοίκους. Εκεί βρίσκεται η αντίπαλος της ΑΕΚ. Σε ένα περίκλειστο κράτος -χωρίς δηλαδή πρόσβαση στη θάλασσα στα ανατολικά Πυρηναία, μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Η ίδρυση της Ίντερ Εσκάλδες, οι τουρίστες και ο Αλμπάνης

Αν επισκεφθείτε την Ανδόρα, λογικά θα νομίζετε ότι ο πληθυσμός που προαναφέρθηκε δεν μπορεί να είναι ο πραγματικός. «Η χώρα υποδέχεται πάνω από 10.200.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Σαν να πήγαιναν, δηλαδή, κάθε χρόνο όλοι οι Έλληνες στη Λήμνο», διαβάζουμε στο geografida.blogspot.com. Για όλα βέβαια υπάρχει εξήγηση. Το ποδόσφαιρο στην Ανδόρα μέχρι το 1995 ήταν ερασιτεχνικό με εξαίρεση την FC Andorra, ομάδα στην οποία ανήκει ο πρώην επιθετικός της ΑΕΚ, Χρήστος Αλμπάνης, και η οποία έπαιζε στο ισπανικό πρωτάθλημα από το 1948. Η Ίντερ Κλαμπ ντ’ Εσκάλδες ιδρύθηκε το 1991 και έγινε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας.

ΑΕΚ - INTER D’ ESCALDES 4-3 / UECL Q2 – LEG 1 HIGHLIGHTS | AEK F.C.

Ουσιαστικά όλα έγιναν όταν προέκυψε η ανάγκη να φτιάξει εθνική ομάδα ποδοσφαίρου η Ανδόρα. Για να συμβεί αυτό έπρεπε η χώρα να αποκτήσει ομοσπονδία ποδοσφαίρου και προϋπόθεση γι’ αυτό ήταν να υπάρχει πρωτάθλημα. Έτσι, σήμερα η Ομοσπονδία της Ανδόρας διαχειρίζεται τα επαγγελματικά πλέον πρωταθλήματα της χώρας, την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία. Διοργανώνει επίσης το ετήσιο τουρνουά Copa Constituciό και το μεμονωμένο Σούπερ Καπ, το Supercopa Andorrana de Futbol στα καταλανικά.

Η Ανδόρα που ξέχασαν στη Συνθήκη των Βερσαλλιών

Η ανάγκη να αποκτήσει εθνική ομάδα η χώρα προέκυψε από τις πολιτικές εξελίξεις στο Πριγκιπάτο των Κοιλάδων της Ανδόρας. Το ταξίδι της πολιτείας της Ανδόρας στον χρόνο συμβαδίζει με την ιστορία του γαλλικού στέμματος και του στέμματος της Αραγωνίας. Από τη μια πλευρά, αυτή της Γαλλίας, κατέληξε αυτοτελές μεν πριγκιπάτο αλλά υπό την προστασία του εκάστοτε βασιλέως, και σήμερα, κατά κληρονομικό δικαίωμα, του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, εν προκειμένω του Εμανουέλ Μακρόν. Από την άλλη, αυτή της Αραγωνίας, ουσιαστικά παραχωρήθηκε στον επίσκοπο της Ουρζέλ, της μεγαλύτερης επισκοπής της ισπανικής Καθολικής Εκκλησίας στην Καταλονία.

Για να μην τσακώνονται ευγενείς και επίσκοποι την απέκτησαν από κοινού και κανένας δεν φέρει τον τίτλο του πρίγκιπα, αλλά του “συν-πρίγκιπα” της Ανδόρας. Όχι ότι είχαν σκοπό να τσακωθούν αφού μάλλον παγερά αδιάφοροι ήταν γι’ αυτόν τον τόπο, με μέσο υψόμετρο στα 1.996 μέτρα και το χαμηλότερο σημείο στα 870 μ. στο σημείο που ενώνονται τρεις στενές κοιλάδες, στον ποταμό Βαλίρα. Σκεφτείτε ότι στη Συνθήκη των Βερσαλλιών, το 1919, με την οποία τερμάτισε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ανάμεσα στην Αντάντ -η συμμαχία Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας- και τη Γερμανική Αυτοκρατορία, ξέχασαν την Ανδόρα και αυτή παρέμεινε σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Γερμανία έως το 1958.

Φορολογικός παράδεισος, ράγκμπι, χόκεϊ με πατίνια και μακροζωία

Το 1982 ανέλαβε πρώτος πρωθυπουργός ο Όσκαρ Ρίβας Ρετς, στις 14 Μαρτίου του 1993 εγκρίθηκε Σύνταγμα και στις 28 Ιουλίου του 1993, η Ανδόρα έγινε μέλος του ΟΗΕ και το 1996 της UEFA και της FIFA. Σήμερα είναι ένας φορολογικός παράδεισος, αλλά παίζει και ποδόσφαιρο. Εκεί που τα πρώτα 24.000 ευρώ του εισοδήματος είναι αφορολόγητα και τα υπόλοιπα επιβαρύνονται με φόρο έως 10% και ο εταιρικός φόρος δεν είναι μεγαλύτερος του 10%, ενώ ο ΦΠΑ είναι μόνο 4,5%.

Andorra Travel Guide: 10 BEST Things To Do In Andorra

Σε γενικές γραμμές οι κάτοικοι λατρεύουν το ράγκμπι και το χόκεϊ με πατίνια. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, το κλαμπ Pas de la Casa FC από την Ανδόρα είναι το πιο ηλικιωμένο της Ευρώπης με μέσο όρο ηλικίας τα 30,5 έτη. Μπορεί και να είναι λογικό καθώς κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η Ανδόρα κατέχει το ρεκόρ μακροζωίας διεθνώς με το μέσο προσδόκιμο ζωής στη χώρα τα 83,23 χρόνια - στους άνδρες 80,99 και στις γυναίκες 85,6.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".