Οι ελληνικές συμμετοχές για την πέμπτη αγωνιστική ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 έχουν ακόμα και την... οσμή μεταλλίου. Η Ελισάβετ Τελτσίδου ήταν a priori μία από τις ελληνικές ελπίδες και την Τετάρτη, 31 Ιουλίου, θα ξεκινήσει και θα τελειώσει τον αγώνα της στην κατηγορία των 70κ. του τζούντο. Από κοντά, ο Θοδωρής Τσελίδης, στα 90 κιλά. 

Οι Απόστολος Χρήστου, Απόστολος Σίσκος και Γεωργία Δαμασιώτη θα δοκιμάσουν να διεκδικήσουν την πρόκριση στους ημιτελικούς στα αγωνίσματά τους στην κολύμβηση, ενώ τα τρία ζευγάρια της κωπηλασίας "κοιτάζουν" προς τον πρώτο τελικό. Στην ιστιοπλοΐα, ο Βύρων Κοκκαλάνης θα προσπαθήσει να καλύψει το χαμένο... νερό, ενώ ο Στέφανος Τσιτσιπάς ψάχνει την πρόκριση στον προημιτελικό και ο Παναγιώτης Γκιώνης στη φάση των "16". Τέλος, η εθνική ομάδα πόλο Γυναικών παίζει ένα παιχνίδι που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο, απέναντι στην Ισπανία. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, κωπηλασία: Στο δρόμο που χαράσσει ο... Ντούσκος

Η Ευαγγελία Αναστασιάδου και η Χριστίνα Μπούρμπου βρίσκονται ενώπιον της δικής τους σημαντικής στιγμής στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Ο πρώτος ημιτελικός της δικώπου βρίσκει τις Ελληνίδες να παλεύουν για μία θέση στον τελικό, ειδικά η δεύτερη, που ψάχνει διαδοχικούς τελικούς στη διοργάνωση μετά το Τόκιο. Απέναντί τους, οι Μεγάλη Βρετανία, Τσεχία, Ρουμανία, Ολλανδία και Δανία. Η θέση στην πρώτη τριάδα δίνει την πρόκριση στον Α’ τελικό και τη διεκδίκηση μεταλλίου, ενώ αν μείνουν στη δεύτερη τριάδα, θα περάσουν στο Β’ τελικό.

Στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών Ανδρών, οι Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου μετέχουν στη δεύτερη προκριματική σειρά και πρέπει να υπερκεράσουν την εξτρά κούρσα του ρεπεσάζ, δηλαδή τη νέα ευκαιρία πρόκρισης που τους δόθηκε.

Το ελληνικό πλήρωμα θα τεθεί απέναντι σε Μεξικό, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία και Ουκρανία. Ισχύει το ως άνωθεν της δικώπου. Η πρώτη τριάδα οδηγεί στον Α’ τελικό, η δεύτερη, στο β’.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d312rp6mfoc1)

Την ώρα τελικού ακούει και το πλήρωμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών Γυναικών, με τα ίδια κριτήρια πρόκρισης που ισχύουν εν γένει στην κωπηλασία. Οι Μιλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου πρέπει να προσπεράσουν τρεις εκ των Αυστρίας, Ρουμανίας, Γαλλίας, Ιρλανδίας και Τυνησίας.

Οι αθλήτριες: Ευαγγελία Αναστασιάδου, Χριστίνα Μπούρμπου (δίκωπος, κωπηλασία). Η ώρα: 11:54.

Οι αθλητές: Πέτρος Γκαϊδατζής, Αντώνης Παπακωνσταντίνου (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, κωπηλασία). Η ώρα: 12:24.

Οι αθλήτριες: Μιλένα Κοντού, Ζωή Φίτσιου (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, κωπηλασία). Η ώρα: 12:54.


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, τζούντο: Τσελίδης και Τελτσίδου με... γουρλή Καπράλο

Από τη φάση των “16” ξεκινάει τις προσπάθειές της για μετάλλιο η Ελισάβετ Τελτσίδου στην κατηγορία των 70 κιλών στο τζούντο. Η Τελτσίδου, στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης, πέρασε μπάι τον πρώτο γύρο, οπότε θα μάθει την αντίπαλό της στην πορεία. Μάλιστα, την απονομή στην κατηγορία των 70 κιλών θα κάνει ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, που είναι... σεσημασμένος για το γεγονός ότι κρεμάει μετάλλια σε λαιμούς Ελλήνων αθλητών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2tk4l41ieap)

Ο Μπάμπης Τσελίδης, από τη μεριά του, μπαίνει στο τατάμι όγδοος στη σειρά στη φάση των “32”, για να αντιμετωπίσει τον Ρόμπερτ Φλορεντίνο από τη Δομινικανή Δημοκρατία στην κατηγορία των 90 κιλών.

Ο αθλητής: Μπάμπης Τσελίδης (κατηγορία 90 κιλών, τζούντο). Η ώρα: 11:42 (πιθανή).

Η αθλήτρια: Ελισάβετ Τελτσίδου (κατηγορία 70 κιλών, τζούντο). Η ώρα: 12:12 (πιθανή).


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, κολύμβηση: Χρήστου για το ξεμούδιασμα, Σίσκος και Δαμασιώτη για ημιτελικό


Σημασία έχει να δίνεις το “παρών” ύστερα από μια επώδυνη στιγμή, και ο Απόστολος Χρήστου θα προσπαθήσει για την πρόκριση στους ημιτελικούς των 200μ. ύπτιο. Ο τέταρτος ολυμπιονίκης στα 100μ. ύπτιο θα είναι, εν τέλει, στα προκριματικά, αν και πάνω στη συναισθηματική φόρτιση μετά τον τελικό, το σκεφτόταν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d328zdmk7ewh)

Ασφαλώς, δεν είναι το καλό αγώνισμά του. Γι’ αυτό κιόλας κολυμπα στην έβδομη διαδρομή της δεύτερης προκριματικής σειράς. Ο έτερος Απόστολος των προκριματικών στο αγώνισμα, Σϊσκος, εγείρει περισσότερες αξιώσεις. Το 1.55.42 με το οποίο πήρε το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου είναι από τους καλύτερους χρόνους στον κόσμο φέτος, κι αυτό τον φέρνει στην τρίτη διαδρομή της τέταρτης προκριματικής σειράς.

Οι ημιτελικοί θα γίνουν το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Ελληνική συμμετοχή θα υπάρχει και στα 200μ. πεταλούδα. Η Δαμασιώτη ήταν 14η στην Ντόχα και πέμπτη στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου και η πρόκριση στους ημιτελικούς, που θα γίνουν το βράδυ της ίδιας ημέρας, είναι στις προδιαγραφές της. Κολυμπάει στην έβδομη διαδρομή της τρίτης προκριματικής σειράς.

Οι αθλητές: Απόστολος Χρήστου, Απόστολος Σίσκος (200μ. ύπτιο, κολυμβηση) : Οι ώρες των προκριματικών: 12:27, 12:39. Η ώρα του ημιτελικού: 22:47.

Η αθλήτρια: Γεωργία Δαμασιώτη (200μ. πεταλούδα, κολύμβηση). Η ώρα του προκριματικού: 12:59. Η ώρα του ημιτελικού: 21:45.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, επιτραπέζια αντισφαίριση: Με το βλέμμα στους “16” ο μέγας Γκιώνης

Μετά την εύκολη επικράτησή του στον πρώτο γύρο, με τον Καναδό Έντουαρντ Λι, o Παναγιώτης Γκιώνης βρίσκεται στους “32” του απλού Ανδρών και απέναντί του, για την πρόκριση στη φάση των “16” θα σταθεί ο Αμερικανός Κανάκ Τζα. Ο αντίπαλος του Έλληνα πρωταθλητή είναι 24 ετών, όμως έχει ήδη τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού το 2016, στα 16 του, έγινε ο νεότερος Αμερικανός εκείνης της διοργάνωσης και ο πρώτος γεννημένος μετά το 2000 που πήγε σε Ολυμπιακούς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31fhplvrmrt)

Το δέλεαρ είναι η πρόκριση στη φάση των “16”, δηλαδή στο γύρο που έφτασε στους δύο τελευταίους Ολυμπιακούς που συμμετείχε.

Ο αθλητής: Παναγιώτης Γκιώνης (απλό Ανδρών, επιτραπέζια αντισφαίριση). Η ώρα: 13:00.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, τένις: Ο τελευταίος επιζών


Η μόνη ελληνική συμμετοχή στο τένις, στο Παρίσι, είναι πια ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Το “Σιμόν Ματιέ” παραμένει το κορτ του, αλλά αυτήν τη φορά το παιχνίδι του απέναντι στον Αργεντινό Σεμπάστιαν Μπάεζ δεν είναι τρίτο στο πρόγραμμα, αλλά το ανοίγει. Ο Έλληνας τενίστας έχει δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια απέναντι στον 23χρονο Μπάεζ, το νούμερο 18 της παγκόσμιας κατάταξης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d325h94q5ui9)

Η νίκη του θα σημαίνει και είσοδο στα προημιτελικά, με ένα παιχνίδι να απομένει για να μπορέσει να διεκδικήσει μετάλλιο.

Ο αθλητής: Στέφανος Τσιτσιπάς (απλό Ανδρών, τένις): Η ώρα: 13:00.



Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, ιστιοπλοΐα: Κοκκαλάνης για την ανατροπή


Ο Βύρων Κοκκαλάνης, από τη μεριά του, θέλει να ανατρέψει την κατάσταση που τον έβαλαν οι πρώτες έξι κούρσες στην IQFoil στη Μασσαλία και με τις οποίες έχει πλασαριστεί στη 16η θέση. Ο έμπειρος ιστιοπλόος γνωρίζει πόσο κρίσιμες είναι οι τέσσερις κούρσες που αναμένεται να γίνουν από το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Ιουλίου.

Ο αθλητής: Βύρων Κοκκαλάνης (IQ Foil, ιστιοπλοΐα). Η ώρα: 14:43.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32xkzto1etd)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, πόλο Γυναικών: Η πρώτη αντάμωση μετά την “καταραμένη” Ντόχα


Το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών κλείνει η εθνική πόλο Γυναικών. Οι διεθνείς παίζουν το δεύτερο παιχνίδι τους για την τρίτη αγωνιστική του τουρνουά, αφού την προηγουμένη είχαν ρεπό. Μετά τη νίκη της Γαλλίας επί της Ιταλίας (ο Τεό Λοράντος έγινε ο προπονητής που πέρασε στην Ιστορία, με την πρώτη επικράτηση της εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών των “τρικολόρ” σε Ολυμπιακούς Αγώνες), η κατάσταση έχει περιπλεχθεί.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d30cx15wge2p)

Οι Ισπανίδες έκαναν το μεγάλο “μπαμ” την προηγούμενη αγωνιστική και έγιναν η δεύτερη ομάδα, μετά την Ουγγαρία στο Τόκιο, το 2021, που νίκησε τις ΗΠΑ σε όμιλο Ολυμπιακών Αγώνων. Η τελευταία αντάμωση με την Εθνική, στο μικρό τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ντόχα, ήταν ιδιαιτέρως οδυνηρή για τη “γαλανόλευκη”, που έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει στα πέναλτι το χάλκινο μετάλλιο με ένα γκολ που η “Ρόχα” έβαλε σε κενή εστία και από το δικό της αμυντικό μισό.

Η Ελλάδα επρόκειτο ούτως ή άλλως να διεκδικήσει πρόκριση και πλασάρισμα στα παιχνίδια με την Ιταλία και τη Γαλλία, η οποία με τη νίκη που έκανε θα έχει αναγκαστικά πιθανότητες πρόκρισης. Το παιχνίδι με την Ισπανία πιθανώς δεν λογιζόταν στα φλέγοντα, αλλά έχει ενδεχομένως καταστεί τέτοιο.

Η ομάδα: Εθνική Ελλάδος πόλο Γυναικών. Η ώρα: 21:05.