Στα χαρτιά η αναμέτρηση Γερμανίας - Βραζιλίας για τον δεύτερο όμιλο του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ήταν ένα από τα πιο αδιάφορα παιχνίδια της πρώτης φάσης για τους Έλληνες φιλάθλους. 

Πρακτικά, όμως, δεν αποκλείεται ο θρίαμβος των παγκόσμιων πρωταθλητών επί τον Λατιναμερικάνων με 86-73 να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά το μεσημέρι της Παρασκευής, σε περίπτωση που η εθνική μας ομάδα καταφέρει να πετύχει την πρώτη της νίκη επί της Αυστραλίας και εξασφαλίσει την τρίτη θέση του δικού της γκρουπ (σ.σ. υπάρχει σενάριο πρόκρισης που μπορεί να δει την "επίσημη αγαπημένη" να τερματίζει ακόμη και στη 2η θέση και να μην ενδιαφέρεται διόλου για τα αποτελέσματα των άλλων ομίλων). 

Αν, όμως, η εθνική Ελλάδος τερματίσει τρίτη, τότε για να βρεθεί στα προημιτελικά του Παρισού θα πρέπει να "μετρηθεί" με τις ομάδες που θα έχουν τερματίσει στην ίδια θέση σε 2ο και 3ο όμιλο (προκρίνονται οι δύο από τις τρεις καλύτερες τρίτες) και ενδεχομένως η Βραζιλία να είναι η μία... αντίζηλός της.

Πως επηρεάζει η εξέλιξη του 2ου γκρουπ την εθνική Ελλάδος

Μετά την άνετη επικράτηση των Γερμανών επί των Βραζιλιάνων, αλλά και την αγχωτική νίκη της Γαλλίας επί της Ιαπωνίας που προηγήθηκε, την Παρασκευή 2 Αυγούστου, θα διεξαχθούν ουσιαστικά δύο "τελικοί" στον 2ο όμιλο. 

Στις 12.00 το μεσημέρι Βραζιλία και Ιαπωνία θα μονομαχήσουν για την κατάκτηση της τρίτης θέσης και στις 22.00 το βράδυ Σέρβοι και Γάλλοι θα βρεθούν σε μετωπική για την πρώτη θέση του ομίλου (οι δυο τους έχουν προκριθεί ήδη μαθηματικά στα προημιτελικά). 

Αν, λοιπόν, η εθνική μας ομάδα τερματίσει στην τρίτη θέση του 1ου ομίλου, θα πρέπει να έχει καλύτερο συντελεστή πόντων είτε από τη νικήτρια της αναμέτρησης Βραζιλίας-Ιαπωνίας, είτε από την ομάδα που θα έρθει τρίτη στον 3ο όμιλο (κατά 99% το Νότιο Σουδάν που έχει επικρατήσει του Πουέρτο Ρίκο την πρώτη αγωνιστική). 

Αυτή τη στιγμή η εθνική μας ομάδα έχει -14 στη διαφορά πόντων, η Ιαπωνία -24, η Βραζιλία -25, ενώ το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στο +11, αλλά έχει να αντιμετωπίσει διαδοχικά την Team USA και τη Σερβία, όπου ο κίνδυνος συντριβών είναι αρκετά ορατός. Αν, λοιπόν, η Ελλάδα τερματίσει τρίτη (άρα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το συντελεστή της) σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξασφαλίσει και την πρόκριση στους "8". 

Μαθηματικά, θα πείτε, αλλά το μεσημέρι της Παρασκευής τα... κομπιουτεράκια θα πάρουν φωτιά κατά τη διάρκεια των αγώνων (αν, επαναλαμβάνουμε η εθνική μας κερδίσει τους Αυστραλούς, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση). 

Υποτίμησε η Γερμανία τη Βραζιλία και της έδωσε δικαιώματα

Πως φτάσαμε όμως στη νίκη των Γερμανών; Παρά το γεγονός ότι με την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαλεπτου στο "Πιέρ Μορουά" το παιχνίδι έμοιαζε να εξελίσσεται σε παράσταση για έναν ρόλο (με τη Γερμανία να προηγείται 22-10) οι παίκτες του Χέρμπερτ φάνηκε να υποτιμούν τους αντιπάλους τους και οι Βραζιλιάνοι επέστρεψαν δυναμικά στη διεκδίκηση της νίκης με μια καταπληκτική δεύτερη περίοδο! Με ρεσιτάλ του Μπενίτε και του Σάντος από τα 6,75 οι Λατινοαμερικάνοι όχι μόνο ροκάνισαν τη διαφορά, αλλά θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί στην ανάπαυλα μπροστά στο σκορ. Η κλάση του Σρέντερ, όμως, περιόρισε τη ζημιά για τους Γερμανούς και η λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 40-40! 

Στην επανάληψη τα πάντα ήταν θέμα... διάθεσης και σοβαρότητας! Οι Γερμανοί "έσφιξαν" την άμυνά τους, οι Βραζιλιάνοι πέτυχαν μόλις ένα καλάθι στα πρώτα πέντε λεπτά της τρίτης περιόδου και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές πήραν ξανά "αέρα" στο σκορ (51-44). Όποτε χαλάρωναν οι αντίπαλοί τους μείωναν τη διαφορά. Όποτε σοβαρεύονταν... πάταγαν γκάζι. Κάπως έτσι η τρίτη περιόδος ολοκληρώθηκε με την ομάδα του Χέρμπερτ να προηγείται με εννιά πόντους διαφορά (60-51) και τους Βραζιλιάνους να πετυχαίνουν μόλις και μετά βίας 11 πόντους σε δέκα λεπτά!

Το σκηνικό δεν έμελλε να αλλάξει στο τελευταίο δεκάλεπτο, οι Βραζιλιάνοι συνέχισαν να... πνίγονται στην άμυνα των Γερμανών και η παρέα του Σρέντερ πανηγύρισε την πρόκρισή της στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, στοχεύοντας πλέον στην πρώτη θέση του ομίλου. 

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης.