Ήταν δεδομένο ότι η είδηση του απρόσμενου αποκλεισμού της Κόκο Γκοφ από την Ντόνα Βέκιτς που έγινε γνωστή πριν από την έναρξη της αναμέτρησης της Μαρίας Σάκκαρη με την Μάρτα Κόστιουκ, θα άλλαζε άρδην την ψυχολογία του παιχνιδιού των δύο κοριτσιών για τη φάση των "16" του τουρνουά τένις των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο μονό των γυναικών. 

Αμφότερες εμφανίστηκαν στο κορτ 7 των εγκαταστάσεων του Ρολάν Γκαρός γνωρίζοντας πλέον ότι το μονοπάτι προς το ολυμπιακό βάθρο δεν φάνταζε τόσο απαγορευτικό, όσο το πρωί της Τετάρτης πριν βγει από την εξίσωση το νούμερο 2 του ταμπλό, το οποίο πρόβαλλε ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. 

Το άγχος φάνηκε να "πνίγει" στο ξεκίνημα τη Σάκκαρη

Όπως φάνηκε στην εκκίνηση της αναμέτρησης, ο αποκλεισμός της Γκοφ "όπλισε" με περίσσεια αυτοπεοίθηση την Ουκρανή, ενώ αντίθετα βάρυνε με... τόνους άγχους τα πόδια της Ελληνίδας πρωταθλήτριας. Η εκκίνηση της Μαρίας Σάκκαρη στο ξεκίνημα δεν είχε καμία σχέση με εκείνη των δύο πρώτων της αγώνων απέναντι σε Κόβινιτς και Γουάν. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να πάρει από το ξεκίνημα τα ηνία του παιχνιδιού στα χέρια της, αλλά επέτρεψε στην Κόστιουκ να τη... στραγγαλίσει τενιστικά και με το "καλησπέρα" να προηγηθεί 3-0! 

Η διακοπή μετά το τρίτο γκέιμ βοήθησε την Ελληνίδα πρωταθλήτρια να "καθαρίσει" λίγο το μυαλό της και να επιστρέψει σαφώς πιο συγκεντρωμένη στο κορτ, θυμίζοντας την εξαιρετική εικόνα που είχε εμφανίσει στα δύο προηγούμενα παιχνίδια της στο τουρνουά. Θαρρείς και έκρυβε κάποιον κουβά με παγωμένο νερό κοντά στο κάθισμά της και... βούτηξε το κεφάλι της για να συνέλθει. 

Η μεταμόρφωση της Σάκκαρη και η... γαλανόλευκη καταιγίδα που παρέσυρε την Κόστιουκ! 

Γιατί η Σάκκαρη που εμφανίστηκε στα υπόλοιπα γκέιμ του πρώτου σετ ήταν όχι απλά καταιγιστική, αλλά απολαυστική! Χωρίς ίχνος υπερβολής η "Σακ Ατάκ" θύμιζε πυγμάχο που στριμώχνει τον αντίπαλό του στα σχινιά και αρχίζει να τον σφυροκοπά με απίθανες εναλλαγές χτυπημάτων, ντιρέκτ και κροσέ! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32wyik9sn95)

Κάπως έτσι η Κόστιουκ έμοιαζε να δείχνει ζαλισμένη από το ρυθμό της Μαρίας, άρχισε να επιδίδεται σε ρεσιτάλ λαθών ακόμη και στα σερβίς της (με αλλεπάλληλα double faults) και η Μαρία μετέτρεψε σε χρόνο-ρεκόρ το 0-3 σε 5-3 και εν τέλει σε 6-4! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32x0xkf7ktl)

Διαγωνισμός... break ανάμεσα σε Σάκκαρη και Κόστιουκ

Η αντεπίθεση της Κόστιουκ στην έναρξη του δεύτερου σετ (όπου προηγήθηκε ξανά με 2-0) μπορεί να προβλημάτισε λίγο τη Μαρία, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τα προβληματικά τρία πρώτα γκέιμς του ματς. Το προβάδισμα της Ουκρανής οφειλόταν περισσότερο στα δικά της εξαιρετικά χτυπήματα και λιγότερο σε κάποια χαλάρωση της Ελληνίδας πρωταθλήτριας. 

Το εγχειρίδιο του παιχνιδιού, ωστόσο, περιλάμβανε ένα σενάριο από αυτά που σπανίζουν σε παιχνίδια τένις, καθώς οι δύο αντίπαλες αδυνατούσαν να υπερασπιστούν με επιτυχία τα δικά τους service games! Τόσα πολλά break μαζεμένα σε ένα παιχνίδι, ειλικρινά αμφιβάλλουμε αν έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλη διοργάνωση. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32xvh5j4fu9)

Το δεύτερο σερβίς έμοιαζε με αγιάτρευτη πληγή για την Ουκρανή, αλλά και η Μαρία αδυνατούσε να κερδίσει τα δικά της service games, με επίσης αποκαρδιωτικά ποσοστά ευστοχίας από τη γραμμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα 18 γκέιμς του αγώνα είχαμε δει... 13 break! Απίστευτο! Οι θεατές έβλεπαν το σκορ ισόπαλο στο 4-4 και περίμεναν με αγωνία να δουν ποιο κορίτσι θα κατάφερνε, επιτέλους, να υπερασπιστεί το σερβίς του! 

Τελικά, το έπραξε η Σάκκαρη στο ένατο γκέιμ, προηγήθηκε 5-4, αλλά η Κόστιουκ απάντησε με το ίδιο νόμισμα και ισοφάρισε σε 5-5, μένοντας ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης. Το δεύτερο σετ κρίθηκε στο tie break και εκεί ένα διπλό λάθος στο σερβίς της Μαρίας επέτρεψε στην Ουκρανή να ισοφαρίσει σε 1-1 και να ανακτήσει ψυχολογία για τη συνέχεια. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32z15u9bmwx)

Το άγχος θριάμβευσε στο τρίτο σετ, η Κόστιουκ πανηγύρισε στο φινάλε

Η έναρξη του τρίτου σετ δεν διαφοροποίησε το... αλλόκοτο σενάριο του αγώνα. Break η Σάκκαρη, break η Κόστιουκ με τις δύο αντιπάλους να επιδίδονται σε ρεσιτάλ λαθών, αλλά την ίδια στιγμή να εμφανίζουν και εκλάμψεις απίθανου τένις! 

Όσο προβληματική ήταν στα σερβίς της η Κόστιουκ, άλλο τόσο εντυπωσιακή ήταν στις άμυνές της, ακόμη και σε εξαιρετικές επιθέσεις της Σάκκαρη. Όσο το παιχνίδι πλησίαζε στο τέλος του, τόσο η πίεση έμοιαζε να βαραίνει περισσότερο τα πόδια της Ελληνίδας πρωταθλήτριας. Διπλά λάθη στο σερβίς, αβίαστα σφάλματα σε σχετικά εύκολες φάσεις. Η Ουκρανή έμοιαζε να παίρνει τα ηνία του αγώνα στα χέρια της, προηγήθηκε 3-1, αλλά και πάλι είδε τη Μαρία να ισοφαρίζει 3-3. 

Στην τελική ευθεία του αγώνα τα λάθη κυριαρχούσαν με τη νευρικότητα να πρωταγωνιστεί στα χτυπήματα των δύο αθλητριών. Άλλωστε το δέλεαρ της μονομαχίας με την Βέκιτς (αντί για την Γκοφ) στα προημιτελικά ήταν εξ ορισμού... αγχωτικό! Με τη μία αθλήτρια να... χαρίζει τη νίκη στην άλλη σε διαδοχικά γκέιμ το σκορ έφτασε στο 5-4 υπέρ της Κόστιουκ και τη Μαρία να σερβίρει για να μείνει ζωντανή στη διεκδίκηση της πρόκρισης. Το πολύ κακό πρώτο σερβίς, όμως, πρόδωσε για άλλη μια φορά τη Σάκκαρη και η Ουκρανή θα είναι εκείνη που θα διεκδικήσει την πρόκριση στα ημιτελικά απέναντι στη Βέκιτς. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32zibrujl4x)